Nieuws - 14 maart 2018   16:44 Anderson, McMorris, Kim & Hirano winnaars Burton US Open 2018

Door:

Burton US Open zit er weer op! De grootste snowboard wedstrijd van Noord-Amerika is verreden in Vail en de winnaars zijn gekroond. Check de resultaten én de highlights! 

Het was nog aardig tricky om deze wedstrijd door te laten gaan, aangezien de sneeuw in Vail niet helemaal in top conditie was. Om het compleet te maken werkt het weer ook niet mee, waardoor de vrouwen Slopestyle finale zelfs helemaal niet door kon gaan. Toch zijn er uiteindelijk nog vier winnaars gekroond!

Vrouwen Slopestyle

Zoals gezegd kon de finale van de dames op het slopestyle parcours niet doorgaan, maar dat betekent niet dat we met een lege scorelijst zitten. De uitslag van de kwalificatie, die twee dagen eerder plaats vond, is gekozen als uiteindelijke scorelijst. Met het oog op de situatie tijdens de Olympische Spelen heeft de organisatie dit in ieder geval een stuk slimmer aangepakt.

Vooraf werden de dames namelijk gevraagd of ze nog wilden blijven trainen en ondanks harde wind toch een finale wilden rijden met twee runs in plaats van drie, of er voor kiezen om het zo te houden. Een unanieme beslissing, na de ‘shitshow’ in Pyeongchang, was dat de wedstrijd dan maar niet door ging.

Het resultaat is dat Jamie Anderson er met de winst vandoor is gegaan! De Olympisch kampioene heeft het dus nog een keer geflikt. Anna Gasser kwam terecht op de tweede plek, gevolgd door Julia Marino op de derde positie.

“Ik ben blij dat deze beslissing is genomen,”aldus Klaudia Medlova die zelf op de vijfde plek kwam. Ze gaf aan dat iedereen tijdens de kwalificaties wél vol kon gaan en dat het zo een stuk beter is.

Al met al dus een stuk korter dan normaal, maar goed. Gelukkig hebben we de beelden nog!

Resultaten:

1. Jamie Anderson
2. Anna Gasser
3. Julia Marino
4. Komomo Murase
5. Klaudia Medlova
6. Silje Norendal

Mannen Slopestyle

Bij de mannen verliep de finale wél volgens planning! Ook al misten we daar wel een paar atleten in de finales. De Belgische Sebbe de Buck ging onderuit tijdens zijn kwalificatieruns waardoor een finaleplek geen mogelijkheid meer was. Ook kersvers Olympisch kampioen én daardoor één van de favorieten Redmond Gerard kon de finales niet halen, evenals Max Parrot en Seb Toutant.

Maar goed, er bleven nog genoeg grote namen over om een dikke wedstrijd in gang te zetten en de man met de grootste score, al scheelde het echt heel erg weinig, was Mark McMorris! McMorris had het alles behalve makkelijk met twee keer onderuit gaan in twee runs, maar run nummer drie was degene die het heeft geflikt.

Een Half Cab to Boardslide Pretzel Out, Switch Backside 270 On, Switch Boardslide Corked 630 out, Switch Backside 1260 en twee 1440’s zette de Canadees op de eerste plek in de ranking! De verschillen waren bizar klein, maar Marcus Kleveland moest genoegen nemen met een tweede positie. De derde plek werd geclaimd door Chris Corning, die een zelfde trick score kreeg als Mark McMorris, maar zijn overall score was toch echt een stuk beter dan die van Corning en Kleveland.

Overigens waren de meest bizarre tricks deze keer vooral te zien op de rails! De 630 out (ja, 630!) van McMorris is al bizar te noemen, maar Kleveland ging nog een stapje verder met een Corked 810 out op de rail. De kickers bleken niet groot genoeg te zijn voor de quads, maar het deelnemersveld zit er dicht bij in de buurt…

Resultaten:

1. Mark McMorris
2. Chris Corning
3. Marcus Kleveland
4. Tyler Nicholson
5. Stale Sandbech
6. Roope Tonteri
7. Yuki Kadono
8. Takeru Otsuka
9. Nikolas Baden
10. Fridtjtof Tischendorf

Vrouwen Halfpipe

Als Olympisch kampioen heb je aardige schoenen te vullen! Chloe Kim is geen vreemde voor Burton US Open aangezien ze hier de voorgaande twee edities al een titel wist te pakken in de pipe, maar dan nog. Je moet het nog maar wel even flikken! Tijdens de kwalificatie kwam ze bijvoorbeeld niet uit de eerste positie, maar werd ze toch nog even gebeat door Maddie Mastro. Maar in de finales begin je weer op nul.

En dat bleek geen slechte te zijn voor Chloe Kim, want ze heeft het nogmaals weten te flikken! De jonge Amerikaanse deed een beetje een conservatieve run, met een Backside Air, Frontside 1080, Cab 720, Frontside 900 en een McTwist, maar toch deed ze ‘m zo clean dat ze de eerste plek kreeg.

Maddie Mastro kwam uiteindelijk op de tweede positie uit en dat zal voor haar niet heel makkelijk zijn geweest, aangezien ze zeven hits wist te landen ten opzichte van de vijf die Kim landde. Bovendien liet ze veel creativiteit zien met een Haakonflip en een Crippler, maar toch vonden de judges de run van Kim net wat cleaner. Derde plek was voor Haruna Matsumoto, die keihard voor de flips ging, maar daarbij de grabs mistte om een plekje hoger uit te komen.

Resultaten:

1. Chloe Kim
2. Maddie Mastro
3. Haruna Matsumoto
4. Xuetong Cai
5. Kelly Clark
6. Jaiyu Liu

Mannen Halfpipe

Bij de mannen was er een afwezige die velen wel graag hadden willen zien na Pyeongchang. Er was namelijk geen vliegende tomaat aanwezig! Shaun White zat waarschijnlijk ergens anders te genieten van z’n welverdiende gouden medaille en dat betekent dat de prijzen dus naar anderen moesten gaan.

Ayumu Hirano zette zichzelf keihard in de favorieten positie door als eerste te kwalificeren en dat terwijl hij al jaren meedoet, maar nog nooit een Burton US Open titel heeft weten te winnen. Met zijn Tweaked Indy, Frontside Double Cork 1440, Cab Double 1080, Front Double 1260 en Backside Double 1260 kwam daar nu verandering in. De winst was voor hem!

Het bleek overigens een Japans feestje te worden aangezien zijn landgenoot Raibu Katayama ook groot ging met twee 1260’s aan het einde van z’n run, waardoor hij de tweede plek wist te claimen. Ondanks het feit dat Scotty James zelfs drie verschillende 12’s wist te landen moest hij genoegen nemen met een derde plek, al had het weinig gescheeld of Ben Ferguson zou deze positie innemen aangezien het verschil tussen beide heren minder dan 0.4 punten bleek te zijn. Een close call dus!

Resultaten:

1. Ayumu Hirano
2. Raibu Katayama
3. Scotty James
4. Ben Ferguson
5. Pat Burgener
6. Jake Pates
7. Derek Livingston
8. Naito Ando
9. Chase Josey
10. Jan Scherrer

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

De gesprekken hebben een tijdje mogen duren, maar nu is de inkt toch echt op het contractuele papier gekomen. Daarmee mag Isabelle Hanssen het ook aan de grote klok hangen en rijdt ze voortaan voor de blikkengigant Monster Energy. Tijd om eens met de Nijmeegse Halfpipe skister te kletsen dus! Lees Meer…

Meer Nieuws