Nieuws - 4 december 2018   18:56 21-jarige vrouw is allergisch voor de winter

Door:

Eeh, wat? We kennen allemaal genoeg mensen die gewoon een hekel aan de winter hebben, maar dit is wel een tandje erger. De 21-jarige Arianna Kent is echt allergisch voor de winterkou! 

En om het maar meteen even makkelijk te maken, Arianna Kent komt uit, jawel, Canada. Hét land met heel veel winter. En kou. En sneeuw. Dat is een beetje alsof iemand die allergisch voor katten is in een dierenasiel gaat wonen! Anyway, Arianna Kent heeft een hele zeldzame aandoening, die ze in het Engels ‘cold-induced urticaria’ noemen. Oftewel, een vorm van netelroos die door de kou geactiveerd kan worden en voor een hele heftige reactie zorgt.

Netelroos is in de basis een auto-immuun ziekte die voor jeukende galbultjes op je huid kan zorgen, maar in het geval van Arianna is dat dus heel erg extreem te noemen. De reactie is zo heftig, dat ze in het ziekenhuis kan belanden en zelfs kan overlijden door anafylactische shock.

Iedere vorm van kou op haar lichaam kan deze reactie direct in gang zetten. Dit kan een koud zuchtje wind zijn of bijvoorbeeld koud water en de reactie komt vrijwel meteen naar boven. “Het begint als hele kleine galbultjes en die worden steeds dikker en groter. Op het hoogtepunt is heel mijn lichaam gezwollen”, aldus Arianna over haar aandoening.

Ook haar keel kan opzwellen door deze allergie en daarom moet ze ten alle tijde een epipen meenemen, om de anafylactische shock tegen te gaan. “Het is beangstigend om te weten dat ik ieder moment een gigantisch risico kan lopen wanneer mijn keel opzwelt en er geen medisch personeel in de buurt is.”

Overigens is het niet altijd zo geweest voor Arianna. Pas op haar 14e kwam ze erachter dat ze deze zeldzame aandoening heeft. Toen ze sneeuw aan het schuiven was in de winter kreeg ze voor het eerst deze symptomen en ze ging toen uit van een voedselallergie. Toen de symptomen niet weggingen ging ze naar de dokter en na een aantal tests kwam de conclusie naar boven dat ze allergisch is voor kou.

Simpelweg naar haar auto lopen is al gevaarlijk voor Arianna, maar toch overweegt ze emigreren naar een warmer land nog niet. Overigens kunnen simpele dingen als een gekoeld drankje al voor deze problemen zorgen. Wel probeert ze zoveel mogelijk te ontwijken en heeft ze altijd warme kleding mee, maar toch komt ze gemiddeld één keer per maand in het ziekenhuis vanwege een aanval.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

De gesprekken hebben een tijdje mogen duren, maar nu is de inkt toch echt op het contractuele papier gekomen. Daarmee mag Isabelle Hanssen het ook aan de grote klok hangen en rijdt ze voortaan voor de blikkengigant Monster Energy. Tijd om eens met de Nijmeegse Halfpipe skister te kletsen dus! Lees Meer…

Meer Nieuws