Nieuws - 13 augustus 2019   19:30 Criminelen snijden liftkabel door, $1 miljoen aan schade

Door:

Geen bizar akkefietje in Rusland waar iemand denkt een lift te stelen, maar een grote bak schade in Canada. Vandalen hebben daar een liftkabel doorgesneden waardoor het hele zaakje naar beneden kwam zetten! 

Het gebeurde enkele dagen geleden in het Canadese Squamish, waar de Sea-to-Sky gondel flink beschadigd is. Het nieuws dat de kabel naar beneden is gevallen met in totaal 30 gondels eraan kwam al naar buiten, maar nu blijkt dat iemand heel bewust de kabel heeft doorgesneden.

Wie of wat dit gedaan heeft is nog steeds onduidelijk en het onderzoek is dan ook nog steeds volop bezig. “Het doorsnijden van de kabel was een doelbewuste handeling. Op dit moment behandelen we dit ongeluk als een misdaad”, aldus een woordvoerder van de lokale Mounted Police.

Schade

Wat tot dusver bekend is dat iemand naar een van de liftpalen gehiked is, daar naar boven is geklommen en de hoofdkabel van 5,5cm dikte heeft doorgesneden. Hierdoor viel het hele zaakje naar beneden en zijn er 30 gondels beschadigd geraakt, de ene zwaarder dan de ander.

Hoewel de gondels nog relatief makkelijk te repareren zijn, is de grootste kostenpost diezelfde liftkabel. Liftkabels kan je namelijk niet simpelweg op een rolletje kopen en in gebruik nemen, het is een van de allerduurste onderdelen van een skilift. Op locatie moeten meerdere dunnere stalen kabels aan elkaar gedraaid worden tot één dikke kabel, om aansluitend aan elkaar gelust te worden. Simpelweg aan elkaar lassen zit er niet in omdat een dergelijke las niet sterk genoeg kan zijn, waardoor de losse dunnere kabels door elkaar verweven moeten worden om een grote lus te krijgen.

Reparatie

Het onderzoek is dus nog steeds bezig, maar ondertussen zijn technici van Doppelmayr, fabrikant van de skilift, al aanwezig om te kijken naar de snelste oplossing zodat de gondel binnenkort weer open kan gaan. De route die deze gondel aflegt is erg populair in de regio met een uitzicht op het naastgelegen Howe Sound fjord.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

12 juli 2020

Zondag WTF #387

Weer een zondag overleefd? Good! De chillmode heb je wel verdiend, toch? Wat dacht je van waterskiën tussen de sneeuw met een sneeuwscooter op je pickuptruck? ‘MURICAA!  Lees Meer…

Het is juli en de mussen vallen van het dak, maar de mogelijkheid om te solliciteren bij de hoogste open air bar van Europa is zojuist weer gestart. Dus, wie heeft er enorm veel zin om een uniek seizoen te draaien in de sneeuw en aan de slag te gaan bij de 360 Bar in Val Thorens? Lees Meer…

Meer Nieuws