Freestyle. Nieuws - 16 februari 2022   17:48 Niek van der Velden en Melissa Peperkamp trots op zesde plek bij Big Air

Door:

Na het behalen van de finales gingen beide Nederlanders steady door en ze wisten beiden het Olympische toernooi met een zesde plek af te sluiten. Beide snowboarders zijn trots op de prestaties die ze neer hebben weten te zetten! 

Sportresultaten zijn het lekkerste wanneer je ze niet verwacht! Voor zowel Niek van der Velden en Melissa Peperkamp gold internationaal gezien dat ze outsiders waren op het onderdeel Big Air. Beide snowboarders gaven zelf ook aan dat ze deze eindstand nooit hadden verwacht, maar toch hebben ze het geflikt!

Melissa Peperkamp

De 17-jarige Melissa Peperkamp kwam als eerste in actie op de schans in China, gelegen midden op een industrie terrein naast de grote koeltorens. Onder een toeziend oog van Martijn Oostdijk, de Nederlandse FIS TD, was het tijd voor de finals. In de kwalificaties haalde ze een elfde plek waarmee ze net de finales wist te halen, maar ze had niet verwacht in de top-1o te kunnen finishen.

Vlak voor de start werd het haar nog eventjes iets te veel, toen trainer Niels vroeg waar ze mee wilde starten wist ze het niet meer en werd ze emotioneel. De keuze ging uit naar een Backside 900, een trick die ze al vaker heeft weten te landen en doorgaans genoeg is voor een mooie score. Die eerste back 9 was prima, maar niet haar best scorende trick. Die wist ze in de vorm van een Frontside 900 Indy tijdens de tweede run te landen, gevolgd door een cleaner uitgevoerde Backside 900 Weddle in de derde en de laatste run.

Met een score van 141.75 was de Nederlandse de hoogst scorende deelnemer die ‘alleen normale spins’ deed, aangezien de top 5 allemaal Double Corks heeft uitgevoerd. Tegenover de Telegraaf gaf Peperkamp ook aan dat dit iets is waar ze zelf nog veel kansen ziet en dat ze komende tijd hier hard op gaat trainen. Ze heeft haar leeftijd natuurlijk ook zeker mee en ze staat met 17-jaar nu al in de top 12, dus mogelijkheden zijn er nog genoeg!

Niek van der Velden

Niek van der Velden wist tijdens de finales op de Big Air schans helemaal boven zichzelf uit te stijgen en had zelfs nog even zicht op een mogelijke medaille, maar is uiteindelijk ook heel erg blij met de zesde plek die hij heeft weten te scoren! Vier jaar geleden mocht hij eigenlijk al meedoen aan dit onderdeel, maar kon toen niet meedoen vanwege de blessure die hij in een training opliep. Overigens wil Niek daar zelf ook zo ver mogelijk vanaf stappen, in een eerder interview gaf hij al aan dat hij zijn prestaties wil laten spreken en niet ‘die ene snowboarder die z’n arm brak’ wil blijven. Wat dat betreft heeft Niek zeker laten zien wat ‘ie kan!

Tijdens de finale scoorde Niek namelijk gewoon met de beste deelnemers mee, zeker nadat een paar van de topfavorieten het toch wel erg zwaar hadden, waaronder bijvoorbeeld Mark McMorris die z’n quad Cork tot twee keer toe niet goed wist te landen. Niek deed een Switch Backside Triple Cork 1620 Indy in z’n eerste run waarmee hij op dat moment vijfde stond en een Backside Triple Cork 1620 Weddle in z’n tweede run. Hij hoopte in z’n derde en z’n laatste run nog een verbetering eruit te slepen en wellicht hoger op de ranglijst te eindigen, maar dat zat er door een nét geen cleane landing niet meer in.

Toch kijkt ook Niek heel tevreden terug op z’n prestaties. “Ik dacht echt dat de medaille binnen handbereik was, dus ik zette alles op alles om ‘m binnen te slepen”, aldus Niek tegenover de Telegraaf. “Het is lang geleden dat ik zoveel adrenaline door mijn lichaam voelde gieren. Dit was echt bizar.”

Gerelateerde posts:

Meer Freestyle:

Meer Freestyle