Freeride. Nieuws - 12 maart 2020   16:18 Loïc Isliker en Geertje Derksen winnaars NK Freeride Ski, Sebastiaan Vreeken en Christel van der Wal winnaars NK Freeride Snowboard

Door:

Van dikke sneeuwval de dag ervoor, naar superzware condities en een plan B uit de kast halen. Het NK Freeride tijdens het Poederbaas Freeride Festival 2020 was een aardige rollercoaster, maar toch is er een succesvolle wedstrijd verreden! 

De stoke zat er bij iedereen goed in en dit kwam mede omdat er op dinsdag een verse lading poeder op de bergen van Kappl neergelegd was. Wat wil je nog meer, vlak voor een freeride wedstrijd? Hoewel het er supergoed uit zag, bleek de nacht toch echt funest te zijn. De temperaturen liepen ineens flink op en die verse sneeuwval veranderde in regen.

Oftewel, alle poeder was weg en de sneeuw werd bizar zwaar en daardoor was het ook meteen tijd voor: plan B. De wedstrijdhang die gepland was voor de kwalificatie van het NK Freeride mocht, in verband met lawineveiligheid en de zwaarte van de sneeuw, niet verreden worden, waardoor de organisatie in de ochtend snel moest schakelen om een alternatief te vinden en die hebben ze nog weten te regelen ook. De afdaling die eerder dit jaar toneel was van de Freeride Junior World Tour werd uiteindelijk de locatie, al waren er nog wel her en der wat vraagtekens vanwege de zwaarte van de sneeuw.

Nadat de deelnemers zelf in de wedstrijdhang even op onderzoek uit mochten gaan, om te kijken of ze de afdaling aan durfden, ging aan het einde van de ochtend het NK Freeride tóch van start. De DJ’s stonden er klaar voor, de bar was ingericht en de zon liet zich steeds vaker zien. Droomweer voor de bezoekers dus, die al het zicht hadden op de strijdende deelnemers die zich door de moeilijke condities moesten gaan worstelen terwijl de zon er vol op aan het shinen was. De grote vraag was nog wel even of er überhaupt een finale verreden kon worden op de dag erna, omdat de sneeuw er niet beter op zou gaan worden.

Competitie

Goed, genoeg over de situatie, tijd voor de competitie zelf! Want hoewel het dus alles behalve makkelijk was, gingen de deelnemers wel allemaal vol gas en werd werkelijk alles uit de kast gehaald. De onzekerheid rondom het wel of niet verrijden van een finale zorgde ervoor dat de deelnemers extra hard gingen en de nodige jumps,  backflips en 360’s werden dan ook in de rondte gestrooid. Wat dat betreft had deze locatie alles in zich om je creativiteit ten toon te spreiden en dit kwam mede door onder andere een dikke windlip waar veel tricks over gegooid konden worden.

Toch waren er ook een aantal harde crashes gespot in de face, compleet met yardsales en tomahawks waar je u tegen zegt. Wat dat betreft willen we toch even een shoutout geven aan Peer Aldenkamp, die bezig was aan een hele zieke run, maar tijdens een crash z’n ski kwijt raakte, en Greg Slecht, die de tomahawks aan elkaar wist te rijgen en daarmee de crash van de dag op z’n naam wist te zetten.

Titelfavorieten

Op voorhand waren een natuurlijk weer de nodige favorieten, aangezien de winnaars van vorig jaar bijna allemaal weer aan de start stonden. Loïc Isliker, die vorig jaar nog een titanenstrijd aan ging met Alex Hooftman, kon zich dit jaar opnieuw opmaken voor diezelfde strijd en zo stond ook Lisa van Haaster weer klaar om haar titel te verdedigen. Maar zouden ze onder deze moeilijke omstandigheden vorig jaar kunnen evenaren?

NK Freeride

Voor Alex Hooftman zat dat er helaas niet in. De nummer twee van vorig jaar was aan een ijzersterke run bezig, maar kwam tijdens zijn run halverwege ten val, waardoor de kansen op een goede score helaas verkeken waren. Revanche na vorig jaar was helaas dus niet mogelijk!

Wedstrijd uitslag Ski

Mannen

Anyway, door naar de daadwerkelijke uitslag van de competitie! Bij de mannelijke skiërs was het namelijk ‘gewoon’ weer Loïc Isliker die de hoogste score binnen wist te harken door z’n ontzettend creatieve en leipe lijn, om het af te toppen met een stylische backflip over de cat track! Overigens wist de nummer twee, Timo Hermerler, Loïc nog knap lastig te maken en de score lag dan ook niet ver uit elkaar.

“Ik kreeg het eerlijk gezegd wel warm van de run van Timo, hij skiede wel harder en mooier”, aldus Loïc na afloop. “Een stuk ging niet goed, maar ik wilde daarna vooral op m’n benen blijven staan en focussen op de laatste backflip. Op de oorspronkelijke face zou ik een veel meer freeride-achtige run neer gaan zetten, maar toen dit veranderde dacht ik dat dit wel meer een freestyle face was. Daarom focuste ik meer op de tricks en dat ging goed.”

Timo Hermeler, die al aardig wat seizoenen meedraait, haalde op het podium nog een keer aan dat het niveau toch wel weer een aardige boost heeft gekregen en dat het steeds moeilijker wordt voor de jonge honden om het niveau te behalen, maar dat is natuurlijk ook alleen maar mooi te noemen. Op de derde plek kwam uiteindelijk Simon Gommers terecht.

NK Freeride

Scores:

Positie Bibnummer Naam Score
1 69 Loic Isliker 94.5
2 74 Timo Hermeler 92.5
3 55 Simon Gommers 79
4 25 Wouter Gijzen 77
5 89 Joost van der Burg 76.5
6 45 Joost Hoepman 75.5
6 27 Thom Krafft 75.5
7 18 Kylian Meeuwisz 75
8 39 Maxime Bakker 74.5
9 65 Dino Boot 74
9 96 Sven Stroomberg 74
10 37 Michel Aubroeck 70.5
11 41 Lloyd Tijhaar 70
12 35 Joep Serrarens 69
12 77 Alex Hooftman 69
13 6 Arnoud Lammers 68.5
13 93 Remco Mensinck 68.5
14 86 Bouke van den Reek 65.5
15 51 Nicolaas Brouwer 64.5
16 63 Gaspard van Dolderen 63.5
16 95 Bram Janse 63.5
17 76 Sebastiaan ten Have 60.5
18 10 Robert Andre 58
19 31 Floris ter Heide 55
20 4 Niall Tijhaar 47.5
21 43 Benno Lokhorst 40
22 67 Rutger Vanderleeuw 39.5
23 23 Thijs van Os 36
24 2 Willem van Veldhuizen 30

Vrouwen

De vrouwelijke skiërs hadden ook aardig wat concurrentie op de lijst staan en alles lag open, aangezien de winnares van vorig jaar (Berber Semmelink), deze keer niet aanwezig was. Daarentegen stond er wel iemand op de startlijst waar van te voren al van gedacht werd dat ze wel eens hoge ogen kon gaan gooien: Geertje Derksen! Deze voormalige alpineskiester stond met haar keiharde World Cup schoenen klaar voor haar run, deze wist ze erg strak neer te zetten en ze nam een lijn die door nog geen enkele andere dame bekeken werd. En tijdens een freeride wedstrijd dat natuurlijk een pre! Het was dan ook niet vreemd dat zij als de grote winnares naar beneden wist te komen.

Op de tweede plek kwam Iris van der Zande terecht, die niet één, maar twee keer op het podium mocht komen, maar daarover later meer! Karin Kuipers mocht vervolgens met haar derde plek voor het tweede jaar op rij het podium opklimmen en samen met de rest de enige, echte Duvel bierdouche in ontvangst nemen.

“Ik weet ook niet hoe ik twee keer op het podium kon komen”, blikt Iris van der Zande nog beduusd turen over haar bijzondere prestatie. “Ik doe het beide al wel lang en dat geeft me ook heel veel energie. Ik was heel blij met de verandering van de face, omdat de andere volgens mij al redelijk veel gereden en dus bekend was. Daardoor was het nu wel meer gelijk. Deze face had ook wel mogelijkheden en ik heb gelukkig kunnen rijden wat ik wilde.” En of ze er volgend jaar weer is? “De sfeer was leuk en iedereen gunt het elkaar. Of ik volgend jaar weer mee ga doen moet ik nog even goed over nadenken. Als ik dat ga doen dan wil ik van te voren wel meer freeride lijnen neerzetten!”

NK Freeride

Scores:

Positie Bibnummer Naam Score
1 73 Geertje Derksen 75
2 87 Iris van der Zande 60.5
3 82 Karin Kuipers 55
4 71 Sanne Mertens 45.5
5 79 Frances Verweij 44.5
6 29 Marije Kuiper 35
7 14 Charlotte Brands NS
7 80 Heleen Kaemingk NS

Wedstrijd uitslag Snowboard

Man

Bij de mannelijke snowboarders was er van te voren nog niet echt te pijlen wie er voor de winst zou kunnen gaan. De startlijst stond immers vol met erg veel goede snowboarders die elkaar niet ver uit de weg zouden gaan. Sebastiaan Vreeken, die eerder dit jaar nog in de spotlights kwam te staan door de film Dapter en als een van de enigen aan alle edities van het Poederbaas Freeride Festival heeft meegedaan, stond dit jaar ook weer op de lijst en er was dus één ding zeker: er zou sowieso keihard geramd worden op de vers gekozen wedstrijdface.

Dat Sebastiaan Vreeken het snowboarden nog niet verleerd is bleek nog maar eens, aangezien hij op de hoogste trede van het podium zo ongeveer de hele Duvel fles in z’n gezicht gespoten kreeg. Een keiharde overwinning op z’n naam en een vers Powfinder board die hij in ontvangst mocht nemen op het podium waren het resultaat.

“Ik heb heel veel contact gehad met de mensen om me heen om een run te bedenken en gewoon op safe gereden”, aldus Vreeken na afloop. “Veel hits gepakt en dat is uiteindelijk supergoed gegaan!” Over de last minute verandering was Sebastiaan wel te spreken: “Deze face vond ik leuker dan degene die gepland stond. Door die windlip zaten er veel meer features in en hij was f*cking moeilijk, maar ik kon er heel veel creativiteit in kwijt. Doordat iedereen last minute z’n plan om moest gooien werd de wedstrijd alleen maar mooier.”

Overigens zaten de scores van de snowboardende mannen bizar dicht bij elkaar, op de tweede plek kwam Stefan van der Putten terecht die slechts twee puntjes in moest leveren ten opzichte van Sebastiaan. Nogal verbaasd was de snowboarder op de derde plek, die zijn eigen run ‘niet zo heel bijzonder’ noemde op het podium, maar tóch prijzen in ontvangst mocht nemen. Jelle Lautenbag was zijn naam met een verdienstelijke podium positie!

NK Freeride

Score:

Positie Bibnummer Naam Score
1 28 Sebastiaan Vreeken 80
2 88 Stefan van der Putten 78
3 40 Jelle Lautenbag 74
4 32 Casper Linders 70
5 44 Sander van der Eijk 65
6 52 Jarin Vergeer 63
7 17 Marthijn van der Leeuw 55
8 78 Bart Kooijman 53
9 26 Bram Walgraeve 52
10 22 Joran Sanders 50
11 46 Kevin van der Meij 47
12 70 Hugo Gommers 46
13 64 Youri Boermeester 44
14 92 Jelle Beenker 42
15 19 Jordi de Leth 41
16 24 Johan Versluijs 40
17 13 Peer Aldenkamp 39
18 94 Bob de Ruiter 38
19 81 Daniël Thiesen 37
20 15 Michiel van Opstal 35
21 84 Niels Otten 34
22 62 Thomas den Hartogh 33
23 34 Ramon Groothengel 32
24 56 Joeri Bijlsma 31
25 30 Tommer Smits 30
26 68 Robin van Mook 29.5
27 58 Milo Koster 29
28 38 Rob van Dongen 28
29 50 Luuk Beursgens 25
30 90 Thom Hittema 23
31 36 Christiaan Burgers 21

Vrouwen

En dan de laatste, maar zeker niet de minste categorie: de snowboardende dames! Ook in deze categorie waren de verschillen klein. Titelverdediger Lisa van Haaster was wederom van de partij, maar die moest door blessures toch wat andere keuzes maken en het wat rustiger aan doen, waardoor ze haar titel dus niet heeft kunnen verdedigen.

Degene die de plek op het podium maar wat graag overnam was Christel van der Wal. “Het was echt heel gaaf! Ik heb er hard voor gewerkt, hard getraind en iedereen heeft hard gereden”, vertelt Christel van der Wal na de prijsuitreiking. “Ik heb veel gereden in wisselende condities en ook veel in de sportschool gestaan en dat heeft zeker geholpen.  Normaal speel ik op safe, maar dat heb ik hier niet gedaan. Ik zag eerst niet zoveel in deze face, maar na de verkenning veranderde dat wel!”

De snowboardster wist met een unieke lijnkeuze 78 punten in de wacht te slepen en daarmee de jury dus ruim voldoende te overtuigen, waardoor ze Lotte Kavelaars achter haar wist te houden. Op de derde plek zagen we wederom Iris van der Zande, die dus aan beide categorieën mee heeft gedaan en ook nog eens in beide categorieën het podium wist te bereiken.

NK Freeride

Score:

Positie Bibnummer Naam Score
1 9 Christel van der Wal 78
2 5 Lotte Kavelaars 70
3 1 Iris van de Zande 65
4 54 Frenneke Blokker 56
5 11 Lisa van Haaster 53

 

Foto’s: Joep van Urk

Gerelateerde posts:

Meer Freeride:

Meer Freeride