Nieuws - 23 maart 2016   9:37 Amerikaanse startup wil drones gebruiken voor lawines

Door:

Als het aan een Amerikaanse startup ligt dan is het omhoogklimmen van de skipatrouille om lawines af te zetten binnenkort verleden tijd, net als het gooien van explosieven vanuit een helikopter. Zij hebben namelijk een plan om het allemaal op te gaan lossen met een stel drones! 

Waarom ook niet? Drones kunnen tegenwoordig heel wat meer dan alleen maar een camera meezeulen en als ze pakketten kunnen bezorgen van Amazon dan moeten ze voor nog veel meer dingen ingezet kunnen worden. De startup Mountain Drones kwam met dit idee aanzetten en ze hebben een eerste proof of concept al klaar staan.

De drones hebben ze zelf ontworpen en zijn al met al behoorlijk groot te noemen, zeker als je kijkt naar de kleine cameradrones die tegenwoordig op de markt te vinden zijn. De spanwijdte van bijna twee meter zou er wel voor moeten zorgen dat hij behoorlijk wat liftvermogen heeft en ook geen issues moet hebben met zware weercondities, zodat gebieden lawinevrij gemaakt kunnen worden onder alle omstandigheden.

De onderkant is vervolgens uitgerust met een simpel mechanisme om een explosief af te steken en te laten vallen op de perfecte spot. Zo kan de skipatrouille op een veilige afstand lawines af laten gaan zonder zelf in de problemen te komen! Want ondanks het feit dat er steeds meer helikopters gebruikt worden voor dit soort klusjes, is het alles behalve veilig. In de documentaire Snowman is bijvoorbeeld te zien hoe het fout kan lopen tijdens zo’n routine operatie.

Door de drone met een camerasysteem uit te rusten die direct beelden door kan sturen naar de afstandsbediening kan de skipatrouille bovendien een veel scherper beeld krijgen van een lawinelocatie dan onder normale omstandigheden. Een helikopter kan niet heel dichtbij komen terwijl een drone makkelijk op een paar centimeter hoogte kan blijven vliegen zonder issues. En mocht er dan een lawine afgaan is het enige slachtoffer een drone die makkelijk vervangen kan worden, in plaats van een helikopter vol met mensen.

In de onderstaande video is in ieder geval te zien dat het systeem prima werkt. Wie weet gaan we dit binnenkort in heel veel skigebieden zien!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws