Nieuws - 16 juni 2021   16:17 10.000 tot 20.000 m3 ijs op Aiguille du Midi gletsjer staat op knappen

Door:

De reddingsdiensten rondom Chamonix hebben een waarschuwing gegeven, dat je voorlopig maar even niet op de noordelijke helling van de Aiguille du Midi moet komen. Een gigantisch stuk ijs lijkt namelijk op knappen te staan! 

Het gletsjerijs is nog niet naar beneden gekomen, maar sinds 14 juni is er dus wel een duidelijke waarschuwing af gegeven. Het ijs is onderdeel van de gletsjer tussen Frendo en de Mallory en volgens de laatste berichten is er dus een gigantisch stuk wat zo maar los zou kunnen springen. Mocht dit gebeuren, dan dondert er tussen de 10.000 en de 20.000 m3 aan ijs naar beneden.

Wanneer het gaat gebeuren ijs nog niet duidelijk, wel zijn de signalen hiervoor zeer duidelijk te zien. Er zijn op de pagina La Chamoniarde, waar de veiligheidsdiensten van Chamonix updates delen, foto’s gedeeld de duidelijk laten zien dat er een groot Stu van de gletsjer vrij op de bergwand ‘hangt’ en dat er al de nodige scheuren in te zien zijn.

Volledig afsluiten kunnen ze het natuurlijk niet, maar via iedere mogelijke kanalen wordt duidelijk opgeroepen om voorlopig niet in de buurt te komen van het gletsjergedeelte rondom Aiguille du Midi. Wel is duidelijk geworden dat er, mits er geen mensen in de buurt gaan klimmen of iets dergelijks, er geen groot gevaar is indien de ijsmassa naar beneden komt zetten. Tot die tijd, lekker uit de buurt blijven!

Foto: Martin Janner / Wikimedia Commons

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

27 juni 2021

Zondag WTF #432

En, bekomen van de deceptie? We hebben in ieder geval iets om het verdriet een beetje te kunnen verzachten!  Lees Meer…

20 juni 2021

Zondag WTF #431

En, ben je inmiddels al gesmolten door de warmte? Sta je lekker te skiën, krijg je ineens een van de meest unieke lichtverschijnselen ter wereld te zien!  Lees Meer…

Meer Nieuws