Nieuws - 24 februari 2016   15:54 25 mensen vallen uit skilift in de Verenigde Staten

Door:

Het komt gelukkig niet heel veel voor maar voor de meeste wintersportgangers is dit nog altijd hét nachtmerrie scenario waar men niet aan wilt denken. Je zit in een skilift terwijl het hele zaakje ineens naar beneden valt! Het gebeurde in een Amerikaans skigebied toen de kabel loskwam en 25 mensen naar beneden zijn gevallen. 

Het gebeurde in Timberline Resort, een relatief klein skigebied in de Amerikaanse staat West Virginia. In dit skigebied staan in totaal vier (verouderde) stoeltjesliften en één deze liften nokte er dus mee.

In het onderste gedeelte van de lift, dat gelukkig niet erg hoog boven de grond hangt, ging het volledig mis. Door een nog onbekende oorzaak raakte de kabel los van de palen waardoor een lading stoeltjes met in totaal 25 wintersporters zonder pardon naar beneden kwam knallen. Op dit punt hangt de lift zo’n 10 meter boven de grond waardoor de knal relatief klein was en gelukkig zijn er ook geen zware gevonden gevallen. Slechts twee mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis met lichte verwondingen.

Door dit akkefietje zaten nog eens 100 skiërs vast in de lift en zij moesten door de reddingsdiensten geevacueerd worden, wat in totaal 2 uur heeft geduurd. “Alle liften van Timberline worden regelmatig uitvoerig geinspecteerd en voldoen aan alle veiligheidseisen, inclusief de federale richtlijnen en strikte eisen die door onze verzekeraar zijn opgesteld,” aldus een woordvoerder van het skigebied.

“Er worden iedere ochtend dagelijkse checks uitgevoerd door onze medewerkers en de ski patrol doet vervolgens nog een visuele inspectie voordat de liften geopend worden. In onze 30-jarige geschiedenis hebben we nog nooit zo’n incident meegemaakt en we gaan dan ook op zoek naar de oorzaak.”

Hoe de lift zo ineens van de kabel kon komen is dus nog niet bekend, maar er moet wel bijgezegd worden dat de skiliften in dergelijke Amerikaanse skigebieden over het algemeen niet zo modern zijn als hier in Europa. Veelal maken ze gebruik van sterk verouderd spul en door hier en daar wat extra veiligheidsvoorzieningen toe te passen kunnen ze toch voldoen aan veiligheidseisen. In de Verenigde Staten zijn heel veel kleine skigebieden te vinden die simpelweg geen budget hebben om te investeren in moderne skiliften, waardoor ze het oude spul vaak met wat fancy lapwerk aan de praat moeten houden.

En om nog een beetje olie op het vuur te gooien, vorig jaar was er een incident in het Amerikaanse Sugarloaf waarbij een van die veiligheidsvoorzieningen onverwacht faalde, waarop de fabrikant erachter kwam dat er van alles mis mee was en dat er nog eens 170 skiliften gevaar liepen. In Timberline maken ze gebruik van diezelfde liften met dezelfde onderdelen. Gaan we een herhaling krijgen?

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws