Nieuws - 4 februari 2023   14:32 Amerikaanse snowboarders klagen trainer aan wegens seksueel misbruik

Door:

Meerdere Amerikaanse atleten uit het snowboard team hebben een aanklacht ingediend tegen voormalig trainer Peter Foley, vanwege vermeend seksueel misbruik. 

Rosey Fletcher, Callan Cythlook-Sifsof en Erin O’Maley, alle drie voormalige leden van het US Snowboard team, hebben samen een aanklacht ingediend tegen de voormalige trainer Peter Foley, de Amerikaanse sportfederatie, de CEO van US Ski & Snowboard én het Amerikaanse Olympische Comité, allemaal vanwege de seksuele mishandeling die Peter Foley verricht zou hebben.

In de documenten die bij de rechtbank aangeleverd zijn, luidt de aanklacht dat Foley meerdere leden van het Amerikaanse snowboard team misbruikt zou hebben. De aanklacht luidt: Foley dwong leden tot seksuele handelingen met fysieke dwang, het misbruiken van zijn positie, manipulatie, emotionele afpersing en intimidatie. Dit is naar buiten gebracht door ESPN, die dit nieuws direct van de atleten heeft ontvangen.

Fletcher, die in 2006 de bronzen medaille won op de Olympische Spelen op het onderdeel reuzen slalom, zegt dat de seksueel misbruikt is door Foley toen ze 19 was, tijdens een trainingskamp. Later zou het nog een keer zijn gebeurd vlak na een wedstrijd.

O’Maley zegt dat ze seksueel misbruikt is op meerdere evenementen die gerund werden door US Ski & Snowboard en dat het allemaal begon toen ze nog maar 15 jaar oud was. Foley zou zijn machtspositie misbruikt hebben, begon O’Maley fysiek en verbaal te mishandelen en heeft haar vervolgens verkracht in een lift vlak na een wedstrijd.

De reden dat deze rechtszaak zich niet alleen beperkt tot Foley zelf, is dat de slachtoffers aangeven dat de organisaties al lang op de hoogte waren van het misbruik door Foley, maar dat ze er alles aan hebben gedaan om dergelijk nieuws in de doofpot te stoppen, terwijl Foley aan het werk kon blijven.

Inzet van de rechtszaak is een forse schadevergoeding voor alle slachtoffers, maar waarschijnlijk zal het daar niet bij blijven. Minimaaal twee van de slachtoffers waren minderjarig, zo ook Chythlook-Sifsof, die in de aanklacht heeft staan dat ze driemaal aangerand is door Foley toen ze 16 was, tijdens een WK in het Zwitserse Zermatt. Chythlook-Sifsof heeft eerder in 2022 al naar buiten gebracht dat Foley haar misbruikt heeft in een reeks Instagram posts, waarop US Ski & Snowboard Foley op non-actief heeft geplaatst. Toch stinkt dat zaakje behoorlijk, aangezien er video’s en foto’s te vinden zijn van Peter Foley die aanwezig is bij de Olympische Spelen van 2022 én daar ook contact heeft met meerdere vrouwelijke atleten, waar dat hem verboden was door US Ski & Snowboard volgens het persbericht.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws