Nieuws - 14 augustus 2019   10:50 Andrzej Bargiel gaat als eerste ever Mt. Everest afdalen zonder zuurstof op ski’s

Door:

Het ene record is nog niet genoeg. De Poolse Andrzej Bargiel wilt er nog een hebben, hij wil de eerste worden die Mt. Everest doet op ski’s zonder zuurstof! 

En om het feestje nog mooier te maken, Bargiel wil zijn recordpoging doen buiten het normale klimseizoen om. Fair enough, tijdens het klimseizoen is de berg zó druk dat het ook geen doen is, maar dat terzijde. Tijdens de herfst moet het gaan gebeuren!

Recordpoging

De eerste afdaling, die hij op de K2 wel wist te claimen, gaat hij op Mount Everest niet meer halen. Maar hey, dat zit ‘m niet in de weg en hij gaat er dan ook voor om als eerste ooit de top van Mt. Everest te halen én een afdaling te maken op ski’s zonder gebruik te maken van zuurstof. Everest beklimmen zonder zuurstof is door de extreme hoogte al een flinke taak, maar om vervolgens nog even af te dalen is alleen maar zwaarder.

Er zijn al heel wat firsts gedaan met ski’s op Mt. Everest, zo heeft iemand al eens een afdaling gedaan tot Base Camp zonder z’n ski’s uit te doen, maar de variant zonder zuurstof is nog nooit geprobeerd. Overigens heeft Bargiel ook aangegeven dat hij tijdens zijn afdaling de ski’s niet uit gaat klikken voordat hij Base Camp heeft bereikt, wat een aardige taak zal worden. Niet op alle gedeeltes van de berg kan je namelijk afdalen op ski’s, er zal gebruik gemaakt moeten worden van touwen om op sommige gedeeltes naar beneden te komen.

Groter doel

Wanneer Bargiel deze afdaling heeft weten te voltooien is hij nog lang niet klaar, hij heeft namelijk een grote challenge gesteld. Hij wil alle Seven Summits beklimmen en vervolgens afdalen op ski’s, maar eerst gaat hij de hoogste pieken in het Himalaya gebergte af. Daar zullen nog genoeg firsts tussen zitten, al heeft hij z’n plek in de geschiedenisboeken zo onderhand al wel weten te claimen met onder andere de First Descent op de K2!

 

Foto: Red Bull Content Pool

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

12 juli 2020

Zondag WTF #387

Weer een zondag overleefd? Good! De chillmode heb je wel verdiend, toch? Wat dacht je van waterskiën tussen de sneeuw met een sneeuwscooter op je pickuptruck? ‘MURICAA!  Lees Meer…

Het is juli en de mussen vallen van het dak, maar de mogelijkheid om te solliciteren bij de hoogste open air bar van Europa is zojuist weer gestart. Dus, wie heeft er enorm veel zin om een uniek seizoen te draaien in de sneeuw en aan de slag te gaan bij de 360 Bar in Val Thorens? Lees Meer…

Meer Nieuws