De tekst van Rutte was vrij helder: Nederland gaat op slot. Dit gaat hoe dan ook gevolgen hebben voor jou als wintersporter, maar hoe ziet dat er precies uit? We hebben het even op een rijtje gezet!
Een heel pakket aan maatregelen, waar jij als wintersporter ook mee te maken krijgt. Want ja, als heel Nederland op slot gaat dan kan je niet zo veel meer. Wat mag je wel, wat mag je niet en wat is de verwachting?
Sportfaciliteiten
Alle faciliteiten waar je binnen kan wintersporten zullen moeten sluiten. Dit betekent dat vanaf vandaag de sneeuwhallen gesloten zullen zijn en ook andere indoor skifaciliteiten, zoals de rollerbanden, ook de deuren dicht houden tot 19 januari.
Het goede nieuws is dat de borstelbanen buiten nog wél open mogen blijven, ook al zitten daar ook de nodige maatregelen aan vast. Zo mag er alleen buiten gesport worden wanneer er 1,5 meter afstand gehouden kan worden, mogen er maximaal twee personen tegelijk actief zijn en zijn groepslessen niet toegestaan. Maar, als je dus nog op ski’s wil staan, dan kan je nog een borstelbaan op komen zoeken!
Winkels
Een van de meest ingrijpende maatregelen zal je niet ontgaan zijn: alle niet-essentiële winkels zijn gesloten. Sportwinkels die wintersportartikelen verkopen binnen Nederland vallen uiteraard niet onder de essentiële winkels en dus zullen deze ook gesloten blijven tot en met 19 januari. Webshops mogen blijven draaien, maar daar zit een belangrijke kanttekening aan en dat is de capaciteit van de postbedrijven. PostNL heeft al aangegeven dat de druk erg hoog ligt en dat je rekening moet houden met vertraging.
Wintersportreizen
En dan de maatregel die misschien wel het zwaarste gaat voelen voor de wintersportfanaten: het reisadvies vanuit de Nederlandse overheid is aangepast. En niet zo’n beetje ook! Het reisadvies voor alle buitenlandse reizen was al gewijzigd naar ‘alleen essentiële reizen’ tot en met begin januari, maar dit advies is nu aangepast tot en met midden maart. Dit betekent dat de overheid alle reizen, behalve degene die écht nodig zijn, af zal raden tot en met midden maart.
Is dit een keihard verbod voor reizen naar het buitenland en dus voor het opzoeken van de sneeuw? Nee. Een reisverbod wordt niet afgegeven en is juridisch ook niet bepaald haalbaar te noemen. De overheid geeft alleen een duidelijk reisadvies af en dat kan te maken hebben met veiligheids- of gezondheidswaarschuwingen, maar het kan ook betekenen dat er een quarantaine verplichting in het land van aankomst is of dat er in het land zelf wél een inreisverbod is. Bovendien gebruiken andere partijen deze reisadviezen van de overheid om het een en ander op te baseren. Zo kan het zijn dat je verzekering niet uitkeert wanneer er iets mis gaat in het buitenland, heb je wellicht geen dekking voor pech met je auto etc. Ook zal je volgens de richtlijnen van de Nederlandse overheid bij terugkomst tien dagen in quarantaine moeten en dat kan dan weer gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je werkgever, die je zou kunnen verplichten om dit in een vorm van onbetaald verlof te doen.
Belangrijk: Bovenstaande tekst is geschreven op 15 december na het publiceren van het maatregelenpakket door Mark Rutte tijdens de persconferentie op 14 december. Voor de meest actuele situatie rondom reisadviezen en coronamaatregelen sturen we je graag door naar het overzicht van reisadviezen en de website van de Rijksoverheid, waar een actuele status van alle maatregelen gevonden kan worden.