Nieuws - 7 juli 2015   16:32 AVA Lawinevest geeft je nog meer bescherming!

Door:

Lawine airbags zijn niets nieuws meer en gelukkig worden ze tegenwoordig heel veel gebruikt. Het merk AVA gaat echter nog een stap verder en heeft een product op de markt gezet voor nog meer veiligheid. Dit is het AVA Lawinevest! 

Er wordt heel wat tijd gestoken in het leren herkennen van lawines en hoe je ervoor moet zorgen dat de sneeuwmassa je niet volle bak meesleept. Maar wat als het toch fout gaat en je jezelf niet meer kan redden, hoe blijf je dan in leven?

Het antwoord op deze vraag zit nu nog te vaak in de kunde van de mensen om je heen. Zij moeten je snel genoeg uit kunnen graven en de reddingsdienst inschakelen, maar als dit niet op tijd lukt dan kan zo’n sneeuwmassa voor ernstige problemen zorgen. Een veel voorkomend probleem is dat de borst van een slachtoffer plat gedrukt wordt waardoor de longen zich niet meer uit kunnen zetten. Het gevolg is dat je snel kan stikken!

Het nieuwe lawinevest van AVA moet hier een einde aan maken door je borst genoeg ruimte te geven. Het vest bestaat eigenlijk uit een soort lichtgewicht harnas die je onder je skijack draagt en het zorgt ervoor dat de sneeuw je borst niet plat kan drukken. Hierdoor zou je zeker in de eerste fase van een lawinegeval beter kunnen ademen waardoor je overlevingskans weer stijgt.

Dit vest is overigens geen heilige graal voor lawineongevallen, je bent nog altijd afhankelijk van de mensen om je heen en reguliere reddingspogingen. Wanneer je eenmaal begraven bent door de sneeuwmassa zal je namelijk nog steeds niet kunnen ademen, maar de theorie rondom dit vest is dat je longen niet platgedrukt worden en je dus meer zuurstof in je lichaam kan hebben. Dit kan je net die extra paar minuten geven om zo’n ongeval zonder grote gevolgen te overleven!

Het vest beschikt overigens ook over een extra rugbeschermer, zodat je ook hier geen zware blessures op hoeft te lopen tijdens een lawineongeval. Wanneer dit product precies op de markt gaat komen is helaas nog niet bekend omdat het project onderdeel is van de James Dyson Award competitie. De winnaars van deze awards krijgen een flink geld bedrag en de uitslag is over enkele weken bekend.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws