Nieuws - 29 oktober 2019   11:22 Alarm: Drankprijzen in Tirol stijgen hard dit jaar

Door:

Dat wordt weer een beetje extra in je portemonnee graven deze winter. Vrijwel alle ‘gangbare dranken’ gaan duurder worden tijdens het wintersportseizoen! 

Drankprijzen zijn altijd een hot item en wij betalen het liefste ook zo min mogelijk voor onze halve liters bier. Maar tijdens het aankomende seizoen gaan de prijzen in Tirol in ieder geval meer stijgen dan normaal, met een gemiddelde stijging van zo’n 4% op de normale dagelijkse drankjes die je in een willekeurige bar of restaurant voorbij ziet komen.

Het onderzoek, uitgevoerd door de Tiroler AK (een soort Oostenrijkse KVK) heeft veel verschillende horeca gelegenheden onder de loep genomen en de prijzen vergeleken met vorig jaar. En daaruit blijkt dus dat de prijzen aan het stijgen zijn en dat er voor een deel een hele bijzondere boosdoener is: kraanwater!

Kostbaar kraanwater

Een glas water kost namelijk in veel gevallen al aardig wat geld, maar het grote verschil zit ‘m in de drankjes die gemaakt worden met kraanwater. Vruchtensappen die aangelengd worden met een beetje water stijgen namelijk met 4% in prijs ten opzichte van vorig jaar.

De aangelengde varianten worden in veel gelegenheden ook nog eens op dezelfde prijs verkocht als een glas ‘puur’ sap, waardoor de prijsstijging in sommige tenten nóg hoger uit kan vallen. Aan de waterprijs voor de horeca zelf is niets veranderd, maar blijkbaar zijn ze erachter gekomen dat ze simpelweg dezelfde prijzen kunnen vragen voor een variant met ‘vers bergwater’ als eentje zonder. En daar maken ze natuurlijk gretig gebruik van!

Bier & Wijn

Ook de meest populaire dranken, namelijk bier en wijn, stijgen in prijs. Een droge witte wijn stijgt gemiddeld gezien met 4,05% en een zoete witte wijn zelfs met 4,41%, waarmee het ook meteen de hoogste stijger is in het onderzoek.

Ook een biertje gaat stijgen in prijs. Een klein tap biertje zal gemiddeld gezien 3,54% duurder worden en een halve liter gemiddeld 2,05%. Geen schokkende verandering dus, maar als je het met liters tegelijk wegtikt dan ga je het zeker wel merken. De boodschap van de Tiroler AK is dus in ieder geval duidelijk: hou het gewoon bij halve liters bier, dan ben je gemiddeld gezien nog het goedkoopste uit. Dat zijn de betere adviezen, toch?

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws