Dé winterse lifestyle website van de BeNeLux!

Meld je gratis aan!

Pyeonchang
Alleen dopingvrije Russische atleten onder neutrale vlag in Pyeongchang

Gepost op

Alleen de dopingvrije Russen mogen deze Winterspelen nog aan de start verschijnen en hoewel dat klinkt als een gevalletje ‘no shit’ heeft het aardig wat voeten in de aarde. Rusland mag officieel niet meedoen aan de Spelen en alleen de schone atleten mogen onder de neutrale vlag deelnemen! 

Dit maakte het IOC vandaag bekend na een bijeenkomst in het Zwitserse Lausanne. Na de shitstorm in 2014 toen bleek dat Rusland zo’n beetje alles bij elkaar heeft geflest wat er maar te flessen was, bleek er geen andere uitweg meer te zijn. Rusland heeft zo veel gefraudeerd met doping dat het bijna niet meer te achterhalen is wie er wel en geen doping gebruikt hebben, waardoor het IOC heeft besloten om heel Rusland uit de Spelen te verbannen.

Russische deelnemers mogen daarom niet uitkomen als Rus tijdens de Olympische Spelen van 2018 in Pyeongchang, in plaats daarvan moeten ze het doen onder de neutrale vlag als ‘Olympische sporter uit Rusland’ en alleen onder zeer strenge voorwaarden. Strenge dopingtests moeten worden doorlopen en dan nog velt een speciale commissie, onder leiding van de Franse politicus Valerie Fourneyron, het eindoordeel of een atleet mee mag doen of niet.

Tijdens de Spelen van Zuid-Korea gaan we dus sowieso geen Russisch volkslied horen en ook zal de Russische vlag nergens zichtbaar zijn. Officials uit Rusland zijn niet welkom bij deze Olympische Spelen en de voormalige Russische minister van Sport, Vitaly Mutko, mag zelfs helemaal nooit meer een Olympisch evenement bezoeken. Mutko is overigens nog wel de voorzitter van het organisatiecomité van het WK voetbal van 2018.

De Russen zelf roepen in ieder geval heel erg hard dat het allemaal gaat om een ‘westers complot’ met als doel Rusland in een slecht daglicht te zetten. Hoe dan ook, er liggen bewijzen genoeg dat Rusland in 2014 urinestalen heeft verwisseld via een geheimluik in het dopinglab, waardoor Russische atleten massaal aan de doping konden gaan. Het resultaat was een score van dertien keer goud, elfmaal zilver en negen brozen medailles.

Er zijn nog geen reacties. Je bent de eerste!

Reageer