Nieuws - 20 februari 2017   18:57 Burton komt met compleet nieuw bindingsysteem zonder straps!

Door:

Als het aan Burton ligt dan hebben skiërs en snowboarders vanaf volgend seizoen heel wat met elkaar gemeen. Zeg maar bye bye tegen de straps en hallo tegen een kliksysteem, Burton introduceert de Burton Step On binding! 

Er zijn heel wat verschillende snowboarding bindingen te vinden, van de traditionele straps tot bindingen met een achter instap ala Flow. Een binding waarbij je de schoenen vastklikt is overigens ook op zich niks nieuws, maar tot nu toe waren ze over het algemeen behoorlijk ruk te noemen. Door de jaren heen is het vaak geprobeerd om zo’n systeem aan de man te brengen maar het verliep altijd zonder succes. Burton probeert het nu nog een keer en ze zeggen zelf dat het eindelijk gelukt is om een écht goed systeem op de markt te zetten!

De Burton Step On binding is namelijk een binding waarbij je doet wat je zou verwachten van de naam: druk je schoen erin en gaan. Geen gelul meer met straps die los en vast gemaakt moeten worden zodra je bij de lift komt, maar gewoon een kliksysteem waarmee je schoen in één keer vast zit aan je binding, net als bij het skiën! Dat is wat de Step On binding moet doen.

Met dit nieuwe systeem zit de schoen op drie plekken vast aan de binding: één punt op de hak en aan beide zijkanten zit een kliksysteem om ze in de binding te zetten. Dit zorgt meteen voor een aardig nadeel, aangezien je je huidige snowboardschoenen weg kan gooien als je dit systeem wilt gebruiken! De schoenen moeten namelijk speciaal voor dit systeem gemaakt zijn en aangezien het binding systeem door Burton ontworpen is, lijkt de kans klein dat andere fabrikanten snel met Step On schoenen gaan komen.

Step On systeem

Het vastzetten in de binding is super simpel. Je drukt je schoen erin en je bent klaar! Uit de binding stappen doe je door een hendeltje aan de zijkant omhoog te zetten, waardoor je hak los komt en de schoen uit de binding schiet. Dit ‘quick-release’ systeem zet de binding daarna direct weer op de ‘lock’ stand, zodat je er na het instappen niks meer aan hoeft te doen. Je schoen erin drukken en je bent klaar!

Burton Step On

Zoals gezegd is het idee van Step On bindingen niet nieuw, maar is het tot nu toe nooit gelukt een goed systeem te maken. De bindingen en de schoenen werden er superzwaar door en vaak waren de bindingen dan zo zacht als maar zijn kan, wat voor de meeste snowboarder verre van ideaal is. Met dit ontwerp van Burton blijft het gewicht laag terwijl ze toch behoorlijk stijve bindingen op de markt kunnen zetten die niet inleveren qua performance. De eerste tests zijn in ieder geval veelbelovend en daaruit blijkt dat deze bindingen niet anders aanvoelen dan standaard snowboardbindingen, maar wel veel makkelijker werken dan de strap systemen.

De Burton Step On bindingen komen volgend seizoen op de markt samen met de schoenen die hiervoor nodig zijn. Voorlopig moet je er wel rekening mee houden dat Burton het alleenrecht behoudt op deze technologie en de bijbehorende schoenen, waardoor andere fabrikanten buiten de boot vallen! Voor de eerste lichting lijkt Burton overigens exclusief te kiezen voor schoenen met een dubbel BOA systeem, dus traditionele veters hoef je niet zo snel te verwachten. Het voordeel van de dubbele BOA is dan wel weer dat je meer druk op je wreef kan krijgen, iets wat traditionele BOA schoenen nog wel eens missen.

Wat zeg jij, een goede zet van Burton of weer een flop?

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws