Nieuws - 17 februari 2015   11:00 De RideOn skibril maakt van wintersporten een spelletje!

Door:

Een bedrijf uit Israel probeert met een crowdfunding campagne een compleet nieuwe soort skibril op de markt te zetten. De RideOn is naar eigen zeggen ‘ ‘s werelds eerste augmented reality skibril’ en het combineert de wereld van computergames met jouw avonturen op de piste! Is het een geniale uitvinding of juist levensgevaarlijk? 

We hebben al eens vaker skibrillen met een Heads Up Display (HUD) voorbij zien komen, maar de RideOn gaat nog een stapje verder. Deze skibril kan namelijk overal grafische elementen plaatsen zodat het lijkt alsof ze daadwerkelijk op de pistes te zien zijn. Veel mensen juichen het initiatief toe, maar er zijn ook een hoop kreten te horen die er helemaal niet zo blij mee zijn omdat het wel eens bijzonder gevaarlijk kan worden.

Basis functies

Laten we allereerst maar eens kijken naar de functies van de RideOn. Deze skibril beschikt over een soort doorzichtig display die volledig in de lens geïntegreerd is en waar allerlei informatie op geprojecteerd kan worden. De skibril beschikt bovendien over bewegingssensoren waardoor je de verschillende functies volledig handsfree kan bedienen! De makers van RideOn noemen dit de ‘Floating UI’ en het is te bedienen door je hoofd te bewegen. Op het display zie je dan een aantal items staan en een kruis die werkt als een muis pointer. Door dit kruis naar een van de items te bewegen kan je alle verschillende functies bedienen.

Op het display is standaard vrij basic informatie te zien, zoals een lokaal weerbericht met temperatuur, windsnelheid en richting. Ook kan je zien op welke hoogte je aan het skiën bent en wat op dat moment je hartslag is. Verder zit er nog een Full HD camera ingebouwd die jouw pisteavonturen op kan nemen.

RideOn

Tot dusver klinkt de RideOn niet zo bijzonder, de skibrillen met een HUD van de concurrentie kunnen dit immers ook. Toch heeft de RideOn nog een paar functies die wel degelijk bijzonder zijn en van de RideOn een uniek product maken!

Sociaal

De RideOn is namelijk te koppelen met je smartphone en op die manier kan je van alles in combinatie met je telefoon doen. Je vriendenlijst wordt bereikbaar voor de skibril en als zij ook over een RideOn beschikken kan je ze verder de piste spotten en snel een berichtje sturen. Als je iemands aandacht wil trekken kan je een virtuele sneeuwbal gooien die vervolgens op je display helemaal uit elkaar spat!

Door de combinatie van je telefoon kan je snelle korte sms’jes naar al je contacten versturen en zelfs videobellen is mogelijk. Daarnaast kan je de ingebouwde camera gebruiken om jouw kunsten direct aan anderen te laten zien via een internetverbinding.

Er is uiteraard veel kritiek op dit soort functies omdat dergelijke informatie op je display je behoorlijk kan afleiden terwijl je op de piste staat. Van zo’n virtuele sneeuwbal kan je zelfs behoorlijk schrikken en voordat je het weet ga je hard onderuit. Gelukkig hebben de ontwikkelaars van de RideOn naar deze kritieken geluisterd en hebben ze besloten om alle sociale functies te pauzeren terwijl je aan het skiën of snowboarden bent. Pas als je volledig stil staat komen de meldingen binnen en worden de virtuele sneeuwballen naar je hoofd geslingerd!

Navigatie & Gamen

De ambities van de RideOn houden nog niet op, de ontwikkelaars zijn namelijk van plan om volledige turn by turn navigatie toe te gaan voegen aan de skibril! Het idee is dat je jouw route aan het begin van een run in plant en de skibril laat je op de piste zien waar je heen moet. Als je een bocht naar rechts moet maken dan projecteert de RideOn een pijl naar rechts, precies op het punt waar je moet afslaan!

Als deze navigatie écht gaat werken dan hebben ze bij RideOn een primeur te pakken, maar navigatie op de piste is tot dusver niet heel erg makkelijk gebleken. De exacte pisteinformatie is namelijk voor lang niet alle skigebieden beschikbaar en dergelijke informatie is niet altijd tot op de meter nauwkeurig. Wij zijn in ieder geval heel benieuwd wat RideOn voor elkaar weet te krijgen!

De RideOn beschikt nog over een functie waar veel over te doen is. Ze proberen namelijk de wereld van computergames te combineren met de normale pistes en niet iedereen is daar even blij mee! De RideOn kan een kunstmatig parcours projecteren op iedere willekeurige piste die uiteraard alleen jij kan zien. Het parcours bestaat uit een reeks virtuele gates die gelijkmatig verdeeld worden over de piste en jij moet die gates zien te raken. Voor iedere gate die je raakt krijg je punten en deze score kan je na afloop vergelijken met je vrienden! Zo maak je van jouw wintersport avonturen dus écht een spelletje.

RideOn

Hoewel het idee van zo’n virtueel parcours heel erg vet klinkt, is er veel kritiek te horen op deze functie. Het gaat hier namelijk niet om een afgesloten piste zoals bij Alpine wedstrijden, maar om een piste waar iedereen op te vinden is. Als er dan een paar onervaren skiërs bij ‘jouw gates’ aan het skiën zijn, is volgens critici de kans op een flinke crash erg groot!

Gimmick

Het lijkt alsof de RideOn skibril uit de toekomst is komen wandelen en heel functies lijken nog te mooi om waar te zijn! Het ziet er in ieder geval uit als een hele leuke gimmick en wij zijn dan ook heel benieuwd hoe het daadwerkelijke productiemodel gaat functioneren!

RideOn

De RideOn heeft zijn crowdfunding doel in ieder geval al weten te halen en gaat daarom sowieso in productie. De eerste modellen moeten in september gereed zijn en ga er maar vanuit dat je tegen die tijd een hele klap geld kwijt bent! De verwachtte retail prijs ligt namelijk op $899, wat neerkomt op €792.. Ouch! Je kan de RideOn overigens alvast pre-orderen voor heel wat minder, op de IndieGogo pagina van de RideOn is hij namelijk te bestellen voor $519 wat neerkomt op €455!

RideOn

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Het is juli en de mussen vallen van het dak, maar de mogelijkheid om te solliciteren bij de hoogste open air bar van Europa is zojuist weer gestart. Dus, wie heeft er enorm veel zin om een uniek seizoen te draaien in de sneeuw en aan de slag te gaan bij de 360 Bar in Val Thorens? Lees Meer…

Regen, wind, het lijkt bijna herfst. Beetje jammer dat de winter nog zo ver weg is! Dan maar een lekkere treerun om je zondag beter te maken?  Lees Meer…

Meer Nieuws