Nieuws - 11 februari 2016   12:39 Crossblades: Sneeuwschoen meets ski met toerbinding

Door:

Misschien moeten we een speciale Gear WTF categorie in het leven gaan roepen want dit is een serieus vaag stukje uitrusting! De Crossblades moeten volgens de makers het ‘gat’ tussen sneeuwschoenen en ski’s met toerbindingen op gaan vangen. Right! Hoe zijn ze dat van plan? 

Het klinkt een beetje als een Tel Sell product in dezelfde categorie als de bananensnijder. Het bestond nog niet, het klinkt in je hoofd best handig maar in de praktijk heeft niemand er wat aan. Of dat met de Crossblades ook zo gaat lopen is natuurlijk de grote vraag.

Dus, wat is het nu echt? De Crossblade kan je het beste zien als een oversized sneeuwschoen van plastic met normale bindingen voor ski- of snowboardboots. Onder deze ‘schoenen’ zit een verwisselbare base die beschikt over twee kanten. Één loop/tour kant die zich hetzelfde gedraagt als een setje stijgvellen en een gladde ski base die je kan gebruiken om downhill afdalingen te maken. Jawel, je leest het goed. Deze gasten willen serieus dat je downhill afdalingen gaat maken op sneeuwschoenen!

Crossblades Crossblades

Dat laatste is dan ook meteen hetgeen wat deze uitvinding zo ongelofelijk vaag maakt. Met welke ‘schoen’ kan je nu serieuze afdalingen maken in de sneeuw? De makers van de Crossblades willen dit product dan ook neerzetten als een soort ‘backcountry snowblades’ of ‘mini tourski’s’. Net als bij reguliere tourbindingen kan je de hak van je binding losmaken om makkelijk naar boven te lopen en als je klaar bent om naar beneden te gaan zet je de hak weer vast. Even je base omwisselen en je kan door de sneeuw heen knallen. De vorm is een beetje badkuip-achtig en dit is een hele bewuste keuze geweest, omdat de Crossblades door deze vorm zowel in poedersneeuw gebruikt kan worden als op hardere skipistes. Je moet er wel rekening mee houden dat de onderkant niet zulke lange stalen kanten heeft dus je grip zal in ijzige omstandigheden minimaal zijn.

Crossblades CrossbladesCrossblades

Het zal niet als een verrassing komen maar voorlopig zal er echt nog geen Crossblade categorie in de Freeride World Tour te vinden zijn. De makers hebben aangegeven dat ze niet geschikt zijn voor steile hellingen en dat je het beter bij de simpele afdalingen kan houden. Big Mountain Crossblading zit er voorlopig dus echt nog niet in want je gaat gegarandeerd heel erg hard onderuit! Beginners worden aangeraden om het eerst op de makkelijke pistes uit te gaan proberen voordat ze verder de sneeuw in gaan omdat het blijkbaar toch wel behoorlijk wennen is. Voorlopig is dit dus nog alles behalve een vervanger voor een setje ski’s met tourbindingen en stijgvellen!

Crossblades

De Crossblades zijn te koop in twee varianten. Een voor hardboots (skischoenen) en een voor softboots. De hardboot versie kost 559 Zwitserse frank wat neerkomt op 509 euro en de softboot versie 599 Zwitserse frank, omgerekend 545 euro. Voorlopig zijn ze alleen nog te koop bij een handjevol skishops in Zwitserland, wellicht dat ze in een later stadium ook via internet verkocht gaan worden!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws