Nieuws - 24 januari 2017   8:58 Alex Hooftman & Tim van Rossum pakken podium tijdens Verbier Freeride Week

Door:

Jaja, de eerste Freeride World Qualifier wedstrijden van het seizoen zijn verreden en onze bloggers Tim van Rossum en Alex Hooftman hebben beide erg goede prestaties neergezet. Sterker nog, allebei werden ze afgelopen week een keer omgeroepen om naar het podium te komen!

Je naam door de speakers om horen roepen na een wedstrijd is altijd al een momentje waar je kippenvel van krijgt en voor Tim van Rossum & Alex Hooftman was het afgelopen week in Verbier werkelijkheid geworden. De Verbier Freeride Week was dan ook een mooie start van het seizoen voor beide heren, die niet voor niets samen naar deze wedstrijdenreeks waren afgereisd.

Wedstrijd 1/3

Beide zijn ze namelijk het hele seizoen in de sneeuw met thuisbasis het Oostenrijkse Kappl om de wedstrijden achterna te gaan en wanneer dit niet het geval is vallen ze allerlei bergen aan met hun ski’s en snowboard. Zeggen dat ze uitkeken naar deze wedstrijden in Verbier was dan ook een understatement. “Ja ik heb ontzettend uitgekeken naar de Verbier Freeride Week,” aldus Tim van Rossum. “We zaten nog te twijfelen of we de 2* van Kappl zouden doen of de Freeride Week, maar we zijn voor Verbier gegaan omdat we meteen aan het begin van het seizoen punten konden scoren zodat we later ook in 3* wedstrijden mee kunnen doen.” Aldus van Rossum, waarna Alex Hooftman vervolgt. “Mijn zomer draait om de winter. Trainen, trainen, trainen en trainen. De kriebels zaten er al een hele lange tijd. We zitten hier niet alleen om wedstrijden te rijden, maar het is wel een hele vette tak van sport waar ik echt wel veel zin in had. De Verbier Freeride Week is meteen een hele goede start, je pakt 3 wedstrijden in één keer aan het begin van het seizoen, dus goed voor de punten.”

Verbier Freeride WeekAlex Hooftman. Foto: Freeride World Qualifier / Thomas Bekker

Alex Hooftman en Tim van Rossum stonden dus te popelen om aan deze reeks van drie wedstrijden te beginnen en voor beide startte deze Verbier Freeride Week erg goed. Tim van Rossum werd hier met een safe run mooi vijfde, waar Alex de verrassing van de dag had met een tweede plaats bij de heren ski. “Ja! Dat was echt een gigantische verassing!” blikt Alex terug. “Ik had verwacht dat een top 10 haalbaar was. Bij de prijsuitreiking begonnen ze bij de tiende plek en dan tot de eerste. Toen de vierde plek bekend was had ik het gevoel dat ik buiten de top 10 zou zitten, want tja… Een top 3 was m’n run toch niet waard? Toen kwam de event speaker bij nummer 2 aan en toen hij zei dat deze persoon een Nederlander was werd ik helemaal gek! Mijn run was prima en alles was helemaal in controle, met een flink tempo er in. Daar heeft de jury mij voor beloond. Het niveau van de concurrentie was echt wel goed, maar veel hadden problemen bij de landingen na hun sprongen, daar wordt je gigantisch op afgerekend en dat werkte dus in mijn voordeel.”

Wedstrijd 2/3

Een prachtige start van de week kunnen we dit dus zeker noemen voor Tim & Alex en nu was het dus zaak om door te pakken. Maar de tweede wedstrijd verliep niet bij beide heren goed. Alex Hooftman: “Ik wist dat ik opnieuw een clean run zou moeten doen om een goed resultaat te halen. Dit zou niet makkelijk zijn dus gewoon weer, net als bij elke wedstrijd; focus en concentratie. Alleen dan kan het! De hang van de 2e wedstrijd had niet heel veel mogelijkheden, dus om een goed resultaat te halen wilde ik er wel een schepje bovenop doen. Groter gaan en een trick er in gooien, iets wat ik nog nooit had gedaan in competitie maar wel mega graag wilde,” analyseert Hooftman. “Ik reed weg uit de start en wilde bij de eerste sprong meteen voor een 360 gaan. Er waren al veel mensen voor mij geweest die dezelfde sprong hadden gedaan, dus ik wist dat er veel gaten in de landing zaten van de vorige deelnemers. Toen ik de sprong inzette zag ik al meteen dat ik recht op een boom af ging…”

“Ik landde er vol in maar reed hem wel weg. Ik was wel even gedesoriënteerd en het duurde een paar seconde voordat ik doorhad waar ik was. M’n run eindigde met een val, maar gelukkig waren m’n ski’s nog aan dus ik kreeg in ieder geval een score.” Deze score bleek een 31e plek waard te zijn, maar negatief over z’n run was Alex Hooftman zeker niet. “Het is niet iets waar je trots op hoeft te zijn, maar ik zat er absoluut niet mee. Ik heb de run gedaan die ik wilde, meer risico genomen. Uiteindelijk ook echt gigantisch genoten en ik ben echt mega stoked over m’n eerste trick in een competitie!”

Voor Tim van Rossum ging het wat beter, met een vierde plaats als resultaat bij de heren snowboard. “Een goed resultaat had ik al in de pocket en dus het was tijd voor wat meer risico,” vertelt Tim. “2 cliffjes bovenaan de face, volgas doorknallen en een floater over een roller onderin was het plan. Ik vond mijn lijn en landde alles, maar helaas had ik 2x een klein controle issue bij het minderen van snelheid in het steile gedeelte bovenin. Met 60 punten en een 4e plek een redelijk resultaat, maar niet wat ik had gehoopt, zeker aangezien de nummer 1 maar 4 punten meer had dan ik. Achteraf komen er dan toch gedachten; ‘Had ik maar dit, had ik maar dat gedaan’. Na een kort baal momentje toch tevreden met mijn 4e plek. Zeker niet slecht!”

Wedstrijd 3/3

De week zat er al bijna op en van de wedstrijden was er nog maar eentje over. Voor beide heren zou het dan ook een alles of niets wedstrijd gaan worden. Vlammen, dat was het motto en dat pakte voor Tim van Rossum erg goed uit! “De derde wedstrijd zou inderdaad alles of niks worden. Na mijn 4e en 5e plek streefde ik naar een podiumplek,” bekijkt Tim van Rossum zijn wedstrijdresultaten. “De wedstrijdface was de steilste en met de meeste cliffs van de 3 wedstrijden, twee drops bovenin en een grote cliff onderin was het plan. Ik wist dat ik als ik deze run clean zou rijden ik een hoop punten zou scoren. Het eerste deel van de run heb ik alles rustiger en gecontroleerd gereden en daarna door naar de grote drop. Boem! Goede air en een gestompte landing. Een super goeie run! 80 Punten en een eerste plaats. Daar was ik zo enorm blij mee!” blikt van Rossum trots terug, waarna Alex zijn zesde plek analyseerde. “De hang nodigde uit om echt groot en hoog en hard te gaan. Ik had echt een hele sicke lijn in gedachte, maar de landing kon wel eens hard zijn, daarom besloten om een hele andere lijn te rijden. Iets minder groot, wel een extra sprong om te punten toch wat op te krikken,” aldus Alex. “Toen ik beneden aan kwam was ik niet tevreden. Ik was uit balans en stond echt niet lekker op m’n ski’s. Met 77 punten 6e geworden was beter dan verwacht. Ik ging voor een beter resultaat, maar met de run die ik had gedaan is een 6e plek verdiend en ik ben er zeker tevreden mee.”

Verbier Freeride WeekTim van Rossum op het podium. Foto: Freeride World Qualifier / Thomas Bekker

De wedstrijden zijn nu voor beide heren voorbij en dus is het zaak om in thuisbasis Kappl weer op te laden voor de volgende wedstrijd. Benieuwd hoe ze het gaan doen? Dan hebben we goed nieuws voor je want beide heren bloggen op Snowchamps, dus je kunt in de aankomende periode genoeg avonturen van dit duo voorbij zien komen als je ons in de gaten houdt!

Bron:

Foto's: Freeride World Qualifier / Thomas Bekker

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Het is juli en de mussen vallen van het dak, maar de mogelijkheid om te solliciteren bij de hoogste open air bar van Europa is zojuist weer gestart. Dus, wie heeft er enorm veel zin om een uniek seizoen te draaien in de sneeuw en aan de slag te gaan bij de 360 Bar in Val Thorens? Lees Meer…

Regen, wind, het lijkt bijna herfst. Beetje jammer dat de winter nog zo ver weg is! Dan maar een lekkere treerun om je zondag beter te maken?  Lees Meer…

Meer Nieuws