Nieuws - 18 juni 2019   12:47 ‘Discriminerende’ tolheffing in Duitsland definitief van de baan

Door:

Good news! Onze Oosterburen hebben een keiharde NEIN gekregen op de vraag rondom de tolheffing op de Autobahn. Tolheffing voor personenauto’s is definitief afgeschoten! 

Controversieel is nog een understatement als het om de tolplannen in Duitsland gaat. Het land wil al langere tijd geld vragen voor niet-Duitse weggebruikers die wel over de Autobahn scheuren, zoals de hordes Nederlanders die iedere winter weer richting de bergen trekken. Na een hoop getouwtrek heeft het Europees Hof zich er nu mee bemoeid en zij hebben er een keiharde nee van gemaakt.

Nederland en Oostenrijk gingen samen naar het Europees Hof om de tolplannen aan te vechten en nu heeft de advocaat-generaal van het Europees Hof besloten dat de tolheffing discriminerend is en dat Duitsland deze plannen dus niet door mag voeren.

Buitenlanders

Waar de schoen wringt? Het feit dat Duitsland de Duitse automobilisten zou gaan compenseren met een verlaging op de wegenbelasting, waardoor de tolheffing voor Duitsers effectief op 0 euro uit zou komen. En dat terwijl degenen met een niet-Duits kenteken wél de volle mep zouden moeten betalen.

Dit noemt het Hof ‘onrechtstreekse discriminatie op grond van nationaliteit’ en zegt dat plannen ‘in strijd zijn met de beginselen van het vrije goederenverkeer en het vrij verrichten van diensten’.

“Deze heffing is discriminerend, aangezien de economische last ervan in de praktijk enkel rust op de houders en bestuurders van in andere lidstaten geregistreerde voertuigen”, aldus het Europees Hof.

Toekomst

De invoering van deze tolheffing zou in oktober 2020 gaan gebeuren, maar voorlopig gaat er niks gebeuren. Overigens bestaat er nog steeds een mogelijkheid dat Duitsland tol gaat heffen op de Autobahn, maar dan moeten ze wel terug naar de tekentafel en een oplossing zoeken die niemand benadeelt op basis van nationaliteit.

Tot die tijd kunnen we met z’n allen lekker vrij blijven fahren, gas erop!

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

WTF

20 oktober 2019

Zondag WTF #352

De Zwitserse luchtmacht die even een kleine oefening doet en de beste backflip om je zondag af te ronden. Chill er maar weer op los!  Lees Meer…

Meer Nieuws