Nieuws - 27 januari 2020   13:15 De Freeride World Tour en de livestream die niet live was: terechte kritiek?

Door:

Een livestream die niet live was, de Frreide World Tour heeft een hoop gezeik over zich heen gekregen. Maar was het terecht? 

Iedereen die de Freeride World Tour al een tijdje volgt kent het ritueel wel. De livestream start, vervolgens is er een weather delay van een uur, die vervolgens tweee uur blijkt te zijn en dan begint de competitie. Halverwege komen de wolken over de berg heen rollen waardoor er nog meer uitstel is. Het hoort helaas bij de freeride sport, waarbij de condities constant kunnen wisselen! Zeker in Japan is dat het geval, waardoor de Freeride World Tour zelf heeft gesteld dat ze voor een dilemma stonden. Want wie zit te wachten op een livestream die in totaal zes uur duurt, terwijl er ongeveer anderhalf uur aan daadwerkelijke actie is?

De Freeride World Tour heeft daarom gekozen om het format om te gooien. In plaats van een volledig live uitzending hebben ze gekozen voor een opname in livestream stijl. Hierdoor hebben ze in één keer de hele wedstrijd uit kunnen zenden zonder vertragingen, waren de scores direct bekend, waren er direct instant replays van bijvoorbeeld onboard camera’s en waren er verschillende angles mogelijk. Dit in combinatie met een heel strikt embargo voor de uitslag was het nieuwe format van de FWT.

Controverse

De beslissing van de FWT om de wedstrijd anderhalve dag na de wedstrijd pas ‘live’ uit te zenden werd ze in eerst instantie niet in dank af genomen. Veel mensen konden het niet begrijpen en wilde juist een reguliere livestream zien, waarbij de struggles van het freeriden in beeld gevat worden. Op Facebook gingen de comments alle kanten op en het gros van de mensen was vooral boos.

Maar waren die boze reacties terecht? De stream was namelijk wel degelijk een heel stuk vlotter dan anders. Binnen een korte tijd was de volledige wedstrijd uitgezonden, zonder de gebruikelijke pauzes en issues die je tijdens een gemiddelde FWT competitie zou kunnen verwachten.

Het was een stuk sneller en daarmee lekker vlot weg te kijken, maar toch was het nog wel een beetje onwennig. ‘We zien er wat aan’. Doordat de FWT gekozen heeft voor de gebruikelijke opnamehoeken tijdens de gewone run, in combinatie met de snelle replays van alle andere angles én het snelle doorgaan naar de volgende deelnemer, zorgde ervoor dat het toch wel een beetje gehaast aanvoelde. De combinatie voelde een beetje vreemd aan, omdat het in eerste instantie oogt als een reguliere livestream waar af en toe in geknipt is.

Deze keuze kunnen we overigens wel begrijpen, aangezien de FWT voor de Europese stops wél een echte livestream gaat voeren die ook echt live uitgezonden zal worden. Hiermee wil de Freeride World Tour dan ook niet volledig afstappen van het reeds bestaande format, omdat er anders simpelweg een te groot gat zit qua beeldmateriaal tussen de stops in Japan en Canada, en die in Europa. Je wil natuurlijk niet dat het ene wegkijkt als een zieke freeride film en dat de volgende er dan ineens een stuk ‘kariger’ uitziet wegens de limieten van een reguliere livestream.

Beredenering

Overigens heeft de Freeride World Tour zelf een video online gezet waarin CEO Nicolas-Hale Woods uitleg geeft over de keuze voor deze opzet van de uitzending. Hij stelt dat de keuze gemaakt is omdat de livestream een grote impact kan hebben op de wedstrijd en dat het verslepen van de infrastructuur voor gedoe kan zorgen. Ook komt het voor dat er storingen zijn, waardoor de riders zelf moeten wachten en soms een ideaal window missen omdat de stream nog niet klaar is.

Following on from yesterday's new broadcast announcement, here are some more details! #FWT20

Geplaatst door Freeride World Tour op Zondag 19 januari 2020

Twee jaar geleden is er al eens een discussie geweest met Markus Eder nadat er problemen waren met de stream, waarin Eder de vraag heeft gesteld waarom ze perse een live uitzending wilde hebben. Voor de riders én de kijkers kan de show verder op niveau gezet worden wanneer er gekozen wordt voor een latere uitzending omdat je simpelweg meer creativiteit erin kwijt kan.

Anyway, wat is jouw mening? Je kan via de dit artikel de ‘live’ stream in z’n geheel terug kijken. Is het een verbetering, of juist niet?

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws