Nieuws - 24 december 2015   16:49 Dikke dump in Amerika: Veel gewonden en minimaal twee doden!

Door:

In de Verenigde Staten zorgt El Niño voor een pak sneeuw waar je u tegen zegt en daar maken ze nu rond de feestdagen ook volop gebruik van! Maar ja, deze massive hoeveelheid poeder zorgt ook voor heel wat ongevallen met lawines, gaten rond bomen en andere incidenten. Er zijn al meerdere gewonden gevallen en er zijn minimaal twee skiërs overleden! 

Lokaal is er in de VS in een paar dagen tijd meer dan anderhalve meter sneeuw gevallen en dit is natuurlijk geweldig als je op jacht wilt gaan naar diepe poedersneeuw, maar het zorgt er ook voor dat de onervaren wintersporters een beetje roekeloos worden. Het gevolg is dat de reddingsdiensten overuren moeten draaien en dat het lawinegevaar in de meeste gebieden bijzonder hoog is! Om je een beeld te geven: in een week tijd zijn er alleen al in Colorado 36 lawines gemeten.

Het mag dan ook een wonder heten dat er eigenlijk heel weinig lawineongevallen te melden zijn in deze periode, tegen de verwachtingen in. In het skigebied Snowbasin is er toch een lawineongeval te melden, waar gelukkig geen dode is gevallen. Een lid van de lokale skipatrol, die er al 15 jaar werkt, is in een zware lawine terecht gekomen en moest afgelopen maandag naar het ziekenhuis gebracht worden met zware verwondingen. Volgens de nieuwsberichten heeft hij in ieder geval meerdere gebroken ribben opgelopen, maar hij kan het ongeval in ieder geval nog navertellen. In Sun Valley werd een skiër gegrepen door een lawine en hij had de mazzel dat zijn been nog boven de sneeuw uitstak, waardoor de reddingsdienst hem snel uit kon graven. Deze skiër is eveneens naar het ziekenhuis gebracht met zware verwondingen, maar de exacte toedracht is niet bekend.

Waar opvallend genoeg de meeste gewonden zijn gevallen is in de gaten rondom bomen in de sneeuw! Maar weinig mensen weten het echte risico van de zogenaamde tree wells en de zware sneeuwval maakt dit probleem alleen maar groter. Eerder deze week was er een fataal ongeval met zo’n ‘tree well’ in Snoqualmie Pass, waar een 51-jarige man overleed nadat hij in zo’n sneeuwgat viel. Volgens de berichten zijn er drie wintersporters achterna gedoken in de hoop hem te kunnen redden, maar het bleek al te laat te zijn.

In Jackson Hole was er op dinsdag een fataal ongeval met een tree well toen de 25-jarige Kelsey Hewitt erin viel. Ze werd pas na een half uur gevonden en was opslag overleden, pogingen om haar leven te redden hadden geen zin meer.

Het risico van deze tree wells is dat ze vaak niet zichtbaar zijn maar bijzonder diep kunnen zijn. Als je er met je ski’s of snowboard overheen gaat dan zakt het laatste beetje sneeuw weg waardoor jij met je hoofd naar beneden naar de grond toe valt. Als zo’n boom ook nog eens veel dichte takken heeft ben je vanaf de buitenkant niet te zien en is het heel erg lastig voor de reddingsdienst om je terug te vinden en jezelf redden is al helemaal geen optie, omdat je nergens houvast hebt om jezelf om te draaien en uit te graven.

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws