Nieuws - 5 december 2015   17:16 De 2016 kalender van de Freeride World Qualifiers is bekend!

Door:

Ook dit jaar kunnen freeriders van over heel de wereld meedoen aan allerlei wedstrijden in de hoop een plekje te claimen voor de Freeride World Tour. De kalender voor de Freeride World Qualifiers staat inmiddels online en hij is goed gevuld! 

Naast de Freeride World Tour worden ook ieder jaar de qualifiers gehouden om nieuw talent richting het allerhoogste podium voor de freeride sport te krijgen. Dit seizoen is uiteraard geen uitzondering en in januari gaat het hele feest van start!

Tijdens het seizoen kunnen deelnemers aan de FWQ wedstrijden punten verzamelen in wedstrijden op verschillende niveau’s verdeeld over twee regio’s: Americas en Europa/Oceania. De freeriders in iedere categorie per regio (Mannen Ski, Vrouwen Ski, Mannen Snowboard, Vrouwen Snowboard) die uiteindelijk de meeste tellende punten hebben krijgen een ticket voor de Freeride World Tour in het seizoen erop, zodat ze zich tussen de allerbesten kunnen gaan bewijzen.

Format

Mocht je niet bekend zijn met het format van de FWQ, no worries. De FWQ wedstrijden worden niet georganiseerd door een overkoepelende organisatie zoals bij de FWT, maar juist door skigebieden zelf of andere organisaties. Ze moeten echter wel aan enkele eisen voldoen om door te gaan als wedstrijd voor de FWQ, zoals een bepaalde moeilijkheidsgraad en uiteraard moeten ze beschikken over de juiste voorzieningen.

De wedstrijden krijgen vervolgens allemaal een hoeveelheid sterren toebedeeld, van één ster tot vier sterren. Hoe meer sterren een wedstrijd heeft, hoe moeilijker en professioneler deze wedstrijd is! Dit heeft uiteraard ook gevolgen voor de deelnemers zelf, want deelname aan een viersterren evenement levert je veel meer klassementspunten op dan winnen op een één ster event.

Kalender

Dit jaar heeft Oostenrijk de primeur van de FWQ te pakken! Tussen 8 en 9 januari 2016 gaat namelijk de Open Faces 3-sterren wedstrijd verreden worden in Axamer Lizum en de inschrijvingen zijn nog steeds open. Twee weken later is het Zwitserse Verbier aan de beurt, dan is het tijd voor de eerste wedstrijd van de Verbier Freeride Week met een 2-sterren wedstrijd.

De kalender van de FWQ is zo massive dat we niet alles hier neer kunnen zetten, maar de Europese wedstrijden staan er in ieder geval tussen. Als je mee wilt doen aan een van deze wedstrijden dan is dat in veel gevallen gewoon mogelijk, daarvoor moet je even naar de website van de FWQ gaan en jezelf inschrijven!

Januari

08 januari  – 9 januari: Open faces Axamer Lizum 3*
11 januari – 14 januari: Verbier Freeride Week 2*
16 januari – 16 januari: Open Faces Kappl-Paznaun 2*
16 januari – 17 januari: French Freeride Qualifiers Chamonix 2*
16 januari – 17 januari: Verbier Freeride Week 3*
20 januari – 20 januari: Radikal Mountain La Clusaz #1 2*
21 januari – 21 januari: Radikal Mountain La Clusaz #2 2*
22 januari – 23 januari: Radikal Mountain La Clusaz 4*
22 januari – 24 januari: Open Faces Hochkar 1*
29 januari – 2 februari: Big Mountain Hochfügen 4*
31 januari – 31 januari: French Freeride Qualifiers Vars 2*

Februari

01 februari – 02 februari: Arc 1950 French Freeride Qualifiers #1 2*
03 februari – 04 februari: Arc 1950 French Freeride Qualifiers #2 2*
04 februari – 07 februari: Engadinsnow Silvaplana Corvatsch 3*
05 februari – 06 februari: Arc 1950 French Freeride Qualifiers 4*
18 februari – 21 februari: Sogndal Freeride 4*
19 februari – 21 februari: Artesina Freeride Fest 2*
20 februari – 21 februari: Free Session Morgins 3*
24 februari – 28 februari: CGC Jasna Adrenalin 4*
26 februari – 27 februari: Pitztal Wild Face 2*
26 februari – 27 februari: Open Faces Silvretta Montafon 3*
27 februari – 28 februari: Big Mountain Goldeck 2*

Maart

05 maart – 05 maart: Freeride Val D’Aran 2*
05 maart – 06 maart: French Freeride Qualifiers Tignes 1*
11 maart – 16 maart: Nendaz Freeride 4*
13 maart – 13 maart: Open Faces Uttendorf Weissee 1*
18 maart – 20 maart: X Over Ride 3*
19 maart – 19 maart: French Freeride Qualifiers Ste Foy 3*
19 maart – 20 maart: First-Track Freeride 3*
27 maart – 28 maart: Freeride Challenge Punta Nera 3*

April

02 april – 03 april: Coe Cup Glencoe Mountain 1*
09 april – 12 april: Open Faces Obergurgl-Hochgurgl 4*
21 april – 24 april: Roldal Freeride Challenge 4*

Zoals je ziet is deze kalender al gigantisch en daar komen dan ook nog eens de wedstrijden buiten Europa bij! Sommige van deze wedstrijden werken overigens met een uitnodiging of zijn zelfs al volgeboekt. Voor de rest van de wedstrijden kan je jezelf nog altijd inschrijven, al moet je dan wel een account hebben bij de FWQ met een tourpass erbij, maar die heb je zo aangeschaft. De kalender voor de wedstrijden buiten Europa kan je hierrr vinden.

In januari gaat het feest dus beginnen en wij kunnen in ieder geval niet wachten. Er doen aardig wat Nederlanders mee aan deze wedstrijden en zij hopen uiteraard de stap te kunnen maken naar de Freeride World Tour, dus laten we met z’n allen hopen dat dit doel ook daadwerkelijk gehaald gaat worden!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws