Nieuws - 29 december 2015   14:14 3 belangrijke tips voor het waxen van je wintersportgear

Door:

Dat het waxen van je ski’s/snowboard belangrijk is weet bijna iedereen wel, maar wat is het verschil tussen verschillende soorten wax? Wanneer moet je waxen en hoe weet je of het ook daadwerkelijk goed gedaan is? SnowWaxJob heeft een aantal handige tips voor ons op een rijtje gezet!

Het onderhoud van je ski’s en/of snowboard is super belangrijk! De makkelijkste manier om het te vergelijken is met je eigen huid. Wanneer je huid uitgedroogd is voelt het ruw aan, zo is het ook bij ski’s of een snowboard. Het is dus super belangrijk om het materiaal ‘vet’ te houden. Dit doe je door het op de juiste manier te waxen, of te laten waxen.

Wanneer moet je waxen?

Wanneer je moet waxen is altijd verschillend. Het is afhankelijk van factoren zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid keren dat je op wintersport gaat, maar ook wat jouw eigen stijl is en hoe de sneeuw erbij ligt. Het komt er op neer dat je goed naar je materiaal moet kijken. Als we uitgaan van een weekje wintersport dan is het ‘t beste om net voordat je weg gaat het materiaal een waxbeurt te geven, maar ook wanneer je terugkomt.

Tijdens de week ben je veel bezig op je ski’s of snowboard en slijt de wax. Om je ski’s of snowboard zonder zorgen op zolder te zetten en er volgende keer weer gebruik van te maken is het belangrijk dat je ski’s of snowboard niet ‘droog’ zijn, wat je dus voorkomt met een waxbeurt. Als je in staat bent om zelf te waxen dan kan je zelf bepalen of je het tijdens de week nog een keer doet. Hoe meer wax hoe beter!

Welke verschillende soorten wax zijn er?

Er zijn een aantal verschillende soorten wax. De verschillen hierin zijn speciale wax voor verschillende temperaturen, de hoeveelheid fluor en de hoeveelheid grafiet. Om het niet al te moeilijk te maken is een All-temperature wax altijd goed! Het blijft moeilijk om precies te weten wat voor weer het wordt. Vandaar dat de All-temperature wax het meest gebruikt wordt door wintersporters en ook aangebracht wordt door de waxbedrijven. Ben je zeker van je zaak en weet je wat voor weer het wordt? Dan kan het slim zijn om een specifieke temperatuur wax te gebruiken.

Helaas zijn er weinig bedrijven die je deze mogelijkheid geven. Wij van SnowWaxJob geven je wél deze mogelijkheid. Een klein voorbeeldje; als je naar een indoorbaan gaat weet je precies wat de temperatuur is (deze is namelijk altijd hetzelfde en staat op de site van de baan), dus kan het slim zijn om de specifieke wax te kiezen voor die temperatuur. De wax heeft dan een net wat andere samenstelling en dit zorgt voor een betere werking op de sneeuw.

Waxen
Sommige waxsoorten maken gebruik van fluor of grafiet, maar deze raden wij af omdat het niet goed is voor je gezondheid. Mocht je het toch willen gebruiken; wax met fluor is goed voor gevallen wanneer de sneeuw nat is, dus wanneer het warmer is of wanneer er net verse natte sneeuw op de pistes is gevallen. Fluor remt alleen heel erg af wanneer de sneeuw droog is. Het gebruik van wax met grafiet is goed wanneer de sneeuw vies of oud is (herkenbaar aan de grauwige kleur). Grafiet moet je zelf aanbrengen samen met wax en het is belangrijk dat de grafiet goed opgenomen wordt tijdens het waxen.

Waar moet je op letten?

Wanneer je je ski’s of snowboard weg brengt voor een onderhoudsbeurt is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Het is belangrijk om te weten dat een grote onderhoudsbeurt duurder is dan een kleine onderhoudsbeurt, terwijl een grote beurt vaak helemaal niet nodig is. Laat je dus niet makkelijk verleiden door de verkooppraatjes! Een krasje hoeft echt niet altijd opgevuld te worden want als iemand goed kan waxen dan wordt zo’n klein krasje ook opgevuld. Heb je een diepe kras? Dan is het een ander verhaal en is er wel degelijk groot onderhoud nodig.

Het tweede belangrijke punt is of het waxbedrijf met machines werkt of dat ze alles, zoals wij, met de hand doen. Wanneer ze met een machine werken en jij hebt bijvoorbeeld een snowboard van Bataleon, Lib Tech, Lobster of Burton dan moet je zeker nagaan of ze de machine op jouw board aan kunnen passen. Kunnen ze hier geen antwoord op geven dan moet je ergens anders heen gaan! Waxen ze met de hand dan is dit uiteraard niet van toepassing.

Tot slot is het heel erg belangrijk dat je nagaat of je spullen ook echt goed gewaxt zijn! Dit kan je zelf checken door te kijken of de base mooi glanst. Is de base wit uitgeslagen dan is deze in de meeste gevallen nog droog en heb je dus niks aan je waxbeurt gehad.

Zo, bij deze heb je alvast een zet in de goede richting gekregen. Blijf de website regelmatig checken voor meer informatie van SnowWaxJob over het waxen van ski’s en snowboards!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws