Nieuws - 5 september 2017   16:09 De Sony RX0: een compleet nieuwe actioncam voor foto en video

Door:

Ieder techbedrijf en z’n moeder maakt tegenwoordig een actioncam, dus hoe zorg je nu nog voor iets vernieuwends? Op die vraag denkt Sony wel het antwoord te hebben, zij hebben namelijk de nieuwe RX0 camera geïntroduceerd. Of zoals ze zelf zeggen: “Een high-end camera in een actioncam verpakking”!

Sony zegt zelf dat de RX0 niet zomaar een actioncam is, maar dat het een compleet nieuw soort product is. Niet helemaal vreemd dat Sony deze camera dan ook niet in de ActionCam lineup zet, maar juist in de meer op foto’s en pro-gerichte Cybershot reeks! Toch hoef je niet lang te kijken om te zien dat de RX0 toch echt wel over een hoop actioncam elementen beschikt, zoals een stevige case die tegen een klap kan en het feit dat de camera waterdicht is tot 10 meter diepte.

Waar de RX0 zich in moet onderscheiden ten opzichte van de concurrentie is de beeldkwaliteit en de meer professionele mogelijkheden om opnames te maken. Sony heeft er namelijk voor gekozen om een grotere beeldsensor in de camera te verwerken dan gebruikelijk is voor een standaard actioncam en dit moet de kwaliteit weer ten goede komen. De meeste actioncams beschikken namelijk over een 1/2,3 inch sensor, terwijl de RX0 over een 1″ sensor beschikt met ongeveer vier keer zoveel oppervlakte als bijvoorbeeld een GoPro. Zo’n grote sensor betekent dat de individuele pixels minder dicht op elkaar zitten, waardoor de prestaties bij slecht licht flink verbeterd kunnen worden, de algehele beeldkwaliteit beter zou moeten zijn en ook dingen als autofocus beter zouden moeten werken.

De nieuwe sensor, gecombineerd met een professionele verwerkingschip, geven je de mogelijkheid om slowmotion beelden te schieten op een manier die we tot nu toe nog nooit in een actioncam hebben gezien. De RX0 kan namelijk tot wel 960fps schieten op een Full HD resolutie, iets dat normaal gesproken alleen met speciale high-speed camera’s mogelijk is. Ook zet Sony meer in op het maken van foto’s dan reguliere actioncams waardoor sluitertijden van 1/32000 mogelijk zijn, wat snelle actiefoto’s maken moet vergemakkelijken. Reguliere camera’s met een digitale sluiter hebben namelijk vrij snel last van zogenaamde rolling shutter, waardoor er verschillen ontstaan in de verschillende beeldregels. Door een digitale sluiter met bizar korte sluitertijden toe te passen kan Sony dit probleem dus ruimschoots omzeilen!

Het effect van een rolling shutter, vergeleken met de beelden van de RX0

Dit gaat allemaal gepaard met een maximale fotoresolutie van 15,6 megapixel en een 24mm f/4.0 lens. Filmen in een 4K resolutie op de camera zelf is dan weer niet mogelijk en dat is lichtelijk bizar te noemen voor een camera die als pro-product neergezet wordt, maar daar hebben ze een oplossing voor. De sensor kan namelijk prima overweg met 4K resoluties, maar dan moet je wel gebruik maken van een externe recorder die je via HDMI aansluit. Een ongecomprimeerd signaal direct van de sensor wordt dan over de HDMI poort doorgeschoten, wat betekent dat je meer kwaliteit kan behouden dan wanneer de camera deze 4K beelden op een SD kaart zet. Filmen zonder compressie is normaal gesproken alleen mogelijk op camera’s in het hoge (en dure) pro segment.

Sony heeft overigens niet alleen aan actieshots gedacht bij het ontwikkelen van de RX0, ook het schieten van 360-graden en VR beelden is een speerpuntje van deze camera. Hij is ontwikkeld om in een multi-camera setup te functioneren en direct vanuit de doos kan je met een smartphone app tot maximaal vijf camera’s in één keer bedienen, maar daar blijft het niet bij. Er is een radio-ontvanger ingebouwd en Sony brengt in 2018 de FA-WRC1M Radio Commander uit, waarmee je 15 van deze camera’s kan bedienen. Overigens is Sony druk bezig om dit aantal nog te vergroten, maar daar gaat nog wat ontwikkeling aan vooraf.

Verder is er de mogelijkheid om het zogenaamde S-Log2 kleurenprofiel te gebruiken, wat betekent dat je achteraf makkelijker met je beelden kan werken aan bijvoorbeeld colorgraden. ISO gevoeligheid gaat van ISO 125 tot 12800, al is dit in de instellingen nog uit te breiden tot 25600. Lichtgevoeligheid ten top dus, al moet blijken of de beeldkwaliteit dan ook nog oké blijft. De accu blijft overigens een zwak puntje van dit soort camera’s, binnen 35 minuten is de camera namelijk weer leeg.

De Sony RX0 is vanaf oktober 2017 te bestellen in Nederland en krijgt dan een prijskaartje van €850,-. Flink duurder dan bijvoorbeeld een GoPro HERO5 Black, maar ook duidelijk een camera die meer op de pro’s is gericht! We zijn benieuwd hoe deze het in het echt gaat zijn, wanneer we ‘m hebben kunnen testen hoor je van ons!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws