Nieuws - 17 januari 2022   20:18 Alpe d’Huez gaat Pistenbully’s ombouwen naar waterstof

Door:

In het Franse Alpe d’Huez ga je de komende jaren weer wat minder dieseldamp ruiken. De bestaande pistenbully’s gaan omgebouwd worden naar waterstof exemplaren! 

De volledige elektrische Pistenbully lijkt een soort van eenhoorn te zijn, er wordt veel over geluld, maar in de praktijk lijkt het niet echt haalbaar te zijn. Tenminste, wanneer zo’n apparaat alleen maar een accu heeft! In Alpe d’Huez hebben ze laten zien dat het ook anders kan en wordt een flinke stap gezet voor verduurzaming.

Green Corps Connection is het bedrijf die deze stap mogelijk maakt en dit bedrijf wordt gerund door de oud-wereldkampioen freesden Guerlain Chicherit. Dit bedrijf heeft een manier bedacht om bestaande machines om te bouwen tot een variant die totaal geen CO2 meer uit zal stoten, doordat de verbrandingsmotor eruit gehaald wordt. Doordat Alpe d’Huez gebruik kan blijven maken van de bestaande Pistenbully’s is de investering een stuk minder duur en dus is dit een makkelijkere stap om te maken.

Zelfde prestaties

De omgebouwde Pistenbully’s worden voorzien van een waterstof tank die 70kg aan waterstof kan leveren en de brandstofcellen zetten dit om in elektriciteit die vervolgens een 150kW accupakket van energie moet voorzien. Qua rauwe motorkracht gaat de Pistenbully er niet op achteruit en deze opzet zorgt ervoor dat de machines acht uur lang op de berg aan het werk kunnen zijn.

Het eerste omgebouwde voertuig gaat komende winter getest worden in het skigebied en indien de test geslaagd is, kan het seizoen erop een grote slag geslagen worden met nog veel meer Pistenbully’s op waterstof. In de regio waar Alpe d’Huez zich bevindt is in 2017 een ‘waterstofplan’ geïntroduceerd en mede daardoor kan nu snelheid gemaakt worden in het aanleggen voor de infrastructuur.

De SATA Group, de uitbater van Alpe d’Huez, hoopt met deze stap ook andere skigebieden te kunnen bewegen naar meer duurzame alternatieven. De Pistenbully’s in alle skigebieden stoken ieder jaar heel wat diesel weg, een enkele bully kan al zo’n 200 liter per werkshift wegstoken. De productie van waterstof is ook nog niet helemaal zuiver te noemen, maar al met al zorgt het voor veel minder uitstoot.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws