Freestyle. Nieuws - 22 januari 2022   19:45 Isabelle Hanssen en Loranne Smans krijgen beiden ‘nee’ van de rechter

Door:

Niet alleen in Nederland was een soap gaande rondom Olympische deelname. Ook in België was een soortgelijk kort geding aangespannen door Loranne Smans en inmiddels hebben zij en Isabelle Hanssen allebei hun uitspraak ontvangen. 

Eerder schreven we al over Isabelle Hanssen die via de rechter in Utrecht haar Olympische deelname wilde afdwingen, nadat er voor andere atleten een uitzondering gemaakt werd op basis van ‘verzachtende omstandigheden’. Gisterochtend vond de zaak plaats en de uitspraak is ook bekend, alleen is deze niet in het voordeel van Isabelle Hanssen uitgepakt.

De rechter ging niet mee in de eis van Isabelle en besloot dat de Nederlandse Ski Vereniging zelf moet bepalen of zij een atleet wel of niet voordragen voor de Olympische Spelen. Directeur Wopke de Vegt zei tegenover het NOS dat de positie van Hanssen heel anders is dan bijvoorbeeld Maarten Meiners en Michelle Dekker, die wél een Olympisch ticket kregen ondanks dat ze niet voldeden aan de nationale eisen, en dat ze deze situatie bekijken ten opzichte van de andere freestylers in Nederland, zoals bij het snowboarden.

Voor Isabelle betekent het dat ze definitief niet naar de Olympische Spelen zal gaan.

Loranne Smans

Dan door naar België, waar het verhaal voor de leek alleen nog maar meer onduidelijk is. Loranne Smans, die eerder in 2018 de Olympische Spelen moest missen door een blessure, is namelijk de hoogst gerangschikte Belgische snowboardster op de Olympische Allocatielijst van de FIS met een 13e positie. Toch mag ook zij niet naar de Spelen, maar gaat een andere Belg wel: Evy Poppe is voorgedragen door de Belgische bond en gaat dus naar Peking.

Loranne was na de bekendmaking hiervan woest en heeft dit ook geuit op haar Instagram pagina. “Op de Olympische ranking ben ik op de 13e plaats geëindigd en daar ben ik erg trots op. De top 30 kwalificeert zich voor de Spelen. Toch kreeg ik te horen van de federatie dat ze een andere Belgische willen sturen, op basis van nationale criteria. Zij staat op de 36e plaats. Ik kan het niet geloven, omdat het geen steek houdt. Ik ben bedroefd, ondersteboven en woest. We mogen maar één snowboardster afvaardigen en dan kiezen we niet voor de atlete uit de top 30. Dat vind ik VERNEDEREND.”

Ook Loranne heeft op basis hiervan besloten om naar de rechter te gaan en een kort geding aan te spannen, om zo haar deelname alsnog af te dwingen. Ook zei kreeg van de rechter te horen dat ze via die weg geen resultaat zou krijgen en dus zitten de Spelen er voor Smans niet in.

Reactie Sneeuwsports Vlaanderen

Door de onduidelijkheid van deze situatie heeft Sneeuwsports Vlaanderen zelf een statement naar buiten gebracht om meer duidelijk te geven over de keuze om Evy Poppe te sturen, in plaats van Loranne Smans.

“Wanneer er meer atleten in aanmerking komen voor een quotaplaats, dan vraag het BOIC (Belgisch NOC) aan de federaties een intern selectiereglement op te stellen”, aldus woordvoerder Christophe Coppens.

“De interne ranking hield rekening met de beste drie prestaties op het WK, de World Cup en premium Europa Cups sinds 1 juli 2020. Dankzij haar zesde plek in de World Cup wedstrijd in Calgary springt Evy Poppe boven Loranne Smans uit op de interne ranking. Als federatie moeten wij ons aan de reglementen houden en dus hebben aan het BOIC Poppe doorgegeven als te selecteren atlete.”

Gerelateerde posts:

Meer Freestyle:

Meer Freestyle