Nieuws - 14 februari 2020   15:50 ANWB: Bereid je voor op lange files naar de sneeuw

Door:

Dit weekend start de voorjaarsvakantie in een deel van Nederland en dat betekent natuurlijk een massale trek naar de sneeuw. Het gevolg? Weer dikke vette files. Waar sta je vast? We hebben het antwoord! 

Yep, het gaat weer een lekker gevalletje autopolonaise worden op de wegen naar de bergen! En om het feestje compleet te maken zijn er dit weekend genoeg bijzonderheden die voor nóg meer vertragingen kunnen gaan zorgen. Oftewel, je bent zeer waarschijnlijk de sjaak wanneer je dit weekend in de auto stapt.

Grootste knelpunten

Zoals altijd zijn er weer een aantal belangrijke knelpunten en we hebben even een overzichtje gemaakt war die komen te staan per land:

Duitsland

Vanmiddag loopt de drukte in Duitsland al flink op. Veel Duitsers gaan zelf op pad en ook een hoop Nederlanders rijden een dag eerder, in de hoop op tijd aanwezig te kunnen zijn. Combineer dit met een normale avondspits en je hebt een recept voor potentieel dikke files!

Morgen vanaf de ochtend zal de drukte in ieder geval op z’n hoogtepunt zijn en wel op de volgende wegen:

 • A5 Karlsruhe – Bazel
 • A7 Ulm – Füssen
 • A8 Stuttgart – München – Salzburg
 • A93 Rosenheim – Kufstein

Oostenrijk

In Oostenrijk kan je de grootste files gaan verwachten op zaterdag. Vanaf het einde van de ochtend tot aan het einde van de middag is het op enkele wegen behoorlijk druk, waaronder een paar vaste knelpunten:

 • B179 Fernpassstrasse – Duitse grens – Nassereith
 • A10 Salzburg – Villach
 • A12 Kufstein – Innsbruck – Landeck
 • S16 Arlbergstrasse

Zwitserland

In Zwitserland is het doorgaans iets minder druk en daar zijn het vooral twee belangrijke knelpunten:

 • A1 Zürich – Bern
 • A2 Bazel – Chiasso (Gotthardtunnel)

Frankrijk

Reizigers richting Frankrijk moeten rekening houden met chaos op de toegangswegen, maar daarover hieronder meer. Op de snelwegen zijn de volgende knelpunten garant voor files:

 • A40 Mâcon – Chamonix
 • A43 Lyon – Chambéry
 • N90 Albertville – Bourg St. Maurice

Staking, sneeuw & World Cup

Tot dusver de gewone knelpunten, er zit namelijk nog meer fileleed aan te komen! Vandaag sneeuwt het in een groot gedeelte van de Alpen en dit kan ook morgen nog zijn doorgang vinden, waardoor de files mogelijk nog verder op gaan lopen. Gelukkig zijn het geen gigantische hoeveelheden, maar rondom Oostenrijk kan je, zeker wanneer je vroeg in Oostenrijk bent, nog wel de gevolgen merken van deze sneeuwval.

Staking in Frankrijk

In Frankrijk is het nog even gokken hoe de verkeerssituatie zich precies gaat ontwikkelen, aangezien er voor morgen grootschalige stakingen op de planning staan. Hoe deze stakingen precies gaan verlopen is nog niet bekend, aangezien er nog niet overal vergunningen zijn aangevraagd of afgegeven. Zeker in Frankrijk kunnen die stakingen nogal grillig gaan verlopen en ondanks het feit dat de vakbonden hebben aangegeven de toeristen niet te willen raken, is de kans reëel dat je er flink wat van gaat merken.

Mogelijk gaan complete wegen afgesloten worden of gaan er ‘langzaamaan acties’ gehouden worden op de wegen rondom de skigebieden. Zorg dus dat je goed voorbereid bent!

Meer over de Franse stakingen

World Cup

Rondom Saalbach kan het morgen wel eens heel erg dringen geblazen zijn en de files kunnen daar uit verschillende hoeken komen. De FIS heeft de World Cup, die gepland stond voor China maar niet door kon gaan wegens het coronavirus, namelijk verplaatst naar Saalbach. Er worden duizenden bezoekers verwacht en hoewel de organisatie doorgaans strak in elkaar zit, kan het op de toegangswegen naar het Saalbach dal wel eens erg druk gaan worden.

Maar hey, als je dan toch richting Saalbach gaat, kan je ‘m net zo goed meteen even meepakken, toch?

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

20 september 2020

Zondag WTF #397

Je weet dat het glad is wanneer de bus zijwaarts voorbij komt glijden! En wist je dat je geen staal nodig hebt voor een zieke S-Rail?  Lees Meer…

Meer Nieuws