Nieuws - 18 december 2019   10:02 ANWB waarschuwt al voor drukte op deze wintersportwegen

Door:

De kerstvakantie staat voor de deur, oftewel het is weer dringen geblazen om de bergen te bereiken. Zaterdag 21 december gaat het weer fileleed worden, check hier alvast de grootste knelpunten en de bijbehorende tijdstippen! 

Het is nog niet de topdrukte als de vakanties in februari, maar je kan er op rekenen dat het aankomend weekend druk gaat worden op de wegen richting de sneeuw. Zoals altijd heeft de ANWB alvast de grootste knelpunten opgegeven en de tijden waarop de drukte op z’n hoogtepunt zal zijn, zodat jij je trip er een beetje omheen kan plannen. Want ja, je wil natuurlijk liever gewoon in de sneeuw staan en zo min mogelijk in de auto zitten, toch?

Duitsland

Ah, Deutschland. Full gas op de Autobahn, tenzij je weer een keer keihard achteraan staat en naar de auto’s voor je mag gluren. Zaterdag 21 december gaat het weer druk zijn op veel wegen en de ANWB heeft daarom ook een fileverwachting uitgesproken voor de volgende wegen:

 • A3/A9 Frankfurt – Neurenberg – München
 • A5 Karlsruhe – Bazel
 • A7 Kempten – Füssen
 • A8 München – Salzburg

Bovenstaande wegen kunnen vanaf 11 uur ‘s ochtends vol gaan lopen en naar verwachting zijn de ergste files na 3 uur ‘s middags weer opgelost.

Oostenrijk

In Oostenrijk zullen de files zich wat meer uitspreiden door het land en met name de laatste wegen richting de dorpen zelf kunnen aardig vollopen. Op de volgende A-, B- en S-wegen kan in ieder geval drukte verwacht worden:

 • A10 Salzburg – Villach
 • B179 Fernpass 
 • A12 Kufstein – Innsbruck – Landeck
 • A13 Brenner Autobahn
 • S16 Arlbergschnellstrasse Bludenz – Arlberg – Landeck

Aandachtspuntje voor Oostenrijk: met het vervallen van de vignetplicht voor een aantal kleine stukjes snelweg is sluipverkeer rondom Kufstein en Bregenz verboden. Deze sluipwegen zullen afgesloten zijn voor niet-bestemmingsverkeer, dus verwacht niet dat je de files zo kan vermijden!

Overigens zal het ook op veel toegangswegen vast gaan staan. De B169, B170 en B178 zijn bijvoorbeeld vaak de sjaak. Kan je niks aan doen, gewoon achteraan sluiten. De files op de wegen naar de skigebieden zelf beginnen rond de klok van 2/3 uur ‘s middags en kunnen tot aan het begin van de avond duren.

Zwitserland

Wanneer je in Zwitserland bent dan valt het vaak wel redelijk mee. Grote files worden hier niet verwacht, al zijn er wel belangrijke knelpunten:

 • A2 Gotthardtunnel Bazel – Chiasso
 • Zürich
 • Lausanne

Ook kan het bij de grensovergangen tijdelijk erg druk zijn. Voor sommige plekken zal je op de autotrein moeten stappen, hou er dan rekening mee dat deze volgens een vaste dienstregeling rijden en dat je dus soms wel even moet wachten. Vergeet ook zeker niet je vignet te fixen, anders wordt je zonder pardon van de weg geplukt! Het 2020 vignet is geldig vanaf 1 december 2019 en als je nog een 2020 vignet hebt is dat ook prima, deze is nog geldig tot 31 januari 2020.

Frankrijk

In Frankrijk kan je dan wél weer wat meer fileleed verwachten. Een aantal snelwegen stropen op en niet alleen vanwege het wintersportverkeer, ook ander vakantieverkeer neemt deze routes waardoor het her en der goed vast kan komen te staan.

 • A6 Parijs – Lyon
 • A40 Mâcon – Chamonix
 • A43 Lyon – Chambéry
 • RN85 Grenoble – Gap
 • RN90 Albertville – Bourg St. Maurice

Aangezien het gros van de Franse skigebieden via slechts een handjevol wegen bereikt kan worden, moet je verwachten dat je over de laatste tientallen kilometers erg lang kan duren. Zeker wanneer je naar een skigebied gaat in het hogere gebergte, dan ga je veel last hebben van de wintersportdrukte die zich een weg moet banen over de haarspeldbochten. Die laatste toegangswegen kunnen tot laat in de avond vast staan, dus zorg er zeker voor dat je op tijd vertrekt!

Mogelijke sneeuwval

Ook goed om te weten is dat er een kans is dat het komend weekend flink gaat sneeuwen in de Alpen. De weermodellen zijn er nog niet helemaal uit, maar volgens de voorspellingen trekt er vanaf vrijdag een storing vanuit het westen naar het oosten toe, waardoor het weekend lokaal erg sneeuwrijk kan gaan verlopen. Supergoed voor de condities, maar het kan ook voor een gigantische verkeerschaos gaan zorgen!

Frankrijk lijkt daarbij aan het begin van het weekend het gros van de sneeuwval te krijgen en hoewel er geen winterband verplichting is in het land, is het sowieso verstandig om ze onder je auto te hebben en de sneeuwkettingen mee te nemen. Het feit dat er geen verplichting is in Frankrijk kan betekenen dat een paar vaststaande auto’s met zomerbanden de bergpassen kunnen blokkeren, dus zorg er zeker voor dat je iets warms mee hebt en voldoende eten en drinken meeneemt.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws