Nieuws - 11 juni 2021   16:11 Belastingdienst Salzburg: “3,5 miljoen euro zwart geld ontdekt bij Hofstadl in Flachau”

Door:

Het voorval gebeurde al in 2019, maar is nu pas naar buiten gekomen. De Oostenrijkse belastingdienst heeft aardig wat zwart geld ontdekt bij een après-ski bar in Flachau, alles bij elkaar gaat het om dik 3,5 miljoen euro! 

“Pinnen? Nee dat kan niet hoor, alleen bij grote bedragen!” Iedereen heeft het wel eens voorbij zien komen, toch? En waarschijnlijk heb je het met je vrienden er ook meermaals over gehad hoeveel geld er op die manier wel niet achterovergedrukt wordt. Na een reeks huiszoekingen rondom Flachau heeft de belastingdienst van de deelstaat Salzburg een flinke lading zwart geld gevonden en het heeft allemaal met één locatie te maken: de welbekende Hofstadl in Flachau!

Al langere tijd waren er sterke vermoedens dat het zaakje niet heel fris was en in 2019 zijn er vervolgens invallen gedaan, waaronder bij de eigenaar van de bar. Tijdens de inval bij hem thuis en bij zijn familieleden, werd op heel veel plekken contant geld gevonden. De berichtgeving schrijft over dat het geld in een kluis lag, maar ook verdeeld over verschillende tassen. In totaal vonden ze 780.000 euro aan contant geld, die niet bekend was bij de belastingdienst.

Verschillende boekjes

Naast die 780.000 euro cash was er nog wel meer aan de hand. Er werden namelijk meer dan 200 naamloze spaargeldboekjes gevonden, waar aardig mee geknoeid werd. Buiten het feit dat dit een antieke manier van boekhouden is waar de belastingdienst niet heel erg blij mee is, gebeuren er zaken mee die niet helemaal kloppen. Tijdens het hoogseizoen van de Hofstadl werden er op één dag drie van dat soort spaarboekjes geopend, waar per spaarboekje een bedrag van iets minder dan 15.000 euro opgeschreven werd. En al deze transacties waren in de officiële boekhouding niet te vinden, waardoor er dus soms per dag wel tot 45.000 euro weggesluisd werd.

Het totaal van deze boekjes kwam uit op ongeveer 2,7 miljoen euro, wat samen met die 780.000 euro een vondst van zo’n 3,5 miljoen euro maakt.

Bekentenis

De eigenaar van de Hofstadl heeft na de vondst geen enkele moeite gedaan om het te ontkennen en heeft bovendien direct één miljoen euro overgemaakt als ‘vooruitbetaling’ voor de verwachtte claim die er zou gaan komen. Inmiddels is die claim in totaal uitgekomen op 3,2 miljoen en die is ook al bijna volledig betaald. Sinds deze huiszoeking heeft de Hofstadl overigens in z’n boekhouding meer dan dubbel zoveel omzet staan dan in voorgaande vergelijkbare periodes.

Overigens is de eigenaar hiermee niet volledig vrijgespeeld, het kan best nog wel eens een staartje gaan krijgen. De zaak moet namelijk nog voorkomen bij de rechter in Salzburg, waar nog eens een miljoenenboete en zelfs een gevangenisstraf opgelegd kan worden. De eigenaar zat tot het schandaal ook nog eens in de gemeenteraad van Flachau en was onderdeel van de Wirtschaftsbund, wat een deelorganisatie van de politieke partij ÖVP is en belangen van het mkb moet verdedigen innen de regering. Beide posities heeft hij inmiddels opgegeven.

Voor de belastingdienst is het een ongekend grote vangst en de kans is groot dat de après-ski locaties in Oostenrijk hiermee strenger gecontroleerd gaan worden, de Hofstadl zal namelijk zeker niet de enige locatie zijn waar gesjoemeld wordt met de boekhouding.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws