Nieuws - 23 september 2020   15:30 Code oranje voor Innsbruck, Wenen en Frans berggebied

Door:

Het zat er al wel een beetje aan te komen, maar nu is het écht zo ver. Nieuwe gebieden hebben code oranje gekregen en daar vallen ook regio’s onder die rondom de wintersport erg populair zijn. Wat betekent dit voor de winter? 

Code oranje is gisteren afgegeven voor onder andere de Oostenrijkse regio’s Innsbruck en Wenen, maar ook de Franse bergregio Isère is nu aangescherpt. In Frankrijk gaat het al langere tijd niet goed en steeds meer regio’s zijn op oranje gesproken, waar de bergregio’s de dans wisten te ontspringen.

Voor de duidelijkheid: dit zijn de reisadviezen volgens de Nederlandse overheid. Binnen Europa loopt de codering van verschillende regio’s niet geheel in lijn met elkaar en ieder land mag zijn eigen regels treffen, waardoor het lang niet altijd in de pas loopt. Voor de Nederlandse overheid geldt in ieder geval dat wanneer je in een code oranje gebied bent geweest, je minimaal 10 dagen in thuisquarantaine zal moeten.

Gevolgen voor de winter

Het opschalen van de gevarencodes in deze regio’s komt natuurlijk door het snelle stijgen van het aantal besmettingen met het coronavirus. Met name in Frankrijk gaat het nu snel en in Oostenrijk is het voorlopig dus beperkt tot twee van de grootste steden: Innsbruck en Wenen.

Of het opschalen van deze codes gevolgen gaat hebben voor de winter? Daarvoor is het eigenlijk nog iets te vroeg, maar de kans is vrij groot dat de codes gezien het naderende verkoudheids- en griepseizoen voorlopig niet snel meer afgeschaald kunnen worden. Dit blijft echter giswerk. Voor nu betekent het in ieder geval dat populaire skigebieden zoals Les 2 Alpes en Alpe d’Huez dus niet zomaar bezocht kunnen worden, in ieder geval niet zonder daarna in quarantaine te moeten. Pas als de situatie significant gaat verbeteren kan er afgeschaald worden, maar dat lijkt nog ver weg te zijn.

Vliegvelden Wenen en Innsbruck

Mochten deze codes nog actief zijn of zichzelf uitgebreid hebben, dan is de kans heel groot dat evenementen in de betroffen gebieden afgelast gaan worden omdat het simpelweg niet haalbaar is om die kant op te reizen. De Nederlandse overheid heeft wel een uitzondering gemaakt voor de luchthavens van Wenen en Innsbruck, mits je direct vanuit een ‘veilig’ gebied naar de luchthaven reist. De overheid geeft wel aan dat het belangrijk is om waakzaam te blijven, aangezien de situatie in Oostenrijk ieder moment kan veranderen.

Code rood

Vanuit België komen overigens nog strengere berichten door en volgens het laatste nieuws gaat België mogelijk later vandaag code rood uitgeven voor Oostenrijkse regio’s. Bronnen in Oostenrijk zelf geven aan dat de Belgische overheid zich nu buigt over de situatie in Tirol en Vorarlberg en dat ze in een vergevorderd stadium zijn voor het uitroepen van code rood voor beide regio’s.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws