Nieuws - 4 mei 2021   16:39 Dit seizoen 50% meer lawinedoden in Zwitserland dan gemiddeld

Door:

Ondanks de COVID-19 pandemie en het feit dat veel minder mensen naar de Alpen gaan, is dit nog niet te zien in de lawinecijfers. In Zwitserland zijn er zelfs 50% meer lawineslachtoffers gevallen dan het langdurig gemiddelde! 

Ondanks de reisbeperkingen aan alle kanten is het een dodelijke winter geweest in Zwitserland. Waar tijdens een ‘gemiddeld’ seizoen in de laatste 20 jaar aan het einde van maart 18 doden gemeld zijn, zijn het er dit jaar maar liefst 27. Die stijging is fors te noemen, zeker omdat het vrijwel allemaal ongevallen zijn geweest waarbij slechts één persoon is overleden.

Het Sneeuw en Lawineinstituut van Zwitserland, de SLF, heeft deze cijfers opgesteld. Het verslag toont aan dat er bij slechts één ongeval in totaal twee personen zijn overleden, maar dat het verder om losstaande gevallen gaat. Het grootste aantal (16) van de slachtoffers was off-piste aan het skiën of snowboarden en werden daar geraakt door een fatale lawine. 11 slachtoffers zijn overleden tijdens een backcountry ski tour of met een hike bezig.

Jura

In het gebied Les 4 Vallées, waar Verbier ook onder valt, zijn de meeste slachtoffers gevallen met een totaal van 7. Ook is er een zeer opmerkelijk fataal ongeval gemeld, en wel in het Zwitserse Jura gebergte. Deze bergen liggen in het westen van Zwitserland aan de westkant van Bern en zijn doorgaans een stijl kleiner, waardoor lawineongevallen bijna nooit voorkomen. Het vorige dodelijke ongeval in het Jura gebergte vond plaats in 1991.

Totaal aantal lawines

Hoeveel lawines er alles bij elkaar in Zwitserland naar beneden is gekomen, dat zal nooit helemaal duidelijk zijn. Ook omdat deze cijfers pas bijgehouden worden wanneer er een vorm van schade bij betrokken is en daar is wel een flinke trend in te zien.

Afgelopen seizoen waren er namelijk in totaal 318 lawines gemeld die schade hebben veroorzaakt en dat kan zowel aan materiaal zijn als verwondingen. Van deze 318 lawines is vast gesteld dat er 215 door menselijk toedoen zijn afgetrapt, wat veel hoger is dan het gemiddelde van de afgelopen 20 jaar van 113.

Verse sneeuwval en fragiele lagen

Over de oorzaak van de vele lawines is SLF ook zeer duidelijk, het heft namelijk allemaal te maken met fragiele sneeuwlagen dicht bij de grond. Wanneer die onderlaag niet lekker wil hechten verandert ‘ie in een soort sneeuw glijbaan, waardoor verse sneeuw er sneller vanaf kan glijden, er ontstaat dan geen goed hechtend sneeuwpak.

De combinatie van de oude fragiele sneeuwlagen, veel verse sneeuw en daarbij ook nog eens zware wind zorgde voor een hoog lawinegevaar. Overigens tonen deze statistieken ook nog maar eens aan dat je niet blind moet vertrouwen op de lawinecijfers, van alle fatale ongevallen vonden er vijf plaats bij lawinecijfer 4 of hoger, de rest vond plaats bij cijfer drie of lager.

 

Gerelateerde posts:

Meer Nieuws:

En, volledig lam het terras af gekropen? Of heb je de stad leeggekocht? Hoe dan ook, op zondagavond moet je maar één ding doen: chillmode XL!  Lees Meer…

WTF

25 april 2021

Zondag WTF #426

Terwijl het winterseizoen er wel zo’n beetje op zit, is er in ieder geval een beetje licht aan het einde van de tunnel. Klaar voor de terrassen?  Lees Meer…

Meer Nieuws