Nieuws - 2 oktober 2019   13:43 Bargiel staakt poging om Everest te skiën zonder zuurstof

Door:

Andrzej Bargiel is een machine, maar ook machines moeten soms stoppen. Bargiel wilde Mount Everest beklimmen én afdalen zonder zuurstof en daarnaast tijdens de afdaling zijn ski’s ook niet uit doen, maar die poging heeft hij moeten staken! 

Het is niet voor niets dat het klimseizoen op Mount Everest eigenlijk in een hele andere periode plaats vind, maar dat hield Bargiel allerminst tegen. Zijn recordpoging om als eerste ooit Mount Everest te beklimmen zonder zuurstof en vervolgens een afdaling te doen zonder op z’n weg naar Base Camp z’n ski’s uit te doen was inmiddels begonnen, maar helaas heeft hij ‘m toch moeten staken.

Acclimatisatie

De klim naar de top van Everest doe je niet ‘even’, daar is een hele lange periode van acclimatisatie voor nodig. Het plan van Bargiel was dan ook om na zijn aankomst in Base Camp drie weken geleden, meerdere ‘kleine’ tochten te maken naar de hoger gelegen kampen op de berg, daar enkele nachten door te brengen en op die manier zijn lichaam te laten wennen aan de grote hoogte. Dit is het normale proces voor alle klimmers die zo’n extreem hoge klim willen doen, maar voor Bargiel liep het niet zoals gepland.

Khumbu

De route die hij wilde nemen gaat vanuit Nepal en deze leidt de klimmers over de beruchte ‘Khumbu Ice Fall’, een gigantisch stuk gletsjer vol met schuivende stukken ijs die lang niet altijd stabiel zijn. Deze Khumbu Ice Fall was de boosdoener bij het tragische ongeluk in 2014 waarbij 16 sherpa’s overleden toen een groot stuk ijs losbrak.

Een vergelijkbaar ijsblok staat nu weer op het punt van losbreken en daarom heeft het team van Bargiel besloten om de expeditie af te blazen. Als de boel loskomt dan is het afwachten hoeveel er precies mee komt en dan is het nog maar de vraag of de klim ‘zomaar’ voltooid kan worden, aangezien de sherpa’s nieuwe routes door de gletsjer moeten vinden.

Afgezegd

Bargiel heeft het gebied van Mount Everest daarop dus verlaten en heeft de keuze gemaakt om het op een later moment nog een keer te gaan proberen. De kans is klein dat dit latere moment tijdens het reguliere klimseizoen plaats gaat vinden, aangezien het dan simpelweg te druk is op de berg om de klim én afdaling in een afzienbare tijd te voltooien. Voor Andrzej Bargiel zit er niks anders op dan weer een jaar te wachten, hoewel de klim van Everest in deze periode doorgaans gevaarlijker is dan in de periode april/mei, mede door het moessonseizoen en de warmere temperaturen in de zomerperiode. Hierdoor kunnen uiteraard grotere gedeeltes van de gletsjer instabieler worden, precies zoals nu het geval is.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Een extreem lome zondag hoort wel een beetje bij deze tijden. Toch? Die maken we even helemaal. compleet voor je met een dosis WTF!  Lees Meer…

Meer Nieuws