Nieuws - 19 oktober 2017   15:54 ‘Alcohol maakt je betere spreker in vreemde taal’

Door:

Zie je wel, je kan dus écht beter Duits lullen nadat je een biertje in je mik hebt zitten! Onderzoek heeft het nu officieel bewezen, als je aan de drank gaat dan gaat het spreken van een vreemde taal je beter af. Er is wel een kleine catch: je moet het bij kleine hoeveelheden houden! 

Wie kent het niet? Overdag zit je te stotteren als een gek met je halfbakken Duits of Frans, maar tijdens de après-ski rollen de woorden ineens van je tong en ben je nog smoother dan Günther himself. Het blijkt nu dat dit dus niet tussen je oren zit, maar dat het wetenschappelijk aangetoond kan worden dat je na een dosis alcohol ook daadwerkelijk makkelijker praat in een tweede taal.

Dosis Bier

Om tot deze conclusie te komen heeft de Universiteit van Maastricht samengewerkt met de University of Liverpool en werden 50 Duitsers als testpersoon aangewezen. Zij hadden onlangs Nederlands geleerd en kregen vervolgens een afgemeten dosis alcohol gebaseerd op het lichaamsgewicht. Voor een man van 70 kilo kwam dit neer op precies 460 milliliter bier. Vervolgens moesten zij een gesprek in het Nederlands voeren tegen een van de onderzoekers en deze gesprekken werden later beoordeeld door een tweetal Nederlanders, die niet wisten of diegene een drankje op had of niet.

Uit deze beoordeling kwam naar voren dat de groep die een drankje kreeg significant beter Nederlands kon dan de controle groep die geen alcohol kreeg. Het grootste verschil was duidelijk te merken in de uitspraak van de drinkers, dus je weet wat je te doen staat!

Angstremmend

De oorzaak is volgens de onderzoekers vrij simpel. Alcohol werkt angstremmend en dus gaat men veel minder nadenken over dingen als uitspraak en beginnen ze gewoon te praten. Eigenlijk best logisch natuurlijk! De onderzoekers geven aan dat er nog wel extra research nodig is om tot een definitieve conclusie te komen, maar dat alcohol je tweede taal verbeterd mag inmiddels duidelijk zijn.

Overigens zeggen ze ook dat het geen zin heeft om jezelf helemaal klem te zuipen, zodra je verder gaat dan deze afgemeten hoeveelheid gaat de uitspraak juist achteruit en ben je niet meer te verstaan. Tja, dat is natuurlijk niet zo vreemd aangezien ook je Nederlands op een onverstaanbaar niveau terecht komt nadat je flink gezopen hebt!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws