Nieuws - 14 december 2016   18:53 Dew Tour 2016: Recap en Foto’s

Door:

Waar er voorafgaand aan de Dew Tour in Breckenridge nog te weinig sneeuw lag om een superpipe uit de grond te stampen, daar lag er aan het einde van Dew Tour genoeg om er maar liefst twee neer te leggen. Moeder natuur liet zich aardig gelden daar in Breckenridge en dat zorgde voor heel wat verschuivingen en aflassingen, maar uiteindelijk moest iedereen het er mee doen en waren er toch winnaars gekroond. Maar wie waren dat? Wij hebben het antwoord! 

In de Verenigde Staten zaten ze helemaal in de stress aangezien er zo ontiegelijk weinig sneeuw gevallen was dat ze twijfelde of Dew Tour überhaupt wel door kon gaan. En toen, toen begon het ineens te dumpen als een gek! Voor de Superpipe kwam de sneeuw te laat, die wedstrijd moest helaas volledig afgelast worden, maar gelukkig kon de Slopestyle competitie wel gewoon doorgaan. Al waren daar ook wel een paar problemen te vinden!

De Slopestyle competitie was namelijk opgesplitst in twee onderdelen die afzonderlijk van elkaar gehouden werden. Één Jumps onderdeel en één Jib onderdeel, waarbij de rails aangevallen moesten worden. Oftewel, Dew Tour heeft stiekem naar de setup van onze Dutch Cups gekeken! Door de dikke sneeuwval moest er aardig in de planning geschoven worden en uiteindelijk ging het nog niet heel smooth, maar gelukkig is het grotendeels gelukt om een compleet event neer te zetten.

Mannen Snowboard

Om maar gelijk te beginnen, de mannelijke snowboarders mochten als eerste de winnaar gaan bepalen op het gesplitste Slopestyle parcours, waarbij de Jump Final op vrijdag verreden werd en de Jib Final juist op zaterdag voltooid moest worden. Ondanks de zware sneeuwval, en dus ook een trage course, hebben alle riders toch beide onderdelen af kunnen ronden en dus is er ook een winnaar!

Die winnaar luistert naar de naam Mark McMorris en mede hierdoor was het hele podium Canadees! Op vrijdag scoorde hij al de meeste punten in de Jump final met zijn Backside Triple Cork 1440 Mute en een Frontside Triple Cork 1440 Mute, maar door het gesplitste format was op zaterdag alles nog mogelijk. Door onder andere een ollie 270 met 270 out, cab hardway 270 to 270 out, 50-50 to frontside lipslide én een frontside 270 uit te voeren op de rails was het al vrij snel duidelijk. McMorris zou de winst niet meer loslaten!

Max Parrot kwam uit op de tweede plek en hij was in ieder geval erg blij met het gewijzigde format. “Slopestyle is al zo lang het zelfde en nu is Dew Tour de boel aan het veranderen. Ik vind het erg cool!” Parrot maakte het op de rails nog erg spannend, maar toch nam McMorris in zijn laatste run de leiding stevig in handen. Op de derde plek kwam Sebastien Toutant terecht, gevolgd door Chas Guldemond en Tyler Nicholson.

Dew Tour

1. Mark McMorris, 172.66
2. Max Parrot, 161.66
3. Sebastien Toutant, 160.66
4. Chas Guldemond, 148.32
5. Tyler Nicholson, 147.00

Vrouwen Snowboard

De vrouwelijke snowboarders begonnen op vrijdag nog vol goede moed aan de Jump final, maar door de zware sneeuwval was de jump te traag geworden en kon de wedstrijd niet meer doorgaan. Eerst werd er nog gekeken naar een mogelijkheid op zaterdag om vervolgens door te gaan naar zondag, maar uiteindelijk werd toch de beslissing genomen om de Jump final helemaal te schrappen. De dames moesten het dus doen met de rails!

Jamie Anderson wist de judges flink te imponeren met een Cab Tail Switch-up to Back tail, Frontside 270 on, 50-50 off, een Stalefish op de Toyota en een Tail Side to Fakie op de laatste rail. Hiermee scoorde ze 91.33 punten die ruim genoeg bleken voor de winst! “Ik wist eerst niet echt wat ik er van moest vinden, met een los rail segment, omdat ik meestal het sterkste ben op de jumps. Dus ja, ik was wel een beetje bang, maar het is goed om uit onze comfort zone te komen en de boel te veranderen”, aldus Anderson na de wedstrijd.

Hailey Langland werd uiteindelijk tweede met 86.00 punten, gevolgd door Spencer O’Brien die nog een flink gevecht had voor de derde plek met Julia Marino, aangezien er maar één punt verschil was tussen de dames. “Ik doe altijd mijn best om mijn runs zo perfect mogelijk uit te voeren, ook al zijn de tricks niet het grootste. Ik denk dat het splitsen van de course hier absoluut in helpt”, blikt Langland terug.

Dew Tour

1. Jamie Anderson, 91.33
2. Hailey Langland, 86.00
3. Spencer O’Brien, 80.00
4. Julia Marino, 79.00
5. Enni Rukajarvi, 77.66
6. Katie Ormerod, 70.00
7. Silje Norendal, 69.66
8. Klaudia Medlova, 69.00
9. Sina Candrian, 57.66
10. Kjersti Buaas, 20.33

Vrouwen Ski

Bij de vrouwelijke skiërs was er één naam die er met kop en schouders bovenuit stak. De 14-jarige Kelly Sildaru zet gek genoeg al aardig lang de hele skiwereld op z’n kop en dat wist ze in Breckenridge weer te doen. In al haar Jump runs landde ze strakke 900’s waardoor de kans op de winst groot was, al moest het nog waar gemaakt worden op de rails.

Bij die rails ging het voor Kelly Sildaru niet helemaal perfect, pas in de derde run wist ze alles aardig clean neer te zetten en dat bleek uiteindelijk genoeg te zijn voor een dikke overwinning. Met een totale score van 159.33 was het gevecht toch wel erg close, aangezien Maggie Voisin met 153.33 punten op de tweede plek terecht was gekomen. Voisin wist een Blind Swap, 270 On 270 Out, Switch 270 On 270 Out en tot slot nog een 270 Out te landen op de rails waarmee het heel erg close werd, maar haar jump score was net niet genoeg om de winst te pakken.

Kaya Turski kwam uiteindelijk uit op de derde plek, gevolgd door Isabel Atkin en Devin Logan.

Dew Tour

1. Kelly Sildaru
2. Maggie Voisin
3. Kaya Turski
4. Isabel Atkin
5. Devin Logan

Mannen Ski

Op de jumps moesten de mannelijke skiërs zo’n beetje op hun ski’s gaan liggen om snelheid te maken, maar dat stond de deelnemers écht niet in de weg. De doubles werden er volle bak uitgegooid waardoor de jury er nog een aardige kluif aan had.

Henrik Harlaut was de man die met een Switch Left Double 1080 in de eerste run direct de leiding wist te pakken en die heeft hij vervolgens niet meer uit handen gegeven. James Woods kwam er het dichtste bij met onder andere een Double 1260 Truck Driver into Tailgrab, maar het was wel duidelijk dat het aan zou komen op de rails.

Op de rails wist Jesper Tjäder het publiek gek te krijgen met een Underflip to 270 out op de laatste rail, maar die had helaas weinig impact op de rest van de wedstrijd door z’n slechte score op de jumps. Harlaut’s Surface Swap 360 Pretzel 270 Out, left 450 Disaster to 270 Out en nog een 270 Out waren genoeg voor de eindoverwinning, ook al zou hij niet de ster van de dag worden. Die heette Øystein Bråten en dat kwam mede doordat hij van de vijfde plek naar de tweede positie knalde.

“Ik had niet verwacht dat er op de jumps zo goed gereden zou worden en op de rails deed iedereen het ook heel erg goed. Ik heb gewoon de best mogelijke run gedaan en ik ben blij dat ik twee keer goed ben blijven staan”, aldus een blije Bråten. Het podium werd uiteindelijk compleet gemaakt door Alex Beaulie-Marchand.

Dew Tour

1. Henrik Harlaut, 162.65
2. Øystein Bråten, 158.32
3. Alex Beaulieu-Marchan, 153.99
4. Jossi Wells, 151.66
5. McRae Williams, 150.99

Team Competition

Nieuw op Dew Tour was de team competitie waarbij een zestal ski- en snowboard merken hun riders mochten selecteren om uiteindelijk voor de grote eer van dat merk te gaan strijden. Ook hier werd aardig gehakt in het schema, aangezien uiteraard de Superpipe al geschrapt was en door zware wind de jumps ook nog eens sneuvelden. Alles kwam dus neer op twee railruns!

Ski

Bij de skiërs was uiteindelijk Team Atomic, vertegenwoordigd door Gus Kenworthy en Jossi Wells, veruit de beste. Kenworthy had tot dusver geen beste Dew Tour aangezien hij geen serieuze scores neer wist te zetten in de individuele competitie. Op zondag mocht hij zichzelf eindelijk verbeteren door volle vak voor de winst te gaan! “Na deze week voelde het goed om alles te landen en punten te pakken voor Atomic”, aldus Kenworthy.

Team Völkl, vertegenwoordigd door Alex Beaulieu-Marchand en Nick Goepper, kwam op de tweede plek terecht en Jesper Tjäder en Evan McEachran maakte het podium compleet voor Team HEAD.

Dew Tour

Snowboard

Mark McMorris liet bij de team competitie nog maar eens zien dat hij écht on fire was, aangezien hij samen met Darcy Sharpe de winst pakte voor Team Burton! De support van teamcaptain Terje Haakonson was blijkbaar een grote hulp voor McMorris, die erg blij was dat Haakonson Team Burton kwam leiden. “Ik ken Uncle T al heel erg lang en hij support me altijd. Om voor Haakonson te winnen was geweldig!”

Op de tweede plek kwam Nitro terecht die vertegenwoordigd werden door Seb Toots en Marcus Kleveland, terwijl Team Ride, vertegenwoordigd door Reid Smith en Brandon Davis, de derde plek claimde.

Dew Tour

Adaptive

Voor het eerst in de geschiedenis van Dew Tour werd er ook een Adaptive wedstrijd verreden waar drie Nederlanders aan meededen! De dames Lisa Bunschoten en Bibian Mentel kregen een invite en Chris Vos mocht de strijd aan gaan bij de mannen.

Bij deze Adaptive competitie werd er geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende handicaps wat in het nadeel was voor Chris Vos, maar uiteindelijk is hij toch blij met zijn 9e positie in Breckenridge. “Het is fantastisch dat ik uitgenodigd word bij de Dew Tour. Van de 100 riders hoor ik bij de laatste 15 en sta ik hier aan de start. Ik wist van te voren dat het voor mij moeilijk zou worden om op het podium te komen. Ik heb de zwaarste handicap uit het veld en ik gebruik dat nooit als een excuus, integendeel, maar ik wilde gewoon het beste uit mijn zelf halen. Mijn doel was om bij de beste 10 te eindigen en ik ben ontzettend blij met mijn 9e plaats.”

Bij de dames werd het een Nederlands feestje aangezien Bibian Mentel er met de overwinning vandoor ging, gevolgd door Lisa Bunschoten op de tweede plek. “Het is geweldig om uitgenodigd te worden voor de Dew Tour en ik hoop dat we meer Adaptive onderdelen in deze grote ‘valide’ wedstrijden kunnen zien. Zo maakt onze sport groter en het laat anderen zien wat er mogelijk is”, aldus Bibian Mentel.

Dew Tour

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws