Nieuws - 1 april 2021   14:35 Amerikaanse staat gaat sneeuwkanonnen inzetten voor behoud van gletsjers en sneeuwpak

Door:

Een paar sneeuwkanonnen langs de pistes om de afdaling perfect te houden, dat is niks vreemd. Toch willen ze in de Amerikaanse staat Colorado een stapje verder gaan en wel door sneeuwkanonnen in de backcountry neer te zetten om zo de sneeuwhoeveelheden in het gebied in stand te houden! 

Sneeuwkanonnen zijn niet bepaald zonder controverse. Tegenstanders roepen dat die krengen duizenden liters water, prima bruikbaar voor andere doeleinden, verbruiken, dat ze tegelijkertijd heel veel energie kosten en waarom? Alleen om wat langer op de ski’s te kunnen staan. Toch wil de Amerikaanse staat Colorado een stap verder gaan en sneeuwkanonnen niet alleen inzetten voor het verlengen van het skiseizoen, maar juist voor behoud van de natuur in de bergen.

Vechten tegen droogte

Het klinkt misschien heel onlogisch om water op te spuiten tijdens de winter, zodat er sneeuw ontstaat en daardoor minder droogte in de omgeving is. Toch is dit precies hoe het plan van Colorado werkt. Dit jaar is de totale sneeuwhoeveelheid in de staat namelijk lager dan gemiddeld en hoewel dat voor de winter geen gigantisch probleem hoeft te zijn, verplaatst het probleem zich naar de zomer. Beekjes en rivieren kunnen daardoor sneller droog komen te liggen en waterbassins, die normaliter gevoed worden door smeltwater, lopen daardoor niet meer zo vol als tijdens een normaal seizoen.

Daarnaast heeft ook Colorado te maken met terugtrekkende gletsjers en het extra opspuiten van sneeuw kan er voor zorgen dat dit proces vertraagd wordt, of zelfs stil komt te liggen. Hoewel de exacte impact van het opspuiten van sneeuw nog lastig te bepalen is, verwachten ze in Colorado een veel stabieler gletsjerklimaat binnen 10 jaar tijd. Maar dan wel wanneer ze dit plan daadwerkelijk doorzetten.

Waterverbruik

Maar goed, hoe werkt het nu precies? Een sneeuwkanon heeft immers gewoon water nodig en als er droogte is, dan zou er ook minder water moeten zijn. En hoewel dit in de basis ook klopt, gaat Colorado er op een andere manier mee om.

Er is namelijk een compleet onderzoek gedaan naar waar, in tijden van droogte, er water tekort dreigt te zijn en waar er wél genoeg water is. Bijvoorbeeld in reservoirs of onder de grond. Dit water wordt dan gebruikt om enkele backcountry hellingen, die geen onderdeel zijn van een skigebied, of juist de gletsjers, tijdens de winter te voorzien van extra sneeuw. Op deze manier wordt het water gebruikt als een soort bevroren reservoir, terwijl het vervolgens toch op de normale manier op de juiste plek terecht komt via de gebruikelijke watercyclus.

ColoradoBerthoud Pass is een van de locaties waar gestart gaat worden met het project. Foto: Uncover Colorado / Snowbrains

Dit heeft veel minder impact op de natuur dan het aanleggen van kunstmatige waterreservoirs én het zorgt ervoor dat in de ‘bespoten’ gebieden, en alles wat op het pad van het water ligt, op de normale manier kan blijven functioneren. Belangrijke voorwaarde is dat er alleen water gebruikt mag worden uit duurzame bronnen. Zodra er een tekort dreigt te komen, moet het proces uiteraard stil komen te liggen.

Investering

Om dit systeem in Colorado aan te leggen is wel een aardige zak geld nodig. In totaal moet het zo’n $400 tot $600 miljoen gaan kosten, maar ook daar hebben ze al een oplossing op gevonden. In Colorado is het wedden op sporten namelijk heel erg groot en door daar een extra belasting op toe te passen, kan Colorado deze kosten ophoesten. De verwachting is dat ze in totaal 8 tot 10 jaar nodig hebben om het volledige systeem af te ronden over de hele staat en daarmee een langdurige oplossing kunnen bieden tegen droogte in de warmer wordende zomers.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

18 april 2021

Zondag WTF #425

Weer een week lockdown ellende, alsof we er nog niet genoeg hebben gehad. Hoe dan ook, chill er op los, de WTF staat voor je klaar!  Lees Meer…

Meer Nieuws