Nieuws - 9 januari 2018   14:23 Appartement bedolven onder lawine in Italië, Zermatt afgesloten door lawinegevaar

Door:

Man, de Snowpocalyps is weer gearriveerd! Bizarre situaties in Zwitserland en Italië zijn het gevolg, met een bedolven appartementen complex in Italië en het Zwitserse Zermatt dat volledig afgesloten is vanwege het bizar hoge lawinegevaar! 

Italië

In het Italiaanse Sestriere moest de brandweer en het Rode Kruis groots uitrukken nadat een appartementencomplex onder een zware lawine werd bedolven. De sneeuwmassa kwam aan alle kanten het gebouw binnen zetten en de inwoners zaten als ratten in de val. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen, maar het is een aardig benauwde situatie.

“De sneeuw kan de gangen inzetten”, zei een getuige. De lawine heeft ramen op de begane grond en de eerste verdieping verwoest en op de eerste verdieping is zelfs een complete muur gesneuveld, waarop de sneeuw naar binnen kwam. In totaal waren er zeven families aanwezig in het gebouw met alles bij elkaar 29 personen. Alle inwoners zijn uit het gebouw gehaald en hebben tijdelijk onderdak gekregen.

Zwitserland

“Niemand kan Zermatt in of uit”, aldus een woordvoerder uit Zermatt! Door de bizarre sneeuwdump is het lawinegevaar nu zo gigantisch hoog dat alle mogelijkheden om het dorp uit te gaan per direct afgesloten zijn. Er zijn al spontane lawines af gegaan in het gebied en er is zelfs al een lawine over een lawinetunnel gerold, waardoor ze deze beslissing hebben genomen. In Zermatt is nu lawinecijfer 5 actief, wat normaal gesproken zeer zeldzaam is, maar deze winter al voor de tweede keer ingezet moet worden.

Voorlopig worden er nog geen huizen geëvacueerd en de aanwezigen mogen nog door het dorp heen lopen, maar er wordt wel aangegeven dat de situatie per half uur kan veranderen. De autoriteiten houden de situatie in de gaten en ieder half uur zal er een update gegeven worden. Wel moet iedereen in Zermatt rekening houden met stroomstoringen, die met name later vandaag toe kunnen gaan slaan door de vele sneeuwval.

De boosdoener is de combinatie tussen bizar veel nieuwe sneeuw en de oude sneeuwlagen, die nu voor ‘heel veel spontane lawines van een hele, hele grote schaal’ kunnen gaan zorgen. We blijven de berichten in de gaten houden!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws