Nieuws - 2 maart 2018   8:13 Berggids overleden door lawine tijdens inspectie FWT Andorra

Door:

Triest nieuws uit Andorra. Het dorp Vallnord-Arcalis maakt zich op voor de Freeride World Tour, maar een van de berggidsen die een veiligheidsinspectie moest doen is daar overleden door een lawine. 

Het voorval gebeurd gisteren tijdens de officiële inspecties voor de wedstrijd. Meerdere gidsen waren aanwezig op het wedstrijd gebied en twee gidsen werden verrast door een lawine. De 34 jarige Borja Ayed Capillas heeft deze lawine niet overleefd.

De tweede berggids werd gered en kwam er vanaf met alleen een gebroken been. De reddingsdiensten waren snel aanwezig, maar het mocht voor de 34-jarige berggids dus niet meer baten. Alle feestelijkheden rondom de Freeride World Tour in Andorra zijn afgelast, wel gaat de wedstrijd gewoon door op een nog te bepalen datum.

De oorzaak van deze lawine ligt bij de recente sneeuwval. 40 cm aan zware en natte sneeuw viel bovenop een dunne en zwakke sneeuwlaag, waardoor het lawinecijfer ineens omhoog is geschoten naar 4 op de schaal van 5. Voor de FWT betekent dit natuurlijk ook erg moeilijke condities en het is nog maar de vraag hoe dit de wedstrijd gaat beïnvloeden.

Alles zal in ieder geval vallen of staan bij het weer van de komende dagen. Als de nieuwe sneeuwlag zich alsnog goed kan settelen dan zal de wedstrijd gewoon door kunnen gaan, anders zal de organisatie niets anders kunnen doen dan de wedstrijd af lassen. Mogelijk kan de wedstrijd doorgaan op zaterdag 3 maart, maar daar zullen we op z’n vroegst vandaag iets over horen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws