Nieuws - 21 juli 2018   14:58 BLOG: Kan je een wintersportvakantie overleven zonder alcohol?

Door:

“Zou het leven extra mooi zijn zonder katers?” kreunde Freddy, die de nacht ervoor iets te diep in het glaasje had gekeken, iets wat retorisch. “Nee maar echt, zoveel heb ik echt niet gedronken!” Uhhu… Na een stuk of drie bochten kwamen we bij een berghutje aan waar we toch echt even wat vocht tot ons moesten nemen en daarna baanden we onszelf een weg richting het bergstation en daarmee het dorp. Op jacht, naar reparatiebiertjes…

“En laten we meteen iets vettigs eten!” aangezien meneer dat naar eigen zeggen toch wel echt nodig had. Nouja, samen uit, samen thuis zullen we maar zeggen. Toch? Dat dacht ik ook en daarom ging ik maar met ‘m mee. Ondergetekende had die dag gelukkig geen last van katers en ergens geniet ik ook het geluk dat bij mij de katertrein vaker niet dan wel voorbij komt na een avond stappen met drank.

Maar goed, de situatie waarin Freddy zat kwam me alsnog wel bekend voor hoor, zo is het dan ook wel weer. Laat ik meteen maar even m’n kaarten op tafel gooien door te zeggen dat ik ook geen heilige ben hierin. Ook ik heb bijvoorbeeld wel eens ondersteboven gehangen terwijl een paaldanseres (eveneens ondersteboven hangend) me met sterke drank volgoot, om de dag erna wakker te worden met het gevoel alsof er een complete rouwstoet over me heen was gereden…

Zo hebben we allemaal wel wat ‘bijzonders’ meegemaakt tijdens de wintersport, am I right? Achja, het gaat er tijdens de wintersport soms gewoon iets harder aan toe en onderzoek wees dat een tijd geleden nog maar eens uit, maar wintersport is ook gewoon après-ski en après-ski is drank. In ieder geval, dat is wat we mogen geloven als we naar onszelf kijken. Maar terwijl Freddy zo liep te kreunen alsof hij een kind ging baren vroeg ik mij af… Was het echt noodzakelijk, of is het ook mogelijk om een wintersportvakantie zonder alcohol door te komen?

En met doorkomen bedoel ik dan wel gewoon ook aanwezig zijn bij de feesten hè, want zo is het dan ook wel weer. Want als je aan mij vraagt waar ik aan denk wanneer iemand wintersport zegt, dan hoor je een aantal dingen voorbij komen. Als eerste komen de enorm diepe poederruns natuurlijk voorbij, want daar wordt een mens gewoon enorm gelukkig van, maar ook de mooie piste momentjes mogen niet vergeten worden. Én dan hebben we uiteraard ook nog de heerlijke sfeer, de prachtige omgeving, de frisse neus en zo kan ik nog wel even doorgaan waarom het woord wintersport mij triggert.

Maar zoals je al merkte, tussen die opsomming hoort natuurlijk ook: apres ski en daarmee drank!

Nu klinkt het een beetje alsof ik een enorme alcoholist ben, maar hoor me even aan voordat je me in een hokje duwt en met (virtuele) stenen gaat bekogelen.

Ontkennen dat wintersport enkel en alleen voor het skiën of snowboarden is, is net zoiets als erin blijven geloven dat we ooit nog Wereld Kampioen worden met voetbal. Het is niet naïef, maar iedereen weet dat het er altijd wel iets anders aan toe gaat dan dat we in Nederland of België van te voren denken. En in dit wintersport geval is dat dus dat er iets wat overmatig genuttigd kan (en mag) worden tijdens de wintersport.

Want om half 11 al aan de halve liters bier? De barman zet het met een normale gezichtsuitdrukking voor je neus. Tien Jägerbombs? Dan krijg je korting omdat je ‘m voor 12 uur ’s middags hebt besteld.

En dat is okay. Sterker nog, ik geniet van de sfeer dat iedereen lekker z’n ding doet en aan het einde van de dag allemaal samen komt om het moment te vieren ‘dat ze de nacht ervoor of de dag (eventueel op de piste) weer hebben overleefd’! Maar dit, in combinatie met m’n kreunende vriend, zorgde ervoor dat de vraag niet meer uit m’n hoofd ging: is er ook een mogelijkheid dat je gaat wintersporten (en uiteraard dus ook après skiën) zonder drank? Gewoon nul punt nul? Terwijl de halve liters, de dienbladen andere drank én de foute après ski muziek je om de oren vliegt?

Nu hoor ik je zeggen: “Ja natuurlijk kan ik dat, maar waarom zou ik. Het is én vakantie én het is maar een week!”, en daar heb je ook wel gelijk in. Net zoals dat je gelijk hebt dat je überhaupt niet hoeft te stoppen met drinken. Maar het is dan ook maar een vraag aan de alcohol drinkende wintersporters waar ik wel een eerlijk antwoord op zou willen. Want zou jij het écht kunnen en in welke mate zou het je wintersport beïnvloeden? Ik moet er nog eens over nadenken, want ik weet dat ik prima kan zonder drank, maar op gelegenheden altijd wel één of meerdere pret cilinders naar binnen werk. Voor de smaak en tja… Ook de gezelligheid werkt erin mee.

Een echt antwoord heb ik er dus nog niet op, maar ik weet in ieder geval één ding zeker en dat is dat wanneer Freddy zich zou onthouden van drank tijdens de wintersport… Hij een volmondige ‘ja’ krijgt op z’n prangende katervraag.

Bron:

Namen van mensen in dit artikel zijn veranderd vanwege privacy redenen.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws