Freestyle. Nieuws - 4 september 2020   13:12 Nederlandse Ski Vereniging trekt, vanwege corona, stekker uit internationale wedstrijden in 2020

Door:

Het hing al in de lucht, maar nu is het toch echt officieel. De Nederlandse Ski Vereniging heeft in overleg met SnowWorld het moeilijke besluit moeten nemen om alle internationale wedstrijden te cancellen tot minimaal 1 januari 2021 en dit alles vanwege het coronavirus.

We zaten eerlijk gezegd ook al wel geruime tijd te wachten totdat dit bericht naar buiten zou komen. Met de huidige maatregelen was het namelijk ook onwaarschijnlijk dat de wedstrijden daadwerkelijk allemaal door konden gaan. SnowWorld is nog maar ‘pas’ open en het lijkt niet alsof er in de komende weken versoepelingen aan zitten te komen.

Geen internationale wedstrijden tot 1 januari 2021

De NSkiV heeft vandaag dan ook de knoop door moeten hakken en we kunnen ons voorstellen dat het zeker geen gezellige of makkelijke was. “Nee, dat was het zeker niet”, beaamt coördinator wedstrijdzaken en evenementen bij de NSkiV Paco Krom met pijn in z’n hart. “We hebben naar alle mogelijkheden gekeken en het liefste lieten we alles doorgaan, maar uiteindelijk moesten we toch besluiten om alle internationale wedstrijden tot 1 januari 2021 te cancellen. Het is op dit moment gewoon niet haalbaar om wedstrijden van dat formaat te organiseren.”

Met ‘wedstrijden van dat formaat’ wordt door Krom gerefereerd naar de World Cup Paralympisch Snowboarden en een viertal Paralympische Alpineski wedstrijden, maar ook de Europa Cup Freestyle Snowboard in SnowWorld Landgraaf, die normaliter in november van start zou gaan, wordt geschrapt. Enige hoop die er nog is, is dat er wel gekeken wordt om wedstrijden na 1 januari 2021 te kunnen laten verrijden. “Ja, wij hopen ook dat het na 1 januari wel door kan gaan. Op sportiefvlak is dit namelijk een enorme aderlating, maar we mogen de gezondheid van iedereen (deelnemers, crew en organisatoren uit verschillende landen -red.) die naar een wedstrijd komt niet vergeten. Hopelijk zijn er na januari 2021 nieuwe mogelijkheden waardoor we wedstrijden wel door kunnen laten gaan.”

Freestyle Tour

Ook voor de nationale freestyle reeks heeft deze beslissing van de Nederlandse Ski Vereniging z’n impact. De Belgische en Nederlandse bonden waren net, na een jaar van aftasten, zover dat ze samen de Freestyle Tour door wilden zetten. Helaas gooit het coronavirus nu roet in het eten, ook al kunnen de deelnemers van deze tour nog wel enigszins hopen op een positief bericht. “We zijn bezig om te kijken of we de Freestyle Tour op een andere manier door kunnen laten gaan”, aldus Paco Krom. “Het probleem is alleen dat, omdat we voor de Freestyle Tour de grens over moeten, het eigenlijk ook een internationale wedstrijd is. Er ligt een optie om het op nationaal niveau door te laten gaan (dus terug naar de Dutch Cup & Vlaams Kampioenschap -red.), maar daar moeten we de komende dagen de haalbaarheid van gaan bekijken.”

Feit blijft dat er op de freestyle kalender (die al wel online staat, maar nog moet wachten op het NK Freestyle voor volledigheid) aardig wat veranderingen aangebracht zullen gaan worden. Al dan niet enkel als naam. Hopelijk wordt er nog een wedstrijd verreden en als dat gebeurt hoor je uiteraard van ons. “We gaan er in ieder geval alles aan doen, dit geldt ook voor het NK Freestyle. We hopen daar de komende weken meer duidelijkheid over te kunnen geven, ook wat betreft de locatie. Want een wintersportseizoen zonder wedstrijden is geen wintersportseizoen”, besluit Paco Krom van de Nederlandse Ski Vereniging.

Gerelateerde posts:

Meer Freestyle:

Meer Freestyle