Nieuws - 18 juli 2019   17:52 Bizar: Klimmer ontdekt nieuw gletsjermeer op Mont Blanc

Door:

Hij is prachtig blauw en de locatie is zeker fotogeniek, maar het is geen goed nieuws. De gletsjer is er slecht aan toe! 

Meren die spontaan ontstaan ergens op een gletsjer, dat is geen best nieuws. Het betekent dat de gletsjer in een rap tempo afneemt en vloeibaar water op een gletsjer versnelt het smeltproces ook nog eens flink. Een hiker kwam kort geleden dit gloednieuwe meer tegen en het is dus absoluut slecht nieuws!

Gletsjermeren ontstaan wel vaker en dat is ook op de Mont Blanc het geval, maar nu is het wel heel extreem. 10 dagen voor de ontdekking was dit gedeelte van de berg namelijk nog bedekt en was er geen meer te bekennen. In die 10 dagen tijd is er idioot veel sneeuw weggesmolten en het dit meer zich een aardige weg door de sneeuw- en ijsmassa weten te vreten.

View this post on Instagram

Time to sound the alarm… The problem here? These two pictures were taken only 10 days apart… It was taken earlier on June 28th, the second one was shared by Paul Todhunter. Only 10 days of extreme heat were enough to collapse, melt and form a lake at the base of the Dent du Géant and the Aiguilles Marbrées That I know, this is the first time anything like that as ever happened. Southern Europe and the Alps have been struck by a massive heatwave with temperature ranging from 40 to 50 degrees, the below 0 freezing altitude was as high as 4,700m (15,400ft) and during the day temperatures as high as 10 degrees Celsius (50 F) were felt on top of Mont Blanc 4,810m (15,780ft)… This is truly alarming glaciers all over the world are melting at an exponential speed… My interview with @mblivetv can be found here! https://montblanclive.com/radiomontblanc/article/massif-du-mont-blanc-un-petit-lac-se-forme-a-plus-de-3000-m-daltitude-48453 #climbing #climber #climb #frenchalps #savoie #savoiemontblanc #hautesavoie #outdoors #globalwarming #mountaineering #mountains #mountain #montagne #montaña #montagna #montanhismo #mountaineer #alpinist #alpinism #alpinisme #alpinismo #alpi #alps #environment #savetheplanet #climatechange #montblanc @patagonia @beal.official @millet_mountain @blueiceclimbing

A post shared by Bryan Mestre (@bryanthealpinist) on

De oorzaak is duidelijk: de hittegolf die Europa heeft geraakt heeft heel wat smeltwerk in gang weten te zetten en op de top van de Mont Blanc werden temperaturen van +10 graden gemeten. Idioot warm voor zo’n hoogte en dat betekent dat de lager gelegen delen het nóg veel zwaarder hebben.

De ontdekker van dit meer, bergbeklimmer Bryan Mestre, kent dit gebied bijzonder goed en hij heeft zelf aangegeven dat het de eerste keer is dat hij zoiets heeft meegemaakt, dat de sneeuw zó snel aan het smelten is. In zijn Instagram post luidt hij dan ook de alarmbel en wetenschappers zijn het er over eens; dit gaat vaker voorkomen. De voorspellingen laten zien dat heel Europa steeds vaker met dergelijke zware hittegolven te maken gaat krijgen!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws