Freestyle. Nieuws - 20 januari 2021   15:31 Canada Snowboard: “Twee Canadese atleten positief getest op COVID-19 bij LAAX OPEN”

Door:

Toen de kwalificaties van LAAX OPEN van start gingen en alle Canadese atleten een DNS achter hun naam kregen, gingen de alarmbellen al af. Inmiddels heeft Canada Snowboard zelf bevestigd dat er inderdaad COVID-19 besmettingen in het team zijn en dat ze zich daarom terug getrokken hebben! 

Wanneer je ineens een hele rits met DNS op een startlijst ziet staan bij atleten uit één land, dan is het niet vreemd dat je gaat denken dat er meer aan de hand is. In het geval van LAAX OPEN, waarbij gisteren ineens de voltallige Canadese delegatie zich terugtrok, blijkt dat ook geen verkeerde gedachte te zijn. Door besmettingen met COVID-19 heeft de Canadese sportbond besloten om de atleten direct terug te trekken uit de competitie.

Alleen Slopestyle

Wie de besmetting heeft opgelopen is niet bekend gemaakt, het enige wat Canada Snowboard los laat is dat er twee leden van het team positief zijn getest op het coronavirus. Zodra dit bekend werd is het Canadese slopestyle team in zelfisolatie gegaan in LAAX, om zeker te weten dat er verder geen besmettingen plaats kunnen vinden.

“Op dit moment is het voltallige mannelijke slopestyle team in isolatie gegaan en zij zullen niet meedoen met LAAX OPEN. Na overeenstemming met de autoriteiten van de FIS, kan de rest va de competitie gewoon doorgaan”, aldus het statement van Canada Snowboard. Overigens heeft dit geen gevolgen voor de Halfpipe, de Canadese atleten die mee zullen doen aan de Halfpipe competitie hoeven vooralsnog niet in quarantaine te gaan.

COVID-19 protocol

De wedstrijden in LAAX kunnen voorlopig dus gewoon doorgaan en de atleten worden regelmatig getest op COVID-19. LAAX OPEN heeft een heel protocol uitgeschreven waarin alles beschreven wordt hoe men om moet gaan met de pandemie. Zo dient iedereen iedere ochtend een COVID-19 test af te nemen en is er onderscheid in vier type bubbles die elkaar nooit op een onveilige manier kunnen bereiken: Atleten & team, organisatie & staff, media en gasten.

De ‘rode groep’, de groep met atleten, is de enige die in bepaalde gebieden van de competitie mag komen. Dit wordt aangegeven met rode vlaggen en zelfs in de riders lounge, gelegen in The Hanger zijn zones ingericht per landenteam, om ongeoorloofd onderling contact te voorkomen. Bij iedere entree voor een ‘rode zone’ moeten atleten een QR code laten scannen en misschien heb je deze al wel gezien op de beelden van de livestream: de atleten dragen een rode armband waar de QR code op zit, zodat er geen wachtrijen hoeven te ontstaan buiten de beveiligde zones. Deze scanacties kunnen vervolgens eveneens gebruikt worden om contactonderzoek te doen in het geval van een coronabesmetting, zoals nu het geval is geweest.

Gerelateerde posts:

Meer Freestyle:

Meer Freestyle