Freestyle. Nieuws - 15 januari 2020   9:42 Olympische Spelen 2026: Livigno krijgt freestyle en cross onderdelen

Door:

Het was al een halve maybe, maar inmiddels is het helemaal zeker. Bij de Winterspelen van 2o26 gaan de freestyle onderdelen naar het Italiaanse Livigno! 

Eigenlijk gaan de Olympische Winterspelen van 2026 plaats vinden in Milaan en Cortina d’Ampezzo aangezien die twee een gecombineerd bid hebben gedaan, maar ze kunnen daar simpelweg niet alle disciplines kwijt. De zaken die in een stadion kunnen gebeuren gaan uiteraard naar Milaan en Cortina d’Ampezzo is natuurlijk al bekend vanwege z’n World Cup afdaling, maar er hoort natuurlijk nog meer bij.

De grote vraag was nog waar de freestyle onderdelen een plek zouden moeten gaan vinden, aangezien daar in Cortina d’Ampezzo simpelweg niet de ruimte en de expertise is voor een park van het hoogst niveau. Oftewel, er moest een andere oplossing gezocht worden!

Livigno

Die oplossing was zeker niet moeilijk, aangezien niet hele ver van de rest van het Olympische gebeuren het dorpje Livigno ligt. Dit dorp is natuurlijk al wereldberoemd vanwege het park op de Mottolino en laat dat nu net dé plek gaan worden voor de Olympische disciplines.

De onderdelen Halfpipe, Slopestyle en Big Air gaan in ieder geval in het park van Mottolino verreden worden, voor uiteraard zowel de snowboarders als de skiërs.

Binnen de Olympische Spelen is er natuurlijk nog tweede soort freestyle discipline, waar de onderdelen Moguls en Aerials onder vallen. Deze zullen plaats gaan vinden in Carosello 3000. Daarnaast komen ook de cross en snowboard alpine onderdelen naar Livigno. Snowboardcross, Skicross en Snowboard Parallel Reuzenslalom worden verreden in Sitas – Tagliede, allen onderdeel van Livigno.

Dorp

Omdat er dus behoorlijk wat disciplines in Livigno verreden gaan worden, heeft de organisatie ook besloten om een derde Olympisch dorp op te tuigen in Livigno. Naast het Aquagranda Active You sportcentrum gaan de accommodaties verrijzen voor de atleten, die voor een deel permanent zijn. Een gedeelte dat na de Olympische Spelen weer afgebroken gaat worden, wordt gedoneerd aan een goed doel en kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld het opvangen van vluchtelingen.

Door de plaatsing betekent het in ieder geval dat het Olympisch dorp op enkele minuten van alle faciliteiten ligt en dat er dus niet gereisd hoeft te worden van bijvoorbeeld Milaan of Cortina d’Ampezzo. Stukken beter voor het wedstrijdritme!

Gerelateerde posts:

Meer Freestyle:

Meer Freestyle