Nieuws - 4 april 2015   16:18 170 Amerikaanse skiliften zijn mogelijk onveilig!

Door:

Shit has hit the fan! Na een bizar ongeluk met een skilift in Sugarloaf Mountain zijn de autoriteiten druk bezig geweest met een onderzoek naar de veiligheid van dergelijke skiliften. De voorlopige conclusie die ze hebben getrokken is in ieder geval niet heel erg gunstig; 170 skiliften in verschillende Amerikaanse skigebieden zijn mogelijk onveilig! 

Ongeveer twee weken geleden was de chaos compleet in Sugarloaf Mountain. De Kingpine skilift kwam namelijk ineens stil te liggen en rolde vervolgens achteruit. Mensen raakten in paniek en sprongen uit de lift, waardoor er zeven gewonden zijn gevallen bij het incident. Zo’n vrije val mag uiteraard nooit voorkomen in een skilift en de autoriteiten zijn dan ook hard op zoek geweest naar de oorzaak van dit probleem.

Uiteindelijk bleek het om een mechanische fout te gaan in een versnellingsbak van de elektromotor die de hele lift moet aansturen. Deze elektromotor draait een groot wiel aan waar vervolgens de liftkabel omheen gespannen zit en door de falende versnellingsbak kon dit wiel vrijuit draaien. Door de zwaartekracht begon de lift vervolgens achteruit te rollen, iets wat normaal gesproken nooit kan gebeuren. Alle liften zijn namelijk voorzien van een noodsysteem die de kabel vast moet zetten bij zo’n incident, maar om de een of andere reden werkte dat systeem niet!

kingpine3Foto van het ongeluk in Sugarloaf Mountain

Dit systeem wordt gebruikt in 170 Amerikaanse liften van de merken Borvig en Partek, en nu blijkt dat er een serieuze ontwerpfout is gemaakt bij het noodsysteem. Door deze ontwerpfout kan de noodrem niet worden aangezet in het geval van een kapotte versnellingsbak, waardoor dergelijke incidenten veel vaker zouden kunnen voorkomen.

Nu denk je misschien dat zo’n kapotte versnellingsbak niet heel vaak voorkomt, maar dat valt tegen! In Sugarloaf Mountain hebben ze deze week namelijk nog een skilift stil moeten leggen vanwege problemen met de versnellingsbak. Tijdens het onderzoek kwamen ze erachter dat het onderdeel in de Timberline lift bijzonder versleten was en als ze de lift niet stil hadden gezet kon het maar zo een herhaling worden van het eerdere incident.

De gesloten liften in Sugarloaf Mountain zijn al 27 jaar oud en door heel Amerika staan er dus nog 170 liften met exact hetzelfde ontwerp. De onderzoekers weten nog niet waarom de versnellingsbak zo snel kan slijten en daarom hebben ze de betrokken skigebieden laten weten dat ze de liften veel vaker moeten controleren, omdat de noodrem dus niet altijd goed functioneert. Tja, lekker veilig gevoel als je in zo’n Amerikaanse lift stapt!

Overigens zal zo’n incident niet heel snel voorkomen in Europa, zeker niet als je in een wat groter skigebied zit. In de Alpen worden de skiliften veel vaker gemoderniseerd en dergelijke oude skiliften zijn bijna niet meer te vinden!

Bron:

Foto: Dollar Photo Club

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws