Nieuws - 8 december 2019   11:36 Benny Milam en Melissa Peperkamp pakken overwinning tijdens Rock a Rail 2019

Door:

Ze hebben het gewoon weer geflikt, Rock a Rail 2019 was wederom een event van epic formaat! En wie er met de prijzen vandoor zijn gegaan? Nou, wat dacht je van een Amerikaan en de jongste deelneemster van het hele event, die ook nog eens een Nederlander is? 

Rock a Rail 2019 is er eentje voor in de boekjes, en dat komt niet alleen omdat dit zo’n beetje de eerste editie, in de langlopende geschiedenis, is geweest waarbij er geen regen is gevallen. Normaal gesproken heeft dit event in hartje Den Haag een abonnement op een gigantische bak met water die over de course heen komt rollen, maar dat was deze keer zowaar niet het geval. Een droge variant en bovendien één waarbij het niveau van de deelnemers ontzettend hoog lag. Rock a Rail 2019 kunnen we niets anders dan geslaagd noemen.

De organisatie heeft in ieder geval z’n belofte waar kunnen maken en dit jaar was het event nog groter dan het jaar ervoor en dat hebben ze mede voor elkaar gekregen door nog iets meer ruimte te claimen op de Grote Markt midden in Den Haag. En of het nu met een grotere hoeveelheid mensen te maken had of niet, de sfeer zat er vanaf minuut één absoluut weer helemaal goed in, zoals het bij Rock a Rail hoort.

Qua deelnemers werd ook alles uit de kast getrokken, want wanneer je een blik werpt op de deelnemerslijst, dan weet je eigenlijk van te voren al dat je met een heel ziek event te maken hebt. Kon deze deelnemerslijst de torenhoge verwachtingen waar maken?

Dames

Bij de dames stonden er heel wat grote namen op de startlijst en het toont ook meteen aan dat Rock a Rail alles behalve een lokale aangelegenheid is, aangezien er heel wat internationale namen in zouden gaan droppen! Zou de naam Ivika Jürgenson uit Estland, die inmiddels een Den Haag local is geworden, net als vorig jaar als winnaar uit de bus komen? Of zou Rachida Aoulad revanche kunnen gaan nemen? Met een totaal van 12 dames aan de start en acht finale plaatsen moest er toch nog gestreden worden tijdens de twee kwalificatie heats en de winnaar kwam uit een onverwachte hoek!

De dames gingen er namelijk goed op tijdens de competitie en ze lieten werkelijk alles zien op de course in Den Haag. Mooi detail is dat dit jaar het prijzengeld gelijk is getrokken tussen de mannen en de vrouwen, waardoor ook de dames dus konden gaan strijden voor de €1000,- die aan de winnares toegekend zou worden.

En die winnares was een Nederlander die voor de eerste keer mee mocht doen aan Rock a Rail! Melissa Peperkamp, met haar 15-jaar ook meteen met afstand de jongste deelnemer van heel Rock a Rail, wist namelijk tijdens de kwalificatieheats al te imponeren en stond daarmee steevast op de eerste plek. In de final deed ze dat nog eens dunnetjes over, met een eindoverwinning als gevolg! Of ze het verwacht had? “Ik kan het niet geloven”, aldus een glunderende Peperkamp. “Toen ik boven stond dacht ik eigenlijk, hoe ga ik dit allemaal rijden? Maar toen ik eenmaal begonnen was, was het meteen anders. Het voelde helemaal als mijn ding.” Het lid van de Nederlandse snowboardselectie kreeg op voorhand van haar trainer nog wel het verzoek om het rustig aan te doen, maar of ze dat ook gedaan heeft? “Tot het moment dat ik m’n binding vast zet kan ik rustig aan doen, daarna niet meer”, lacht Peperkamp. “Ik heb dingen gedaan die ik nooit dacht te kunnen, het is echt niet te geloven dat ik eerste ben geworden!”

Hiermee heeft Peperkamp een internationaal veld achter zich weten te laten, het podium werd namelijk compleet gemaakt door de Finse Henna Ikola die een knappe tweede plek scoorde, gevolgd door de Japanse Miyeong Yamaguchi, waarmee het volledige podium dus bestond uit namen die we in de voorgaande edities niet op de erelijsten hebben zien staan.

Resultaten Vrouwen:

  1. Melissa Peperkamp
  2. Henna Ikola
  3. Miyeong Yamaguchi

Mannen

Dat de verwachtingen bij de mannen idioot hoog lagen, dat was al wel bekend! Het startveld bestond namelijk uit een combinatie van Rock a Rail legendes als Cees Wille, Bart Falhaber en Sparrow Knox, die aangevuld werd met internationale grootheden als Halldor Helgason en natuurlijk de local heroes die doormiddel van de Wildcard competities een deelname af hebben weten te dwingen. Maar goed, dan moeten die verwachtingen natuurlijk nog wel eventjes waar gemaakt worden!

De course op de Grote Markt bood in ieder geval genoeg opties voor heel veel creativiteit en de nodige transfers en deze werden direct tijdens de kwalificatieheats al uit de kast getrokken. Van een flatrail op de a-frame jumpen? No problem. Of juist van diezelfde a-frame over en weer springen tussen verschillende rails? Het kwam allemaal voorbij! De kwalificatieheats waren met een totaal van 20 minuten uiteraard erg kort, wat betekende dat er ook geen tijd was om het rustig aan te doen en de course een beetje aan te voelen. Smijten vanaf de eerste minuut, dat is wat er nodig was in Den Haag.

En zoals gezegd stonden er dit jaar weer bekende namen op de startlijst die we afgelopen jaren ook voorbij zagen komen. Niek van der Velden was bijvoorbeeld aanwezig, maar ook de winnaar van vorig jaar, Max de Vries, stond weer bovenaan de course om z’n kunsten te laten zien.

Toch stonden er dit jaar heel wat andere namen dan vorig jaar in de finals en helaas behoorden Max de Vries en Sparrow Knox niet tot de deelnemers die de finales behaalden, waardoor het al wel helder was dat we een ander podium zouden krijgen dan vorig jaar! Maar goed, wie zou er dan uiteindelijk bovenaan terecht komen?

Dat was de Amerikaanse Benny Milam! Onder andere een kneiterzieke transfer via de a-frame hebben hem de eindoverwinning op weten te leveren. Benny werd op de voet gevolgd door de Nederlandse Jesse Augustinus die zijn prestaties van vorig jaar dus een vervolg heeft weten te geven, aangezien hij ook in 2018 de tweede plek claimde. Het podium werd compleet gemaakt door de Finse snowboarder Roope Rautiainen.

Resultaten Mannen:

  1. Benny Milam
  2. Jesse Augustinus
  3. Roope Rautiainen

Sfeerimpressie

En zo is er wederom een geslaagde editie van Rock a Rail voorbij! De Grote Markt was weer kneitervol en uiteraard waren we weer aanwezig met een camera. DJ Redbeard, Scott Pennman en Thomas van Bemmelen hebben er weer alles aan gedaan om het publiek zo hard mogelijk op te zwepen en net zoals de voorgaande jaren zijn ze daarmee meer dan geslaagd. Check hieronder in ieder geval alvast een korte sfeerimpressie:

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws