Nieuws - 14 januari 2021   14:55 Alpen gaan wederom gebukt onder grote sneeuwval en chaos

Door:

Zit je dan, thuis, achter je laptop. En in de Alpen gaat het gewoon wéér los! Het sneeuwt als een gek en de chaos is daardoor compleet. Afgesloten wegen, problemen met elektra, je kent het wel! 

Yep, waar we in Nederland kans hebben op een paar vlokken sneeuw, is de chaos in de Alpen gewoon weer compleet. Tot en met vrijdag blijf het sneeuwen in grote delen van de Alpen en lokaal komt er in 24 uur tussen de 50 en de 100 cm sneeuw bij. En ja, dat brengt de nodige chaotische omstandigheden met zich mee.

Lawinegevaar

Een van de grootste problemen die nu verwacht wordt is het stijgende lawinegevaar. In Zwitserland wordt zelfs gesproken over ‘een van de gevaarlijkste dagen van deze winter’, omdat door het snelle vallen van heel veel sneeuw én de harde wind de kans op zware lawines zeker hoog is.

Hoog in de bergen is afgelopen nacht al zo’n halve meter sneeuw gevallen en je hoeft geen genie te zijn om te begrijpen dat dat niet altijd helemaal goed gaat. In grote delen van Zwitserland geldt nu lawinecijfer 3 en 4.

Ook in Oostenrijk is het lawinegevaar aan het stijgen. Met name rondom het Arlberg, waar de meeste sneeuw van deze dump naar beneden komt, is de kans op ellende groot. Nu zijn ze daar wel redelijk berekend op zwaar weer, maar ook in Oostenrijk is op grote schaal lawinecijfer 4 actief. Boven de bomen is het vooral erg gevaarlijk, maar dat betekent niet dat je in de lager gelegen delen automatisch veiliger bent.

Verkeerschaos

Waar sneeuw valt, is file. Dat is nu niet anders en the usual suspects domineren ook nu weer het nieuws in de Alpen. De Brennersnelweg (A13) staat voor een deel vast doordat er vrachtwagens zonder kettingen vast komen te staan in de sneeuw. Ook de Inntal Autobahn (A12) heeft veel files gezien vandaag, met name in de ochtenduren.

Het lawinegevaar zorgt er bovendien voor dat meerdere toegangswegen naar de dalen uit voorzorg zijn gesloten, met name in het Oostenrijkse Vorarlberg is dit het geval. De Lechtalstrasse is bijvoorbeeld al afgesloten en zo zijn er nog meer kleinere wegen die voorlopig niet begaanbaar zullen zijn.

Extreme kou

Zoals gezegd gaat de sneeuw door tot en met vrijdag, waardoor de 1 meter verse sneeuw in veel gebieden ruimschoots gehaald gaat worden. Na vrijdag zal er voor de Alpen even een adempauze zijn om de sneeuwchaos te verwerken, al gaat het wel ijzig koud worden. Lokaal kan de temperatuur uit gaan schieten tot -11 graden.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws