Nieuws - 28 oktober 2016   17:13 Dit is alles wat je moet weten voor Ripstar’s KaPOW 2016!

Door:

De tijd van het wachten op de eerste sneeuwvlokken is bijna voorbij en dat betekent natuurlijk maar één ding. Het is nu écht bijna winter! Ook voor Ripstar is dat natuurlijk het geval en daarom trappen ze het seizoen weer af met de traditionele freerideopening KaPOW! Hoe zit dit evenement in elkaar, wat kan je er doen en hoe moet je boeken? Wij hebben het antwoord voor je! Let op: De vroegboekkorting geldt nog tot 1 november!

Al zes jaar lang is KaPOW de grote freerideopening van Ripstar en dit jaar is daarop geen uitzondering! Tussen 16 en 18 december 2016 gaat dit evenement plaatsvinden en je krijgt hier de kans om serieus te gaan freeriden aan het begin van het winterseizoen. Dit weekend zal bomvol zitten met clinics en andere mogelijkheden om je freeride skills weer bij te schaven en dat allemaal onder leiding van de gediplomeerde gidsen van Ripstar.

Overigens hoef je écht geen doorgewinterde freerider te zijn om het maximale uit KaPOW te halen, aangezien Ripstar clinics aanbiedt voor freeriders op ieder niveau. Het maakt dus niet uit of je al tientallen tourtrips in je benen hebt zitten of dat je tijdens KaPOW de eerste stappen buiten de pistes gaat wagen, er is voor écht iedereen wat te doen. Dit alles doe je met een grote groep like minded mensen die in hetzelfde hotel zitten en uiteraard voor veel gezelligheid zorgen. Wat wil een mens nog meer?

Tijdens KaPOW krijg je overigens meteen een blik in het winteraanbod van Ripstar en wat je van ze kan verwachten. Tijdens de winter organiseren zij namelijk allerlei freeride trips over heel de wereld voor verschillende niveau’s en tijdens dit weekend kan je de verschillende mogelijkheden alvast aan de tand voelen. Van techniek clinics tot hike tochten, alles komt voorbij! En als er tijdens KaPOW verse poedersneeuw te vinden is, dan wordt het natuurlijk helemaal feest!

Nieuwe locatie

Tijdens de vorige edities werd KaPOW altijd gehouden in het Oostenrijkse Kaprun, maar dit jaar vindt Ripstar het tijd voor een nieuw locatie die uiteraard ook weer nieuwe mogelijkheden biedt. KaPOW gaat namelijk naar het Kaunertal! Uiteraard is hier ook weer een gletsjer te vinden die super sneeuwzeker is en gigantische droge poedervelden te bieden heeft. Combineer dit met veel hoogtemeters, nauwe couloirs en uitdagend terrein en je hebt een locatie die geknipt is voor de freeriders. Ripstar noemt deze locatie zelf ook nog eens een echte geheimtip en dat betekent dat je geen last hebt van andere freeriders die de afdalingen al helemaal verspoord hebben voordat je er zelf op staat.

Kaunertaler Gletsjer

De Kaunertaler Gletsjer ligt in het Oostenrijkse Tirol en de gletsjer zelf ligt op de grens met Italië, diep verscholen in het Kaunertal. Vanuit Utrecht is het nog geen 900 kilometer rijden en het gebied ligt ook nog eens niet ver van Innsbruck, waardoor je zelfs makkelijk met het vliegtuig zou kunnen reizen. De gletsjer is te bereiken via de bergpas met de auto of de gratis skibus en dan stap je uit op een hoogte van 2000 meter. Vervolgens gaat het skigebied op de gletsjer door tot 3160 meter, maar daar blijft het niet bij voor de KaPOW gangers. Er zijn namelijk tourmogelijkheden tot de Weißseespitze op 3500 meter hoogte waardoor je je absoluut geen zorgen hoeft te maken over de sneeuwzekerheid in het gebied!

KaPOW

Wanneer er tijdens een KaPOW een goede laag poedersneeuw ligt dan zijn de mogelijkheden eigenlijk eindeloos. Er zijn backcountry afdalingen mogelijk van meer dan 1000 hoogtemeters en op de gletsjers zijn buiten de pistes grote sneeuwvelden te vinden die perfect zijn voor freeriders van verschillende niveau’s.

Wat kost het?

Tijdens KaPOW heb je een tweetal opties om uit te kiezen, de Naked Deal en de Full Deal! Met de Naked Deal krijg je alleen toegang tot de clinics van KaPOW waardoor je zelf voor verblijf, skipas, ontbijt en diner moet zorgen. Bij de Full Deal wordt alles voor je geregeld tijdens het weekend en moet je zelf alleen nog het vervoer fixen.

Een belangrijk onderdeel van KaPOW is natuurlijk de gezelligheid tijdens dit weekend en met de Full Deal weet je meteen zeker dat je met iedereen in hetzelfde hotel zit! In de bar van het hotel wordt natuurlijk iedere avond de dag doorgesproken met een biertje erbij en dan is het wel net zo gezellig als je er zelf ook bij bent. Bovendien zit naast je verblijf de skipas erbij, net als ontbijt en diner! Voor deze Full Deal betaal je €339,- als je voor 1 november boekt, daarna gaat de prijs omhoog naar €359,-. De Naked Deal kost €189,- en na 1 november €209,-. Hieronder kan je alles zien wat je krijgt bij de Full Deal:

KaPOW

Hotel Hafele

Tijdens KaPOW verblijf je in het dorpje Feichten, het laatste dorp van het Kaunertal voordat je op de gletsjer staat! Slapen doe je in Hotel Hafele dat in een zijstraatje van de grote doorgaande weg ligt. Vlakbij het hotel kan je een stop vinden voor de gratis skibus die je naar de gletsjer kan brengen, omdat je vanuit Feichten toch nog een half uurtje moet reizen voordat je bij de Kaunertaler Gletsjer bent.

De overnachting is op basis van helfpension en dus word je voorzien van ontbijt én diner in het hotel. Veel kamers zijn 2- of 3-persoons kamers al kan je bij het boeken aangeven dat je bijvoorbeeld een 1-persoons kamer wilt hebben. De twee overnachtingen van de Full Deal zijn van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag al kan je nog een extra nacht boeken van donderdag op vrijdag zodat je vrijdagochtend fris en fruitig kan beginnen!

KaPOW KaPOW KaPOW

Hotel Hafele
Feichten 105
6524 Feichten
Oostenrijk

Programma

Het echte freeride werk begint ‘s ochtends vroeg op vrijdag 16 december, maar KaPOW zelf begint eigenlijk al op donderdag! Vanaf donderdagmiddag kan je aankomen bij het hotel, inchecken en alvast je mede KaPOW gangers ontmoeten. Ook kan je dan alvast eventuele materialen in ontvangst nemen en diezelfde avond is er een briefing waarin je alle ins en outs van KaPOW te horen krijgt. De overnachting van donderdag op vrijdag kost je wel iets meer, maar voor die 50 euro extra kan je wel superchill aan je weekend beginnen! Want zeg zelf, op vrijdagochtend uit de auto stappen na een lange nachtrit en vervolgens meteen volle bak gaan freeriden is niet echt ideaal te noemen.

Zo ziet het programma van KaPOW 2016 eruit:

Donderdag 15 december

Middag – 19.30 uur: Aankomst hotel en inchecken
19.30 uur: Briefing KaPOW en diner

Vrijdag 16 december

7.30 uur – 8.30 uur: Ontbijt, briefing en ontvangst liftpassen voor degene die op vrijdag aankomen
9.00 uur – 16.00 uur: Testcenter op Kaunertaler Gletsjer
9.30 uur – 12.00 uur: Eerste clinic
13.00 uur – 15.30 uur: Tweede clinic
16.00 uur – 19.00 uur: Afterride bij de bar!
19.00 uur – 20.00 : Diner
20.30 uur – 21.30 uur: Lezing in Hotel Hafale

Zaterdag 17 december

7.30 uur – 8.30 uur: Ontbijt
9.00 uur – 16.00 uur: Testcenter op Kaunertaler Gletsjer
9.30 uur – 12.00 uur: Eerste clinic
13.00 uur – 15.30 uur: Tweede clinic
16.00 uur – 19.00 uur: Afterride bij de bar!
19.00 uur – 20.00 uur: Diner
20.00 uur: Party in het hotel!

Zondag 18 december

7.30 uur – 8.30 uur: Ontbijt & uitchecken
9.00 uur – 14.00 uur: Testcenter op Kaunertaler Gletsjer
9.30 uur – 12.00 uur: Eerste clinic
13.00 uur – 15.30 uur: Tweede clinic
15.30 uur: Afsluiting en terug naar Nederland

Clinics

De gezelligheid is belangrijk, maar het allerbelangrijkste tijdens KaPOW zijn natuurlijk de clinics! Ripstar laat tijdens KaPOW iedereen kennis maken met zo’n beetje alle aspecten van het freeriden, beginnend bij de basics tot zelfs complete tourtochten op stijgvellen en splitboards. Voor iedereen is er wel iets te doen en deze clinics geven je uiteraard een kijkje in de keuken van wat er allemaal mogelijk is bij Ripstar tijdens het winterseizoen!

Lawinepieper zoeken

Iedere freerider moet weten hoe je met een lawinepieper te werk gaat. Het is nou eenmaal niet zonder risico en dus is het belangrijk dat je weet hoe je met alle safety gear om moet gaan. Tijdens deze clinic krijg je de uitleg hoe je lawinepieper werkt, welke standen je moet gebruiken en uiteraard krijg je ook tips over het gebruik van de sonde en je schep.

KaPOW

Na de uitleg ga je zelf aan de slag om het in de praktijk te brengen! Een tas met een lawinepieper wordt begraven onder de sneeuw en het is vervolgens aan jouw de taak om het signaal te vinden en deze tas zo snel mogelijk uit te graven. Oftewel, een must voor iedere freerider! Ook al heb je wat ervaring met je lawinepieper, het is altijd handig om dit even op te frissen zodat je weer helemaal up to date bent.

Off-piste techniek

Niet alleen tijdens het carven op de pistes is je techniek belangrijk, ook buiten de pistes moet je hier goed op letten. Op ongeprepareerd terrein riden is toch aardig anders en dus is het belangrijk dat je weet welke technieken je toe moet passen om soepel naar beneden te komen.

Bij deze clinic krijg je zowel uitleg op de piste als buiten de pistes om je techniek te finetunen. Beginnende freeriders krijgen uitleg hoe je nu off-piste moet rijden terwijl de gevorderde freeriders uitleg krijgen over extra steil terrein, verspoorde afdalingen en hoe je met jumps overweg moet.

Freeriden

Hier draait het allemaal om! Tijdens de Freeride clinic neemt één van de Ripstar gidsen je mee om op jacht te gaan naar poedersneeuw zonder dat je daarbij hoeft te hiken. De gidsen ken het gebied op hun duim en dus weten ze precies waar je de beste afdalingen kan vinden om jou een lekkere dosis sneeuw te geven. Deze clinic is geschikt voor zowel de beginnende freeriders als de gevorderde off-piste tijgers.

Backcountry

Tijdens de backcountry clinic word je door de gidsen iets verder buiten het gebied gebracht om op zoek te gaan naar afdalingen die nog (bijna) niemand heeft meegepakt. Dit betekent dat niet alles zomaar vanuit de lift te bereiken is en dat je af en toe een stukje zal moeten hiken! Deze hikes duren tussen de 5 en de 30 minuten, dus het is wel belangrijk dat je een beetje conditie hebt. Je krijgt uiteraard wel een mooie beloning, de hellingen die je op gaat zoeken heb je helemaal voor jezelf!

KaPOWFoto: Erik Rijsenbrij

Splitboard intro

Draaien die bindingen, je plank loshalen en stijgvellen monteren! Met een splitboard heb je nog veel meer vrijheid dan een gewoon snowboard aangezien je werkelijk overal kan komen. Tijdens de introclinic krijg je alles uitgelegd om ook deze techniek volledig onder de knie te krijgen! Want hoe voelt dat nou, lopen met twee stukken snowboard onder je voeten en hoe moet je ‘spitzekehren’? En ook niet geheel onbelangrijk, hoe bouw je zo’n ding om van snowboard naar splitboard en weer terug terwijl je in de sneeuw staat? Tijdens deze clinic kan je een splitboard van Ripstar lenen zonder extra kosten om echt te ervaren hoe het splitboarden precies werkt.

Splitboard

Als je al weet hoe zo’n splitboard werkt is het tijd voor het echte werk! Tijdens deze clinic ga je de hele dag op pad met een gids die je buiten het normale skigebied brengt en meeneemt naar prachtige afdalingen die je anders nooit zou kunnen bereiken. Een perfecte clinic voor de freerider die een stapje verder wilt!

Voor deze clinic is het wel belangrijk dat je ervaring hebt met een splitboard en het maken van een tour. Het klimmen is fysiek best wel zwaar en dus moet je conditie ook goed op peil zijn, zo moet je minimaal 2 uur zonder problemen kunnen hiken. Ook voor deze clinic geldt dat je zonder extra kosten een splitboard van Ripstar kunt lenen om je tour te maken.

Tourski intro

Voor degene die altijd al op twee latten staan is er ook een intro clinic waarin je de nodige informatie krijgt. Tourski’s zijn namelijk toch iets anders dan je normale freeride latten en ook hier zijn een paar technieken van belang. Hoe werken die stijgvellen bijvoorbeeld en hoe zit het met tourbindingen? Je krijgt alle antwoorden en je hebt meteen de nodige tourervaring in je benen zitten!

Tourski

Als je de basics van het touren onder de knie hebt is het tijd om een hele dag op pad te gaan. Net als bij het splitboarden ben je de hele dag op pad en kom je op plekken waar je normaal gesproken nooit zou kunnen komen. Gegarandeerd dat je prachtige afdalingen voorgeschoteld krijgt! Ook voor de tourskiërs is het belangrijk dat je een goede conditie hebt omdat je een aantal uur gaat hiken en verschillende uitdagende afdalingen zal pakken.

KaPOWFoto: Frank Eerland

Line Choice

Heb je al aardig wat freeride ervaring in je benen en wil je het next level aan gaan pakken? Dan is de Line Choice clinic absoluut een goede voor je! Tijdens deze clinic leer je namelijk hoe je je eigen lijn kan kiezen op een afdaling en hoe je deze lijn van te voren kan plannen. Dit is wat de pro’s doen voordat ze een unit van een berg aanvallen of voordat ze meedoen aan een wedstrijd! Daarom wordt deze clinic ook gegeven door Irian van Helfteren, de enige Nederlander die de Freeride World Tour heeft gehaald.

Irian heeft natuurlijk aardig wat ervaring met het plannen van een run en weet ook precies waar je op moet letten. Van een afstandje je lijn kiezen is namelijk heel wat anders dan wanneer je daadwerkelijk bovenaan de berg staat en het er ineens compleet anders uit ziet! Hoe sla je herkenningspunten op en zorg je ervoor dat je precies uitkomt waar je uit wilt komen? Irian gaat het je uitleggen!

Ski/Snowboard Mountaineering

Mountaineering is de absolute top van het freeriden waarbij klimtechnieken gecombineerd worden met skiën en snowboarden. Bij het rijden van de meest extreme lijnen kom je namelijk nog wel eens stukken tegen die je écht niet zonder touwen af kan leggen! Tijdens deze clinic krijg je dan ook uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat maar dat betekent niet dat alleen de meest doorgewinterde freeriders hieraan mee kunnen doen.

KaPOWFoto: Frank Eerland

Afhankelijk van de weersituatie neem je namelijk ook een kijkje in de gletsjer, worden reddingen uit gletsjerspleten behandeld en ga je abseilen met je ski’s of snowboard op je rug. Dit voelt altijd anders dan je zou verwachten en zo kan je alvast wat ervaring op doen voordat je bovenaan een gigantische cliff staat te koekeloeren.

Theorie

‘s Avonds na het eten kan je natuurlijk de bar in duiken en een welverdiend pilsje pakken, maar er is nog meer! Ripstar heeft ook een aantal theorie clinics die gegeven worden in het hotel en waarbij je waardevolle informatie krijgt over allerlei onderwerpen. Wil je bijvoorbeeld weten hoe sneeuw zich opbouwt tijdens een seizoen en wat dit betekent voor het lawinegevaar, of hoe een echte pro zijn freeride wedstrijd voorbereidt? Schuif dan ‘s avonds aan bij een van deze clinics!

KaPOW

Testcenter en Materiaal

Wil je eens een ander soort ski of board proberen? Dan heb je geluk want ook dit jaar is het testcenter weer aanwezig bij KaPOW! Op de Kaunertaler Gletsjer staat een testcenter die gratis toegankelijk is voor alle KaPOW gangers en waarbij je de nieuwste gear naar hartenlust kan uitproberen. Er zijn allerlei verschillende materialen aanwezig, van de meest zieke poederbakken tot de meer all-mountain gerichte gear. Door de dag heen kan je zonder problemen meerdere ski’s of boards achter elkaar testen zodat je de nieuwste gear goed kan vergelijken. Misschien staat jouw toekomstige setje er wel tussen!

Als je nu zelf geen freeride gear hebt dan is dat ook geen probleem, Ripstar geeft je namelijk de mogelijkheid om deze spullen te huren voor KaPOW. Zij hebben werkelijk alles. Boards, bindingen, ski’s en boots, je kan ze allemaal huren! Deze materialen zijn allemaal van Salomon dus je hoeft niet bang te zijn dat de kwaliteit tegenvalt.

Safetyset

Als je tijdens KaPOW mee wilt doen aan de clinics dan moet je een volledige safetyset bij je hebben, dat wil zeggen dat je ten alle tijden een lawinepieper, sonde en een schep bij je moet hebben. Als je die zelf nog niet hebt, no stress! Ook deze set is te huren bij Ripstar en zij maken gebruik van de splinternieuwe Ortovox 3+ lawinepiepers. Deze piepers zijn voorzien van drie antennes waardoor ze nog preciezer zijn dan andere modellen.

Airbag

Een airbag is niet verplicht tijdens KaPOW maar het wordt wel sterk aangeraden om er een te hebben! Ripstar maakt zelf gebruik van Ortovox Airbags met het Avabag systeem, ontworpen door Snowpulse. Tijdens KaPOW neemt Ripstar twee modellen mee, de Freerider 22liter met ingebouwde rugprotector en de Ascent 30liter die superlicht is. Deze airbags zijn tijdens het weekend te huren voor extra veiligheid en uiteraard hebben deze tassen ruimte voor je schep en sonde!

KaPOW 2016 boeken

Ben je klaar om het freeride avontuur aan te gaan? Dan is het hoog tijd om te boeken! Via de website van Ripstar kan je jezelf aanmelden voor KaPOW en hierbij kan je direct aangeven welke clinics je wilt volgen, of je materiaal wilt huren en of je de extra overnachting van donderdag op vrijdag er ook nog bij wilt hebben.

LET OP: Als je voor 1 november 2016 boekt krijg je vroegboek korting! De full deal kost je dan €339,- en de naked deal €189,-, in plaats van respectievelijk €359,- en €209,-. Oftewel, snel op deze blauwe tekst klikken en boeken maar!

Reisverslag

Als je na het lezen van de bovenstaande tekst nog niet helemaal overtuigd bent dan hebben we hierrr nog iets om je over te halen. Vorig jaar waren wij zelf namelijk ook aanwezig bij KaPOW en hebben we meegedaan aan verschillende clinics! Van al onze ervaringen hebben wij een reisverslag geschreven zodat jij alvast kan lezen wat je kan verwachten tijdens KaPOW en één ding kunnen we je alvast verklappen: het was een echt een geniaal weekend en een onvergetelijke ervaring!

KaPOW

Bron:

Uitgelichte foto: Frank Eerland

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

Meer Nieuws