Nieuws - 2 november 2016   16:07 De Alpen zijn dodelijk, Zwitserland komt met lawinecijfers!

Door:

Wie kent de Alpen nu niet als dé place to be tijdens de winter? Niks is lekkerder dan weken in de sneeuw zitten maar uit recent gepubliceerde cijfers blijkt nog maar eens hoe gevaarlijk de bergen zijn. Het Zwitserse Davos komt met deze lawinecijfers aanzetten! 

Lawines, vallende stenen, ravijnen of zelfs bizarre crashes, ieder jaar overlijden er toch weer heel wat mensen in de bergen. In Zwitserland houden ze de cijfers van ongelukken bij sinds 1936 en die zijn toch wel aardig groot te noemen! Een onderzoeksteam uit het Zwitserse Davos heeft alle cijfers bij elkaar verzameld en het een en ander gepubliceerd en met name de hoeveelheid lawinedoden is best shocking.

Het blijkt namelijk dat er in de laatste 80 jaar ongeveer 2000 mensen om het leven zijn gekomen en dan hebben we het alleen nog maar over Zwitserland. Wanneer je de cijfers van het hele Alpengebied erbij pakt dan ligt dit natuurlijk nog vele malen hoger!

De cijfers optrommelen is natuurlijk geen compleet onderzoek waard en dus hebben ze daar in Davos nog meer werk verzet. Ze kwamen erachter dat deze 2000 slachtoffers zijn gevallen bij in totaal zo’n 1000 lawines wat dus wilt zeggen dat bij de meeste ongevallen toch wel meerdere wintersporters betrokken zijn. Ook hebben ze geconcludeerd dat de meeste doden vallen bij spontane lawines waar de wintersporters zelf dus totaal geen schuld aan hebben.

Gelukkig is het niet alleen maar dood en verderf daar in Zwitserland, uit de cijfers blijkt ook dat het tegenwoordig vele malen beter gaat ondanks het feit dat er steeds meer mensen buiten de pistes komen voor hun portie sneeuw. De Zwitsers zeggen zelf dat het vooral te maken heeft met verbeterde beveiliging en het feit dat ze lawines tegenwoordig simpelweg veel beter begrijpen en dus makkelijker kunnen voorkomen of af kunnen zetten zonder dat er slachtoffers vallen. Fataal ongevallen waarbij dorpen, wegen of spoorrails bedolven worden onder de sneeuw komen daardoor bijna niet meer voor en de wintersporters die buiten de pistes komen zijn over het algemeen beter getraind én uitgerust dan vroeger.

Uit het onderzoek blijkt tevens dat de periode tussen begin jaren ’30 en eind jaren ’40 een van de dodelijkste tijden was voordat de hoeveelheid slachtoffers flink afnam. In de jaren ’70 en ’80 nam het aantal lawinedoden weer flink toe en in de jaren 80 is zelfs het record gevestigd met gemiddeld 27 doden per jaar. Tegenwoordig ligt dit aantal gelukkig een stuk lager!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

16 juni 2019

Zondag WTF #333

Al depressief, wetende dat de zomer nog heel lang gaat duren? We feel you. Tijd om de realiteit weer even te ontsnappen, het is WTF o’clock!  Lees Meer…

Meer Nieuws