Freestyle. Nieuws - 20 januari 2022   17:13 Isabelle Hanssen stapt naar de rechter om deelname Olympische Spelen

Door:

De Nederlandse halfpipe skister Isabelle Hanssen wil naar de Olympische Spelen. Ze voldoet aan de internationale eisen en gaat naar de rechter om alsnog haar deelname af te dwingen! 

Om als atleet aan de Olympische Spelen mee te doen heb je een paar dingen nodig, je moet voldoen aan de internationale sporteisen vanuit het IOC, maar daarnaast moet ook de nationale sportkoepel, in Nederland het NOC*NSF, goedkeuring geven. Het NOC*NSF heeft naast de internationale eisen qua prestaties ook zijn eigen prestatie eisen en dit is hetgeen waar het kort geding nu over gaat.

Isabelle Hanssen, de Nederlandse freestyle skister die actief is op het onderdeel Halfpipe, heeft dit jaar namelijk te horen gekregen dat ze ondanks het voldoen aan de internationale sporteisen, toch niet naar de Olympische Spelen mag gaan.NOC*NSF heeft namelijk strengere eisen voor deelname aan de Spelen, waar Isabelle Hanssen niet aan voldoet.

Internationale vs. Nationale eisen

Het IOC stelt qua prestaties de volgende eisen om te deel te nemen aan de Halfpipe competitie:

  • Minimaal 50.00 FIS points op de FIS lijst op 17 januari 2022
  • Minimaal één top-30 finish tijdens een World Cup wedstrijd binnen het kwalificatie window of op de FIS Freestyle World Championships

Daarnaast zijn er enkele eisen rondom leeftijd en een maximum aantal deelnemers per land, maar daar wordt hoe dan ook ruimschoots aan voldaan.

Binnen Nederland gelden de volgende additionele eisen:

  • Top 12 positie in de geschoonde FIS wereld ranglijst op 17 januari
  • Bij geen top 12: Minimaal een top 25 positie op de geschoonde FIS wereld ranglijst én ofwel eenmaal top 4 of twee top 8 tijdens FIS World Cup wedstrijden tussen december 2020 en januari 2022 of de FIS Freestyle World Championships

Op dit moment staat Isabelle Hanssen 21e op de geschoonde FIS ranglijst en is haar hoogste prestatie een 14e positie op een World Cup in de kwalificatieperiode.

Kort geding

Normaal gesproken is daarmee de situatie klaar, tegen die eisen kan je namelijk niet zo veel doen, maar dit jaar zit dat toch nét iets anders. De alpineskiër Maarten Meiners en alpinesnowboarder Michelle Dekker voldoen namelijk allebei eveneens aan de internationale eisen en niet aan de Nederlandse eisen, maar mogen tóch naar de Olympische Spelen in Peking.

Meiners en Dekkers hebben dit startbewijs toch gekregen omdat ze vanwege de coronapandemie als Nederlander harder benadeeld zijn dan andere toplanden en daardoor geen eerlijke kans zouden hebben gehad op het halen van de nationale eisen. Dit punt is dan ook hetgeen waar het kort geding over zal gaan.

“Wat mij nu vooral steekt is de ongelijkheid in dit proces”, aldus Hanssen.”Ik ben me er volledig van bewust dat regels en limieten er niet voor niets zijn. Daarbij gun ik Maarten en Michelle hun deelname aan de Spelen ontzettend. Maar niet alleen is die droom bij mij net zo groot, ik werk er ook al ruim tien jaar net zo hard voor én ben van mening dat ik minstens zoveel aan de eisen voldoe als zij en ook zeker zoveel problemen heb ondervonden met covid. Ik wil dus op een gelijke manier behandeld worden.”

Op vrijdag 21 januari om 10.00 uur gaat het kort geding plaats vinden bij de rechtbank in Utrecht.

Fotocredits: Halux Visions

Gerelateerde posts:

Meer Freestyle:

Meer Freestyle