Nieuws - 13 maart 2018   9:11 Amerikaanse strijd tussen ski-grootheden Ikon Pass en Epic Pass losgebarsten

Door:

Als je een seizoen in de Amerikaanse sneeuw door wil brengen dan moet je zeer waarschijnlijk kiezen tussen twee grote partijen. Of het wordt een Epic Pass, of het wordt een Ikon Pass. Waar zou jij voor gaan? 

De Epic Pass van Vail Resorts leek hard op weg te zijn naar dominantie in Noord-Amerika, maar daar is toch nog even iets tussen gekomen! Alterra, de samenwerking tussen gebieden als Mammoth Mountain, Bear Mountain, Aspen en Squaw Valley, heeft namelijk ook een grote gecombineerde skipas in het leven geroepen. De twee zitten bijzonder dicht bij elkaar qua aanbod en we kunnen wel stellen dat de strijd nu écht is begonnen.

Een volledige Epic Pass én de volledige Ikon Pass voor het 2018/2019 seizoen kosten je $899,- per stuk. Allebei dezelfde prijs dus. Toeval? Natuurlijk niet! Beide partijen houden elkaar constant in de gaten en dat betekent dat de ene niet veel kan doen zonder dat de ander het direct door heeft. En hoewel de Ikon Pass dit seizoen een nieuwkomer is, zou deze pas het nog best wel eens moeilijk kunnen gaan maken voor Vail.

Puur op aantal skigebieden wint de Epic Pass het nog steeds dik van de Ikon Pass, maar in een korte tijd heeft die nieuweling een hele sterke positie gekregen met de grote skigebieden die we eerder al hebben genoemd, evenals de recente toevoegingen van Deer Valley, Alta, Snowbird en de nieuwe Canadese bestemmingen. De Epic Pass heeft in totaal 61 gebieden en Ikon 23, maar voor Amerikaanse wintersporters wordt het nog een aardige kluif om een pas te kiezen.

Investeringsrace

Het aanbod van deze passen past perfect in de race die tussen Alterra en Vail Resorts gaande is. Beide partijen zijn druk bezig om skigebieden op te kopen en alleen maar groter te worden en gebieden die niet gekocht kunnen worden, worden op een andere manier in het systeem opgenomen.

De skigebieden zijn er zelf blij mee, aangezien ze de partijen uiteraard tegen elkaar uit kunnen spelen. Ondertussen willen beide partijen het zo aantrekkelijk mogelijk maken voor de wintersporter en dus gooien ze bakken met geld tegen de gebieden aan om zoveel mogelijk te verbeteren. Zo heeft Alterra laten weten dik 500+ miljoen dollar te investeren in de huidige skigebieden. Een flinke klap geld!

Beide skipassen komen ook nog eens met een breder aanbod van extra’s die je erbij kan krijgen, zoals goedkope skihuur, korting op eten en drinken en extra dagen in gebieden waar je anders minder snel heen zou gaan.

Europa

Deze tactiek van grote bedrijven die elkaar uit proberen te spelen heeft Europa nog niet echt kunnen bereiken. Er zijn een paar initiatieven zoals de Superskicard in Oostenrijk waarmee je veel kilometers kunt maken op één pas, maar dit is simpelweg een samenwerkingsverband tussen meerdere gebieden. Er zit niet één grote commerciele partij achter die de skigebieden op heeft gekocht. Toch lijkt het afwachten voordat dergelijke taferelen, misschien zelfs wel van dezelfde bedrijven, Europa gaan bereiken.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws