Nieuws - 10 januari 2020   16:18 Atomic Hawx: First Fit walhalla voor skischoenen?

Door:

Een stel skischoenen kopen, er vervolgens drie uur aan sleutelen en er naderhand achter komen dat je alsnog pijn aan je poten hebt. Als we Atomic mogen geloven dan is het door de Hawx lijn verleden tijd. Maar is die ‘first fit’ ook echt zo goed als ze beweren?

Skischoenen met een perfecte first fit zijn eigenlijk de grote unicorns in de wintersportbranche. Want ja, wanneer je hard plastic aan je voeten zet, is de kans op problemen nu eenmaal een stuk groter dan wanneer je je zachten stoffen sneakertjes erbij pakt. Daarom hebben ze natuurlijk bootfitting uitgevonden! Maar goed, Atomic stelt dus dat ze binnen de medium tot high performance lijn een geweldige eerste fit aan kunnen bieden die out of the box een stuk beter zal zitten dan een gemiddelde skischoen en waar dus ook veel minder werk voor nodig is. Maar is dat ook zo?

Drie formaten

De zogenaamde Hawx lijn gaat al wat jaren mee, maar nu hebben we ‘m zelf aan de tand mogen voelen. Deze Hawx lijn is beschikbaar in verschillende soorten met uiteraard verschillende flex ratings, maar dat is nog niet alles. Atomic brengt de schoenen namelijk uit in drie verschillende volume maten: Ultra, Prime en Magna. Praktisch gezien betekent het dat deze drie schoenen een andere breedte van de leest hebben en alle drie een andere wreefhoogte hebben, waardoor je dus met smallere voeten, brede voeten of een lastige wreef eerder een geschikte schoen weet te vinden. En dat is iets waar we blij van worden!

HAwx

First Fit

Ondergetekende heeft aardig brede voeten, waardoor skischoenen aantrekken zonder dat ze gefit zijn doorgaans een aardige operatie is. Met een leestbreedte van 105 mm zit dit dik boven het gemiddelde en dus moet er al snel een compleet toolkit aan te pas komen. Oftewel, tijd voor een fit sessie met de Atomic Hawx schoenen!

Zonder al te diep de technische specs in te duiken: de leestbreedte die als standaard gecommuniceerd wordt, gaat doorgaans over de 26/26.5 maat. Kleinere maten zijn smaller, grotere maten zijn breder. Met een eigen schoenmaat van 27 was binnen de Hawx lijn de keuze tussen Ulta, Prime en Magma een leestbreedte beschikbaar van 98mm, 102mm of 104mm. En die millimeters tellen, zeker bij brede voeten!

Om de vibe even compleet te maken zijn alle drie de breedtematen in de maat 27 uitgeprobeerd. En zoals verwacht, de Ultra is in dit geval veel te smal. Samengeperste voeten zijn niet heel chill als je in een skishop staat, laat staan wanneer je er uren op moet beuken in de sneeuw. De Prime zat al iets beter, maar voelde nog steeds beknellend terwijl de Magna out of the box al oke aanvoelde. De breedtematen hebben dan ook zeker hun nut en wanneer je dit vergelijkt met een random performance schoen van een ander merk, dan is het verschil absoluut groot te noemen.

Atomic HAWX

Die breedte heeft dus absoluut z’n nut en het betekent dat je door het kiezen van de juiste variant veel sneller een goed zittende schoen hebt, zonder dat je naar een compleet ander model moet kijken om iets te vinden wat bij jouw voeten past.

Performance

Een van de grote voordelen van de Hawx reeks is dat je ondanks de verschillende breedtes toch dezelfde eigenschappen hebt. Of je nu de Ultra of de Magna hebt, de flex is hetzelfde! Geen compromissen nodig dus en dat is absoluut een voordeel te noemen. Maar hoe zit dat in de praktijk?

Een van de eerste dingen die opvalt aan de Hawx is z’n gewicht. Hoewel het een ‘normale’ alpine schoen is met standaard DIN zolen, is deze schoen een heel stuk lichter dan gemiddeld. Door het lichte gewicht heb je het idee alsof je een soort freeride schoen aan je voeten hebt, maar het grote voordeel is dat je nog steeds een goede performance hebt wanneer je de variant met een hoge flex gebruikt. De Hawx Magna 130, die we zelf hebben gevoeld, voelde door dat lichte gewicht als een ander soort schoen aan, maar de prestaties liegen er niet om! De schoen zet je bewegingen direct over naar je ski’s zoals je van een flex 130 mag verwachten, zonder dat je zware klompen aan je voeten hebt hangen.

Overigens wel goed om te weten: de Hawx Magna heeft als de breedste van de reeks ook een bredere schacht om mensen met hele brede kuiten een betere fit te geven. Wanneer je zelf niet zo’n breed onderstel hebt, kan het zijn dat je nog even goed moet kijken naar de snallen van de schacht. Deze kan je verplaatsen met een sleuteltje waardoor je je bovenste snallen een stuk strakker kan zetten dan hoe deze out of the box geleverd worden. Hetzelfde werkt natuurlijk ook andersom, wanneer je een smaller schoen zoals de Ultra of Prime nodig hebt, maar wél brede kuiten hebt, dan kan je de snallen iets verder naar buiten zetten om jezelf juist meer ruimte te geven. Kleine tip die je flink kan helpen!

Hawx

Conclusie

Kunnen we stellen dat de Hawx reeks van Atomic z’n beloftes na komt? Wat ons betreft in ieder geval wel. De reeks aan breedtematen zorgt er voor dat iedereen vrij simpel een schoen kan vinden die goed past en waar niet direct een heel bataljon aan gereedschap aan te pas moet komen voordat ze een beetje comfortabel zitten. Natuurlijk gaat ook deze schoen er op vooruit wanneer je er en een beetje bootfitting tegenaan gooit, maar je hebt door die betere ‘first fit’ in de meeste gevallen veel minder werk nodig. Qua performance doen ze simpelweg wat we ervan verwachten en zijn de 130 flex varianten ook écht stijve schoenen die niet direct als een kneiterstrakke raceboot aan hoeven te voelen. En dat is toch wel een hele prettige feeling in de sneeuw!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws